Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 6 martie 2014

Clujul ofera cadouri spectaculoase celor care il viziteaza: privelistile de la Cetatuie

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Cel mai mare oraș al Transilvaniei este orașul protestelor, al molcomului grai ardelenesc și al unor echipe de fotbal importante din Liga 1 (CFR și U). Este un oraș cu potențial uriaș în turism, dar nu este exploatat. Este mai degrabă un oraș de tranzit pentru unii, atrăgător în afaceri pentru alții. Este un oraș care a avut o comunitate semnificativă evreiască, dar astăzi, din patru sinagogi, una este sediu al divizei locale Antena 1, iar în alta funcționează o bibliotecă. Este Capitala Europeană a Tineretului în 2015 și unul dintre candidații la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. În 2013, conform unui studiu al Comisiei Europene, a fost cel mai primitor oraș din Europa!

În cel mai atractiv punct din oraș, turistic vorbind, vizitatorul se împiedică în gunoaie și se murdărește de noroi. Dar, dacă ești deja obișnuit cu România, știi că trebuie să ridici privirea din pământ și să privești:

No, așa de fain e Cluju'!

panorama cluj cetatuia

Nu departe de centrul urbei, pe o colină prevăzută cu scări, accesibilă pe jos în câteva minute, poți doar să ghicești că te afli în prima citadelă habsburgică ridicată în Transilvania. Noroc că menirea sa este mai ușor de dibuit în momentul în care, cum ziceam, ridici privirea din pământ și admiri panorama extraordinară care ți se deschide asupra Clujului. Au știut prea bine habsburgii de unde să controleze orașul avut în stăpânire!

Bineînțeles că anii au trecut peste cetățuie și oraș, priveliștea fiind de nerecunoscut pentru Giovanni Morando Visconti, cel care a proiectat punctul de observație construit între 1715-1735. Însă spre deosebire de locul de unde poți cuprinde într-o privire o bună parte din Cluj, orașul în sine s-a îmbogățit, s-a cizelat, și-a păstrat din farmec, pe când cetățuia apune, se năruie, tinde să redevină banalul deal de la începuturi.

Pe același deal sălășluiește hotelul de inspirație comunistă Belvedere, pentru care s-a mai spus adio la o parte din fosta fortificație; te trage inima să treci doar pe la intrarea înfrumusețată cu ghivece de flori, Doamne feri să-ți încurci picioarele printre bălăriile din jurul său și să-ți intoxici privirea cu graffiti-urile care-i otrăvesc pereții exteriori. O cruce imensă, amintind de cei care și-au pierdut viața în vremurile când aici funcționa o închisoare, printre care Stephan Ludwig Roth, și două porți de acces sunt ultimele mărturii ale celei care se intitulează Cetățuia din Cluj-Napoca.

Una dintre cele mai impresionante panorame din România nu ți se va mai desprinde din suflet, dacă ignori starea locului de unde o privești, deja îndrăgostit, și dacă ajungi aici fie din Parcul Central, trecând peste Someșul Mic, cotind dreapta pe strada Mamaia și urcând pe scările dintre blocuri, fie pornind din Piața Unirii pe strada Regele Ferdinand (din dreptul Hotelului Melody sau a Muzeului de Farmacie), cotind stânga peste Someșul Mic pe strada General Dragalina și urcând pe Aleea Scărilor, spre Pergolă.

Panoramare plăcută!


poarta de acces cetatuia cluj poarta de acces cetatuia cluj cluj arena vedere cetatuie cluj cruce cetatuia cluj panorama cluj cetatuia
panorama cluj cetatuia panorama cluj cetatuia panorama cluj cetatuia panorama cluj cetatuia scari cetatuia cluj
scari cetatuia cluj scari cetatuia cluj spre cetatuia clujExplorează mai multe locuri din Cluj!
Descoperă locuri și experiențe noi folosind serviciul vreauSAmerg.ro 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!