Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 25 martie 2014

3 locuri din Bucuresti care ar trebui primavara sa zumzaie de turisti

Primăvara este acel anotimp al renașterii și veseliei debordante, când ar trebui să privim cu alți ochi, noi, proaspeți, lucrurile care ne înconjoară și poate, sub vraja pomilor înfloriți și a concertelor păsărești, să ne schimbăm părerea în mai bine despre orașul prea obișnuit sau locul și oamenii săi asupra cărora planează niște prejudecăți.

Bucureștiul, după cum am mai spus la bord, nu este capitala pe care o merită România, de vină fiind, printre (multe) altele, locurile inedite, cu potențial turistic deloc de neglijat, care zac în uitare, indiferență sau strict în interes local (a se citi interes de cartier/sector). În umbra obiectivelor clasice (Palatul Parlamentului, Centrul Vechi, Herăstrău/Cișmigiu, Arcul de Triumf, Muzeul Antipa, mall-urile s.a.) stau destule locuri și obiective care puse în valoare, povestite frumos sau doar promovate ca lumea să aibă măcar habar de ele, ar transforma capitala în Capitala, cu C mare. Forturile de pe centură, niște bărci pe Dâmbovița, readucerea trenulețului în jurul Lacului Tei, alimentarea cu apă în Parcul Plumbuita, un traseu turistic dedicat celor 6 sinagogi și altul care să vizeze pasajele care leagă Calea Victoriei de Centrul Vechi sau amenajarea Lacului Văcărești sunt câteva exemple personale care puse în practică m-ar face să iubesc Bucureștiul; astăzi doar îmi place... pe fragmente.

Pe 23 martie 2014 a venit primăvara în București, în toată regula. După temperatura resimțită, a venit alături de vară. Un moment numai bun să vă prezint alte 3 obiective din București unde nu dau de turiști. Din păcate! Iar pentru că turiștii au nevoie de un loc unde să înnopteze, vă recomand un hotel de 3 stele la doi pași de Gara de Nord.

bucuresti biserica greaca cazzavillan lacul morii

1. Biserica Greacă "Buna Vestire"

La circa 15 minute de mers pe jos de la Universitate, în Piața Pache Protopopescu, la intersecția Bulevardelor Ferdinand I cu P. Protopopescu, în fața Ambasadei Greciei se află un monument unicat în România și un element de senzație într-un București gri. Construită în 1899, după planurile arhitectului A. Lardel, Biserica Greacă "Buna Vestire" este o copie fidelă a templului din capitala Greciei închinat Athenei Nike. La prima vedere, nici nu-ți dai seama că este o biserică. Juri că e un templu, cu maiestuoase coloane ionice. Interiorul, familiar ortodocșilor, conține picturi în stil neobizantin și un altar superb din marmură realizat la Atena. Când faceți fotografii, asigurați-vă că nu îndreptați obiectivul spre spatele bisericii, căci paznicii de la ambasadă v-au și luat în colimator. La bord mai puteți vedea Biserica Greacă din Brăila și cea din Constanța.

biserica greaca buna vestire bucuresti biserica greaca buna vestire bucuresti biserica greaca buna vestire bucuresti


2. Parcul Luigi Cazzavillan

La circa 20 minute de mers pe jos de la Piața Romană, între străzile Temișana, Luigi Cazzavillan, Transilvaniei și intrarea Temișana, o mică pânză de păianjen verde animă peisajul. Este atât de liniște aici încât juri că nu te afli chiar în centrul capitalei. Este atât de pitoresc micuțul parc încât nu-ți mai vine să-l părăsești. Despre Parcul Luigi Cazzavillan v-am mai povestit în 2011, dar nu dăunează să vă reamintesc un loc care respiră a Mic Paris, de care nici bucureștenii nu prea știu de existența sa. Dacă vă place să călătoriți (nu mă îndoiesc, de vreme ce sunteți acum la bord), musai treceți pe la Cazzavillan. El a fost, într-un fel, înaintea timpului său, strămoșul blogging-ului de turism de astăzi, editând „cea mai veche și mai apreciată revistă scrisă pe înțelesul tuturor pentru răspândirea științei și cunoașterea lumii prin călătorii”. Când fotografiați, s-ar putea să fiți întrebați de paznic dacă sunteți de la presă, care are dreptul să captureze frumusețea locului doar cu aprobare. Dați-vă simpli turiști! :)

magnolie parcul luigi cazzavillan 2014 parcul luigi cazzavillan 2014 parcul luigi cazzavillan 2014 parcul luigi cazzavillan 2014


3. Lacul Morii

Cel mai mare lac din București nu este Herăstrău, cum am fi tentați să credem, ci Lacul Morii, întinzându-se pe 246 ha sub forma a doi plămâni albaștri într-un colț de capitală. Este format de Dâmbovița în spatele barajului Ciurel (15 m înălțime), cu scopul protecției Bucureștiului împotriva inundațiilor. Cel mai ușor se ajunge la el de la stația de metrou Crângași, traversând parcul cu același nume și urcând cele câteva trepte până la întâlnirea cu marea întindere de apă. Adică un drum de la metrou de circa 5-10 minute, în funcție de cât așteptați la semafor. Pe lângă baraj trece și metroul ușor/tramvaiul 41.

Malurile sale sunt asfaltate și ideale pentru o plimbare, dar când soarele își face de cap pe cer, aleea care înconjoară parcul devine o imensă plită, niciun arbore neoglindu-se în Dâmbovița cea stăvilită. O tură completă în jurul lacului, pe jos, poate dura până la o oră și jumătate, chiar două ore, dar merită parcursă măcar o dată. Treci prin zone dintre cele mai diverse, peisajul se schimbă constant, iar lacul este mereu altul, cu alte priveliști și alte frumuseți. Lacul beneficiază și de o peninsulă, impropiu cunoscută ca insulă, singurul loc unde câțiva copaci te mângâie cu umbrele lor. Aici a concertat, în cadrul festivalului Coke Live, trupa Pussycat Dolls.  

lacul morii bucuresti primavara 2014 lacul morii bucuresti primavara 2014 insula lacul morii lacul morii bucuresti primavara 2014
insula lacul morii insula lacul morii lacul morii bucuresti primavara 2014 lacul morii bucuresti primavara 2014
insula lacul morii biserica greaca buna vestire bucuresti biserica greaca buna vestire bucuresti

insula lacul morii

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!