Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 13 februarie 2014

#ClassyRomania: Cea mai veche pictura interioara din Romania se afla in jud. Hunedoara

Era o dimineață obișnuită de joi, în noiembrie. Poate prea caldă, poate cu nori prea pufoși, poate cu soare prea surâzător, dar obișnuită pentru comuna Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. Pe strada principală, DN 66 cu numele său pompos, treceau destul de des tir-uri, sătenii erau ascunși prin curți, ocupați cu nelipsitele lor treburi zilnice, dar timpul părea leneș, surprins fiind și el de ziua prea frumoasă pentru un mijloc de noiembrie.

Era 14 ale lunii, o zi ca oricare alta pentru Sântămăria Orlea. Pentru mine, însă, a fost specială, de îndată ce am pășit în curtea bisericii de piatră și am privit, cu respect, spre istoria ce se ridica deasupra mea, sfidând vremurile, efemeritatea vieții omenești și grele încercări prin care a trecut.

Când bătrânica sprintenă care se ocupă de edificiu a venit însoțită de nepoțelul ei să-mi deschidă ușa, deja eram pregătită pentru o magie. După ce acea ușă neimpunătoare s-a deschis cu prea mare ușurință, am fost întâmpinată de un aer rece, foarte plăcut însă după căldura neobișnuită a toamnei, apoi am dat cu ochii de cea mai veche pictură interioară din România. Am știut, pe loc, că un pic din inima mea a rămas acolo, între culorile seculare și bacteriile trecutului.

biserica santamaria orlea hunedoara

Finalul de secol XIII aducea în acel colț de lume asemenea minunăție de biserică. Aparținând cândva și familiei Cândea, proprietarii "castelului din Carpați", astăzi lăcașul de cult este o ruină. Frumoasă, în ciuda șubrezeniei vizibile și audibile, încântătoare poate tocmai prin vulnerabilitatea ei. 

Bătrânica nu poseda prea multe informații despre comoara asupra căreia are cheia, nici nu vine la slujbele reformate, nefiind religia ei, dar printre atenționările dese adresate nepotului care nu stătea o clipă locului, am putut purta o conversație agreabilă, din punctul meu de vedere. Mi-a atras atenția asupra chipurilor șterse cu intenție de pe pereți, chipuri care mă priveau ca-ntr-un film de groază, fără ochi, apoi mi-a spus cât de mult a muncit ginerele ei pentru a ilumina interiorul bisericii, o necesitate pentru turiștii, cu precădere maghiari, care apar pe înserat. 

Multe planuri au fost plănuite, multe promisiuni au fost promise, dar biserica încă e "bolnavă". Pe o scară periculos de reumatică se ajunge în turn și sub clopot. De acolo se poate privi, printr-un prea des grilaj, către castelul din localitate. Dar despre castel, unul dintre preferatele mele 4ever, vom vorbi într-un episod viitor. Sper că nu mai aveți răbdare! :D


biserica santamaria orlea hunedoara biserica santamaria orlea hunedoara biserica santamaria orlea hunedoara biserica santamaria orlea hunedoara
biserica santamaria orlea hunedoara biserica santamaria orlea hunedoara clopot biserica santamaria orlea hunedoara picturi murale biserica santamaria orlea hunedoara

Cum ajungi?

Sântămăria Orlea se află la doar 3 km de centrul orașului Hațeg. Pornind din Hațeg spre Petroșani, pe DN 66/E 79, în câteva minute se ajunge cu mașina în comună, la intrarea căreia, pe partea stângă, la drumul principal, se vede biserica. Pentru vizitare, trebuie să vă duceți la casa nr. 173 (aflată în capătul străzii din dreapta bisericii). Fotografierea este gratuită, iar vizitarea costă 4 lei/persoană.


Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!