Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 15 februarie 2014

Gara nimanui de la capatul nordic al Romaniei

Ciuuu... Ciuuu... 

Final de 2007. Ultimul tren din gara orașului Siret tocmai a plecat, luând cu el sunetele stridente, scrâșnitul roților și vocea mecanică, enervantă din boxele stației. Trecuseră deja 4 ani de când ultimul pasager își luase rămas bun de la urbea suceveană, pe cale feroviară. Afacerile mai merseseră cât putuseră, dar alternativa rutieră câștigase bătălia transportului în zonă.

Gara părea, deci, condamnată la o lungă suferință, în voia trecerii nemiloase a timpului. Dar, curând, speranța reapăruse, odată cu inițiativa unui localnic de a transforma gara într-o pensiune. Da, ați citit bine, o pensiune într-o fostă gară. Inedita idee, unică în România, ar fi avut potențial dacă ar fi beneficiat de o promovare adecvată sau fosta gară s-ar fi aflat altundeva. La doar 5 km de Ucraina, într-un oraș care nu suscită interes turistic, deși posedă al doilea cel mai mare cimitir evreiesc din sud-estul Europei și un arbore rar în România (ginkgo biloba), afacerea fuse excelentă, dar sortită eșecului aproape garantat.

O perioadă, umbreluțe colorate animaseră vechiul peron, în 7 încăperi din bătrâna gară apăruseră paturi, dulapuri și noptiere, iar pentru sume care se învârteau în jurul a 100 de lei, puteai dormi confortabil într-o fostă stație CFR. Siretul avea, așadar, singura gară din România transformată într-o pensiune!  

gara siret

Produsul s-ar fi vândut singur! Din păcate, eu am aflat târziu de gara-pensiune din Siret; în vara lui 2013, pensiunea nu mai funcționa demult, iar peisajul părea încremenit într-un timp nedefinit. Clădirea gării arăta oarecum nouă, sigla firmei încă se distingea perfect, un vagon zăcea pe șine, așteptând la infinit locomotiva care să-l pună în mișcare, iar boscheții care îmbiau cândva la ușurat se prăjeau sub focul soarelui de iulie, transformând peisajul într-unul ars, țepos, deshidratat. 

Îți venea să fugi de acolo, darămite să aștepți un tren. Trenul, însă, nu ar fi venit, poate, niciodată...

gara siret gara siret gara siret
peisaj gara siret
peisaj gara siret

surse: 1, 2, 3  

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!