Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 13 ianuarie 2014

Romania si-a bagat "coada" pana in inima democratiei unguresti!

Budapesta este orașul magnific pe care sunt mândră să declar că l-am vizitat de 4 ori și probabil singurul care m-ar putea convinge să părăsesc România, pentru simplul fapt că nu m-ar face să mă simt prea străină de țara mea mult iubită. Când se întâmplă ca Bucharest să fie confundat cu Budapest, nu simt niciodată mâhnire, tristețe sau revoltă. Sunt pur și simplu onorată că Bucureștiul este comparat cu Budapesta și nu cu vreun oraș din cine știe ce colț de lume uitată. În ultima mea vizită în orașul de pe malul Dunării (prima amintire de acasă :D), consumată în toamna lui 2011, chiar mă gândeam câți ani îi va trebui Bucureștiului să ajungă măcar la nivelul Budapestei, nu să o și întreacă... Oricât aș iubi eu România (o țară extraordinară, de altfel, la câte lucruri sunt de văzut, lucruri uimitoare de altfel), nu pot fi oarbă sau ipocrită și să nu văd realitatea. După părerea mea, Bucureștiul nu e capitala pe care o merită România, la ce țară frumoasă este în jurul său și la cât de diversă este! Dar nici nu văd cine i-ar putea lua locul. Așa că dacă tot e Bucureștiul cel mai cel, m-aș bucura să mă pot plimba cu vaporașul pe Dâmbovița, Palatul Parlamentului să fie zilnic luminat integral și chiar să exploatăm mai mult moștenirea lăsată de Vlad Țepeș. Ah, și Lacul Văcărești să fie transformat într-o imensă grădină! Și forturile din jurul său să fie readuse la viață, și..., și... 

Revenind cu picioarele pe pământ și cu povestea la Budapesta, sunt de părere că românii ar putea lesne considera Ungaria drept o a două casă. Oh, șoc și groază, și noi putem dori o parte din Ungaria, nu doar maghiarii o parte din România! :) Ce vreau să spun este că eu m-am simțit mereu bine în Magyarorszag, probabil și pentru că am găsit destule legături cu draga de România. De la Dunărea atotcunoscută la disponibilitatea ghidajelor în limba română cu care ești îmbiat la fiecare colț de stradă centrală budapestană, de la scurta conservație în română purtată la Hotelul Charles (recomand!) la una mai lungă avută în bazarul din cetatea Buda cu bănățenii care vindeau la o tarabă, de la limba maghiară atotauzită în desele mele ieșiri în Ținutul Secuiesc la discuția purtată cu un tânăr la Bastionul Pescarilor care mi-a spus că o să-mi placă mai mult Budapesta decât Viena (și a avut dreptate!), de la Muzeul Agriculturii Maghiare găzduit de clădirea-replică a castelului din Hunedoara la cetatea Visegrad, unde a fost întemnițat 12 ani Vlad Țepeș, și de la... ce urmează să povestesc în rândurile următoare.

tavan parlament budapest

Dacă ungurii și-au băgat fără niciun pic de jenă steagurile peste tot în Transilvania ori și-au cinstit eroii și istoria pe teritoriul actualei Românii, noi am fost, culmea, mai șmecheri. Ne-am infiltrat discret, într-un loc de unde nu cred că ne va scoate nimeni niciodată - Palatul Parlamentului din Budapesta.

În Holul Central, deasupra bijuteriilor coroanei ungare, se deschide un splendid tavan poleit cu aur. La mijlocul distanței dintre bijuterii și tavan, pe mai multe coloane, stau cocoțate niște interesante statui. Două sunt cu adevărat interesante. 

tavan parlament budapestParlamentul din Budapesta (Orszaghaz pe limba lui) este cea mai mare clădire din Ungaria, care a fost construită în stil gotic renascentist între 1885 și 1904. Circa 1000 de persoane au lucrat la ridicarea sa, pentru care s-au folosit 40 de milioane de cărămizi, 500.000 de pietre piețoase și 40 kg de aur. Să ne oprim asupra aurului. De unde a avut Ungaria atâta aur, având în vedere că țara nu dispune de astfel de rezerve? (pauză de gândire) Da, din Transilvania, care cândva a aparținut de Imperiul Austro-Ungar. După cunoștințele mele, aur chiar de la vestita Roșia Montană. Aici probabil este momentul care lezează cel mai mult un român care vizitează Parlamentul, pentru că nu se specifică în ghidaj proveniența decât sub formula "teritoriile noastre", nespunându-se nimic de cele actuale! Buuun... să trecem mai departe. 

Numele de Iancu de Hunedoara sau Matei Corvin vă spun ceva? Ei bine, și ungurilor! Tatăl lui Iancu a fost român (Voicu îl chema) și copilăria și-a petrecut-o la castelul din Hunedoara. Matei a fost fiu'su, care s-a născut la Cluj, într-o casă care poate fi văzută și astăzi, nu departe de ditamai statuia care-l înfățișează în centrul orașului. Ungurii îi știu după numele de Janos Hunyadi și Matthias Corvinus. Și îi găsiți sub tavanul aurit, privindu-vă de pe cele două coloane unde sunt reprezentați sub formă de statui. Iancu a fost guvernatorul al Regatului Ungar, iar Matei unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Teoretic, ei au fost români!

Deci, cum să nu te simți acasă, în Ungaria? :)

Despre Parlament vreau să vă mai spun că are 242 sculpturi, 27 porți, 29 scări și 691 camere și că arhitectul său, Imre Steindt, nu a apucat să-și vadă maiestuoasa operă, pentru că până la finalizarea lucrărilor a orbit. Clădirea este extraordinară atât din exterior, cât și în interior, dar este cu adevărat ireal de atrăgătoare când se lasă seară și se reflectă în apele Dunării. Dacă n-ați mai întâlnit ceva care să vă sperie și să vă placă în același timp, priviți Parlamentul din Budapesta când luna e pe cer!

parlament budapesta noaptea


Parlamentul se poate vizita gratuit de către toți cețățenii din țări membre UE, doar prezentând la casierie un act de identitate. Buletinul nostru funcționează perfect. Indiferent de sezon, se așteaptă în jur de o oră la coadă până se poate ajunge la casierie (într-atât de vizitată este Budapesta!), unde obligatoriu trebuie să-ți alegi un ghidaj într-o anumită limbă, vizitezele putând fi efectuate exclusiv în grupuri ghidate, la anumite ore. Româna nu este disponibilă, însă dacă nu vreți să mai așteptați alte minute în plus până prindeți grupul de engleză (de exemplu), având în vedere că toate informațiile pot fi găsite și pe internet, vă puteți orienta la următoarea intrare care poate fi în limba... italiană, de exemplu, pe care am prins-o eu. Fotografierea și filmarea sunt permise. După părerea mea, cea mai interesantă parte a vizitei (pe lângă sala "românească") este cea în care vezi suporturile pentru țigări. Fiecare parlamentar avea (nu știu dacă se mai respectă tradiția) propriul spațiu unde să-și lase țigara înainte de a intra în sala de lucru (spațiu numerotat) pentru ca la ieșirea în pauze să-și poată continua viciul de unde l-a lăsat :)

suport tigari parlament budapesta


Cel mai bun loc de unde puteți fotografia Parlamentul în exterior este de pe malul de vis-a-vis, din Buda. Locul meu preferat este Bastionul Pescarilor, pentru că este în sine un loc de basm, dar și oferă o priveliște de poveste asupra Pestei și asupra Parlamentului, bineînțeles.

bastionul pescarilor budapesta

parlament budapesta bastionul pescarilor


Nici de lângă Parlament nu este o panorama hidoasă, un motiv suficient ca să justifice și să merite călătoria de 15 ore cu trenul din București!

priveliste noaptea parlament budapesta


BONUS:

Sala Camerei Reprezentanților. Vis-a-vis se află suportul pentru țigări


Schimbarea gărzii


Holul Central


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!