Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 10 februarie 2014

Zimbrii sunt de vina pentru descoperirea Moldovei. Cunoaste-i pe urmasi in judetul Neamt!

zimbru dragos voda neamtÎn vremuri de legendă, prea îndepărtate ca să mai fie ținute minte, un flăcău și-a umflat mușchii și, determinat să-și demonstreze puterea (cui, numai el știa), a pornit la vânătoare. Urșii, lupii sau iepurii ar fi fost prăzi minore, el țintea un zimbru. Nu bănuia când a pornit în aventură că va ajunge cu urmărirea pe un tărâm necunoscut până atunci, că va deveni primul voievod al Moldovei și că, din 1968, o grădină zoologică îi va purta numele.

Dacă ar fi putut privi spre viitor, Dragoș I (1347-1354) ar fi fost mândru de realizările sale, care i-au asigurat un loc în istorie, excepție făcând isprava cea mai recentă. Specia pe care o vâna înainte de a deveni faimos este astăzi protejată și, vrând-nevrând, un posibil ucigaș promovează iubirea față de un animal, acum, aproape mitic.

Poftește, te rog, la Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină "Dragoș Vodă"!

Pornind din Târgu Neamț pe DN 15B, în direcția Bicaz, după 12 km, se bifurcă la dreapta drumul ce duce la Mănăstirea Neamț. La circa 1 km după ce DN 15B este lăsat în urmă, pe partea stângă, apare poarta spre casa zimbrilor din Neamț. Ca să vii ca oaspete și să pleci ca un prieten, trebuie să ai suflet cald, 3 lei în buzunar și să te abții să filmezi.

Mai puțin cunoscuți decât cei din Hațeg, zimbrii moldoveni au un atu - nu sunt singuri. Viața într-o rezervație, oricât ar fi ea de mare și de permisivă, tot nu se compară cu viața în libertate. Pot confirma zimbrii aflați în voia lor în pădurile din Parcul Natural Vânători-Neamț; pe unii chiar i-am întâlnit într-o seară de vară, pe drumul dintre schitul Sihla și mănăstirea Agapia.

Și cum vieții în rezervație, cu toată protecția față de braconieri și hrana asigurată zilnic, tot îi lipsește savoarea, zimbrii au aici oportunitatea de a-și ține de urât, de a bârfi turiștii sau de a se bronza alături de urși, lupi sau căprioare. În speranța că au ajuns să vorbească aceeași limbă, fiind mai mult fortați să facă parte dintr-o familie atipică, poate le trec zilele mai ușor, uitând că sunt în captivitate.

Eu m-am bucurat că i-am cunoscut pe toți și că, pentru câteva minute, am fost și eu un personaj în viața lor. Mâine te așteaptă pe tine!

caprioara zoo dragos voda neamt cerbi zoo dragos voda neamt cerbi zoo dragos voda neamt lup zoo dragos voda neamt
tarc zimbri zoo dragos voda neamt urs zoo dragos voda neamt zimbri dragos voda neamt zimbru dragos voda neamt


P.S. Dacă tot ești în zonă, nu rata o plimbare pe Puntea Suspendată!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!