Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 21 ianuarie 2014

Suceava: Cetatea care nu ma lasa s-o vizitez

Când eram mică și călătoream alături de părinții mei, aveam feblețe pentru 3 orașe: Piatra Neamț, Suceava, Tulcea. În această ordine. După ce niște ani au fugit, lăsându-mi alte amintiri și diverse experiențe, preferințele s-au actualizat, dar tot voi surâde mereu când mă voi gândi la aceste reședințe de județ.

În toiul verii lui 2013 am avut prilejul să mă întorc în capitala spirituală a Bucovinei, după o droaie de ani de la prima mea vizită, când avusesem norocul să devin captivă în oraș cât timp cicliștii din Turul României pedalau prin centrul Sucevei. Atunci poposisem în fața Cetății de Scaun și, de la o oarecare înălțime, o puteam cuprinde în toată splendoarea. Secretele-i păreau deja dezvăluite, așa că am renunțat să o cunosc îndeaproape, având în vedere că și costul vizitării nu era cel mai accesibil raportat la un buget de 3 persoane. Deși nu părea să aibă și mai mult de arătat decât oferea, pe gratis, din fața casieriei, am bifat-o în minte ca pe un obiectiv incomplet cunoscut și mi-am promis că la următoarea "descălecare" ne vom cunoaște cu adevărat.

cetatea suceava iulie 2013

Nu a fost să fie nici pe 25 iulie 2013, când am găsit-o în plină restaurare. Deși utilajele acopereau murmurul istoriei cu zgomotele prezentului și în loc de fantoma lui Ștefan cel Mare dădeai numai de muncitori în uniformă, moartea pasiunii de a fi turist, accesul era, culmea, permis. Am strâmbat din nas, am tras câteva cadre fotografice și am dat să mă apropii pentru o mai bună încadrare, când am fost atenționată de un nene că trebuie să plătesc dacă vreau să vizitez. Sincer, m-aș fi așteptat la intrarea gratuită pe durata lucrărilor, dacă tot îmi riscam sănătatea printre fiare, stinghii și macarale. 4,5 lei/adult X2 + taxă foto de 5 ron era deja prea mult când vedeam clar că Suceava nu e pregătită de vizitatori; dacă ar fi avut voce, sigur mi-ar fi zis că nici ei nu-i place să fie văzută astfel. Și, totuși, având avantajul de a nu călători singură, l-am trimis pe secundul de la bord, Ionuț, să inspecteze cetatea, făcând și o mică economie la buget, că tot părea el mai dornic să se infiltreze prin tranșee decât domnișoara din mine. 

Nu a stat mult, dar în timpul acela am privit fără oprire spre cetatea care părea așezată pe o masă de operație. Nu era priveliștea ideală, dar tot mă bântuiau gândurile că poate am făcut o greșeală rămânând în afara zidurilor vechi, devenind econoamă când nu era cazul. Ionuț m-a liniștit, curând, chiar nu aș fi avut ce să văd mai mult sau mai interesant, cetatea fiind împânzită de "fire chirurgicale" și "pansamente", mutate de la un "asistent" la altul, într-un du-te vino care mi-ar fi arătat că nu e încă locul meu acolo.

Din păcate, am rămas cu o neîmplinire - Suceava este singura cetate pe care am văzut-o în realitate, fără să fi pășit efectiv în ea. Se pare că după mai bine de 6 secole, cetatea este la fel de greu de cucerit! :)   

cetatea suceava iulie 2013 cetatea suceava iulie 2013 cetatea suceava iulie 2013 panorama cetatea suceava iulie 2013

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!