Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 31 ianuarie 2014

Surpriza nordului Romaniei: ultimul pod acoperit

Dacă vii dinspre Bistrița și te îndrepți spre Mocănița maramureșeană, cea mai scurtă cale (DN 17C: Bistrița-Năsăud-Moisei) se transformă curând într-o călătorie mai îndelungată, când privirea ți se obișnuiește cu peisajul desprins parcă din dulcii Apuseni, când treci printr-un sat care ți se pare familiar (l-ai citit descris în romanul "Ion", astăzi e comuna Liviu Rebreanu) sau te oprești la casa lui George Coșbuc, în localitatea care îi poartă numele, care pe deasupra mai are o atracție de neratat, un obiectiv unic în România - ultimul pod acoperit din țara noastră.

pod acoperit cosbuc bistrita rau salauta

Un grajd la înălțime văzut la prima vedere, un pod inedit la o căutătură mai aprofundată. Se ridică deasupra râului Sălăuța singurul pod rămas în picioare din cele 15 făurite din lemn de stejar care asigurau transportul oamenilor și animalelor de pe un mal pe altul, peste râurile din județul Bistrița Năsăud. Pe lângă unicitatea conferită de trecerea timpului, podul de tip "tirolez" se remarcă și prin chipul tuciuriu. De obicei, aceste poduri se vopseau în culoarea pasiunii și a focului, nu pentru a încânta ochiul și a veseli peisajul, ci pentru a păcăli caii să treacă pe acolo, crezând că intră într-un grajd. Acoperit fiind, caii nu amețeau la vederea râului care curge necontenit, iar ferestrele asigurau aerisirea necesară și lumină naturală. 

Ingenioasă construcție, nu-i așa? Ea a fost ridicată de grănicerii italieni, în 1778, iar de atunci a trecut prin mai multe stadii de refacere și restaurări, în 1937, 2002 și 2007. Din păcate, în vara lui 2013 nu arăta prea bine, deși are statutul de monument istoric. Vizitarea sa este gratuită, la fel și fotografierea, DN 17C nu este foarte circulat și acei curioși care se opresc nu au unde să lase vreun ban pentru întreținerea sa. 1,2 milioane de lei ar costa readucerea la viață a încă unui obiectiv de care România ar trebui să fie mândră și să aibă grijă.


pod acoperit cosbuc bistrita rau salauta pod acoperit cosbuc bistrita rau salauta pod acoperit cosbuc bistrita rau salauta pod acoperit cosbuc bistrita rau salauta

Treci mai departe, mâhnit de starea podului, și uiți rapid de amărăciune când dai cu ochii de un peisaj care n-are nevoie de reabilitare, ci doar de grijă, multă grijă, pentru ca defrișările să nu amputeze farmecul cu iz apusean. 


apus bistrita nasaud peisaj apus bistrita nasaud peisaj apus bistrita nasaud peisaj bistrita nasaud peisaj apus bistrita nasaud

Găsește pe hartă acest drum, DN 17 C - ține minte -, și lasă-te fermecat.
România e frumoasă ȘI aici :)


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!