Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 19 februarie 2014

#ClassyRomania: Castelul de jucarie al judetului Hunedoara

Bogată fuse familia Cândeștilor și tare mult mi-aș fi dorit s-o cunosc!

Au stăpânit Țara Hațegului și, în loc să-și arate puterea prin tiranie, au ales... arta. Sunt cei care ne-au lăsat moștenire Castelul din Carpați, cel care l-a cucerit pe nimeni altul decât Jules Verne, biserica din Sântămăria Orlea cu cea mai veche pictură interioară din România, și vedeta articolului de față, castelul roz pe care l-am admirat deja de 4 ori și încă nu m-am săturat.

castel santamaria orlea

Pe drumul ce pleacă din Sântămăria Orlea spre Râu de Mori/Retezat (DJ 686, la 3 km de Hațeg), prima stradă la dreapta după ce se trece de biserica familiei, în spatele unui gard anemic și relativ camuflat de câțiva copaci supli, se zăresc scăfârliile unor turnuri de un roz spălăcit. Dacă ești curios să vezi mai multe, poarta ferecată și nemișcarea totală din spatele gardului te poate face să-ți pui pofta-n cui. Ar fi o mare greșeală!

Ocolește gardul prin dreapta și pătrunde ușor în curtea a ceea ce va părea deja a semăna a castel. Curtea banală de astăzi ar fi trebuit să fie un parc englez, romantic prin definiție; ar fi fost compania ideală pentru castelul în stil neogotic. Pentru a-l cuprinde cu privirea în întregime și a-l descoperi în toată splendoarea sa de-abia bănuită sub cicatricile timpului și petele de igrasie, trebuie să-l vezi din dos.

castel santamaria orlea

(pauză, ca să-ți revii din șoc)

Da, este extraordinar! Nu, nu te gândi cum arăta în 1782, când a fost construit în stil baroc, și nici între 1870-1874 când i-a fost insuflat stilul arhitectonic care s-a păstrat până astăzi. Acum, frumusețea poate doar să-i fie ghicită, dar tot reușește să te facă să nu-l mai uiți niciodată.

Este cunoscut drept Castelul Kendeffy, numele maghiarizat al Cândeștilor, după ce membrii familiei s-au înrudit, prin căsătorie, cu nobilimea ungurească. 

Până de curând, în castel a funcționat un hotel de numai 1 stea, deloc primitor. Interiorul auster, alb din abundență, atrăgea doar băutorii satului, nicidecum turiștii. O încurcătură cu retrocedarea și moștenitorii a făcut ca mica pâlpâire de viață să se stingă, iar astăzi castelul este lăsat în voia sorții; doar un paznic îi mai ține de urât.

Așezat pe o muchie de deal, cu o splendidă deschidere spre sat și modestul său stadion, castelul din Sântămăria Orlea, care poate fi admirat și din turnul bisericii Cândeștilor, pare o jucărie imensă și vintage, căreia nu i-ar rezista nici măcar adulții, dacă ar nimeri pe mâna unui păpușar, unui iubitor de frumos. Este o jucărie uitată pe fundul unei cutii vechi în care sunt adăpostite toate minunile unui județ atipic.

Eu de-abia aștept ziua când va fi scos la lumină și ne va pofti la joacă! 

castel santamaria orlea castel santamaria orlea castel santamaria orlea castel santamaria orlea stadion santamaria orlea

Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!