Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 11 februarie 2014

Unic in lume: globul geografic din Falticeni

În România, locurile inedite, obiectivele care ne deosebesc și cele care pot uimi o lume întreagă se găsesc, paradoxal, unde nu te aștepți, în orașe inapte la turism sau în vreun colț de țară unde deja ți-ai promis că nu o să mai calci niciodată, cum ai ajuns fiind oricum un mister.

Un astfel de caz este orașul sucevean Fălticeni. Nu o să-l găsiți în vreun ghid turistic, iar turiștii sunt o specie atât de rară aici încât nu ar trebui să vă mire dacă localnicii vă privesc ciudat. Cu ce v-ar putea atrage urbea moldovenească?

Ignorând istoria sa prea bătrână (atestare din 1490) și prea multele personalități care au avut treabă prin Fălticeni, printre care Labiș, Creangă, Sadoveanu, Lovinescu, Matei Millo, Leonida sau Birlic, așezarea din Podișul Sucevei mai surprinde cu ceva. Ceva mare. Ceva important. Ceva care există doar aici și nicăieri în altă parte. În Fălticeni există ceva... UNIC în LUME*!

glob pamantesc muzeul apelor falticeni

Doar prin atlase și hărți semnate de Google mai poți vedea ceea ce în Fălticeni este fizic: relieful subacvatic, redat la scară, pe un glob geografic la care s-a lucrat vreme de mai bine de 5 ani și care nu are aseamăn nicăieri în lumea asta mare! De obicei, globurile prezintă doar relieful terestru, doar acesta din Fălticeni este mai cu moț - ne arată și relieful de sub ape!

Globul poate fi admirat contracost, pentru suma de 6 lei/adult, în cadrul Muzeului Apelor "Mihai Băcescu". Din 1986 se află în incinta primului muzeu din oraș și a fost realizat de profesorul de geografie Isaic Neculai. Nu știu dacă dânsul a fost conștient de importanța lucrării sale, însă sper că mă aude acum, când îi spun: "Felicitări, domnule! România ar trebui să vă mulțumească!"

Vă dați seama câți turiști ar putea atrage un simplu glob (unic în lume, ce-i drept) și că numai el ar putea face din Fălticeni o atracție turistică pe plan mondial! Din păcate, până anul trecut când, întâmplător, am dat de el pe internet, nici nu avusesem habar de existența lui. Sunt sigură că mulți sunt în situația mea, că unii dintre voi, dragi navigatori, veți afla de glob de pe puntea celor mai frumoase povești despre România, iar alții poate nu vor afla niciodată. Ce vă rog, cititorilor, este să dați sfoară-n țară și să spuneți oricui credeți că ar fi interesat de existența acestui obiectiv unic pe Terra. Eu vă mulțumesc, România v-ar mulțumi, Fălticeniul sigur ar aprecia! 

Muzeul mai are, bineînțeles, și alte exponate, de la animale împăiate la acvarii cu pești, de la specii marine păstrate în formol la orice îți închipui (sau nu :D) că există pe sub apele planetei. El se află la intersecția străzii Nicolae Beldiceanu cu Nicu Gane. Fălticeniul este mic și oricine v-ar putea îndruma cu ușurință spre muzeu. Amplasamentul exact îl găsiți în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

exponate muzeul apelor falticeni

exponate muzeul apelor falticeni


glob pamantesc muzeul apelor falticeni glob pamantesc muzeul apelor falticeni glob pamantesc muzeul apelor falticeni glob pamantesc muzeul apelor falticeni

muzeul apelor falticeni


surse: 1, 2


*de văzut și comentariile din subsolul articolului, în special comentariul lui Ionuț


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!