Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 17 februarie 2014

Super-promotie la Putna: "3 in 1" - Manastirea, Chilia, Biserica de lemn

În ținutul de poveste al dulcei Bucovine, în nordul extrem al României, unde țara își întinde ultimele câmpii îmbelșugate și cele din urmă dealuri pașnice, simți că nimic rău nu te poate atinge. Senzația de siguranță și de liniște la cote maxime este întreținută, de câteva secole încoace, de 3 edificii religioase care formează un triunghi al binecuvântării și stării de bine. La Putna, nici dacă ții morțiș, nu ai cum să nu te simți excelent!

chilia daniil sihastrul


biserica lemn putna


manastirea putna 2013

Comuna Putna duduie de belșug; traversând-o în drumul tău spre polii bunăstării, te încarci cu energie pozitivă văzând localnicii rumeni în obraji și zâmbitori, magazinele măricele și pline-ochi, asfaltul bun, casele trainice și turiștii numeroși vorbitori de limbi străine.


Chilia lui Daniil Sihastrul

Prima oprire o poți face în locul auster, neprietenos, necivilizat în care s-a retras un preot ce avea să intre în istorie. A devenit duhovnicul uneia dintre cele mai faimoase personalități istorice ale României, este "vinovat" pentru construirea a două mănăstiri celebre - una cunoscută chiar în întreaga lume - și, pe deasupra, a ajuns sfânt în calendarele ortodoxe. Daniil Sihastrul ar fi fost o persoană cu care tare mult mi-ar fi plăcut să stau de vorbă, dacă aș fi avut ocazia! La chilia sa din Putna, săpată în stâncă la marginea unei pădurici și la câțiva pași de un pârâiaș, într-un cadru prea idilic, i-a proorocit lui Ștefan cel Mare că va ajunge domnitor al Moldovei. L-a sfătuit să ctitorească mănăstirea Putna. Apoi s-a retras în Voroneț, pe când incredibilul albastru încă nu fascinase pe nimeni. Aici a revenit domnul cel Mare și Sfânt, într-un moment de impas. Vorbele bune și prezicerile care s-au adeverit au atras după sine ridicarea mănăstirii Voroneț, al cărei prim stareț a fost Daniil. Tot aici își doarme somnul veșniciei, sub streașina unei construcții impresionante, care uimește zilnic zeci de oameni. Dar totul a pornit de la modesta chilie de pe malul pârâului Vițău, care poate fi văzută și astăzi într-o stare excelentă. În interiorul care nu atrage deloc omul zilelor noastre, pe un scaun mititel șade un preot. Refuză să-ți adreseze vreo privire sau vreun cuvânt, dar privește-l bine. Cine știe, peste ani, cine va ajunge să fie! Un al doilea Daniil Sihastrul, poate?

chilia daniil sihastrulBiserica de lemn din Putna

La câteva minute distanță de chilie și la câțiva pași de intrarea în măreața mănăstire, un banner te îndrumă în dreapta, în curtea cimitirului. Trecând printre sufletele adormite și crucile care strălucesc sub soare, ajungi foarte repede în dreptul unui biserici din lemn. Închisă, de obicei, construcția nu impresionează prin dimensiuni sau frumusețe exterioară. Ce o face, însă, remarcabilă este vârsta. Datarea sa te duce înapoi în timp până în secolul XIV, ceea ce înseamnă, după cum te-a informat și bannerul care te-a atras aici, că ai în față cea mai veche biserică din lemn din Europa!


biserica lemn putna
biserica lemn putna

Mănăstirea Putna

Revenindu-ți din șocul avut anterior, după ce ai cunoscut încă o minunăție cu care România s-ar putea lăuda cât o țin plămânii, dar nu o face, pătrunzi în spațioasa și înflorata curte a mănăstirii supranumită de Mihai Eminescu drept "Ierusalimul neamului românesc". Intrarea este gratuită, însă fotografierea se taxează cu 10 lei. Spre deosebire de restul bisericilor din nordul Moldovei și sudul Bucovinei, aceasta nu este pictată la exterior, dar adăpostește o comoară pe măsura zonei în care se află - mormântul lui Ștefan cel Mare.


manastirea putna 2013 manastirea putna 2013 manastirea putna 2013
manastirea putna 2013 manastirea putna 2013 manastirea putna 2013
manastirea putna 2013
mormant stefan cel mare putna

Cum ajungi?

O variantă de a ajunge în comuna Putna este pornind din Suceava în direcția Rădăuți, pe DN 2+DN 2H. Din Rădăuți se urmează același DN 2H, trecând prin Vicovu de Jos, până în Putna. La scurt timp după ce intri în comună, găsești indicator stânga spre chilie, la care ajungi după circa 1 km de la drumul principal. În iulie 2013, drumul spre chilie se asfalta. Revenind la drumul principal, îl urmezi până la capăt, unde dai de o poartă de lemn. În dreapta sa, se află biserica de lemn. După ce treci de poarta de lemn, urmează după câțiva zeci de metri o altă poartă, albă. Treci și de aceea, dacă nu este o zi cu mulți turiști. După această a doua poartă există o parcare spațioasă și un WC public. Încearcă să te îmbraci după rigorile mănăstirii (pantaloni lungi, umerii acoperiți) sau ia-ți de la intrare o robă neagră, pe care nu uita s-o returnezi la ieșire.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!