Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 28 ianuarie 2014

Bucurestiul ar putea concura cu orice alta capitala din lume, daca...

...și-ar pune în valoare... CENTURA! Raționamentul, deloc fantezist - vă asigur, nu a fost înaintat de vreun ministru mai șugubăț, ci de... subsemnata, pe postul național de radio! Dovadă de nebunie sau exhibiționism? Nici vorbă! Doar o încercare de a promova cele 30 de forturi care înconjoară orașul, construite de Carol I, cu câțiva ani înainte de Primul Război Mondial, cu scopul evident de a proteja Capitala. Dacă mai știți vreo capitală din lumea aceasta mare care este înconjurată de un asemenea sistem de fortificații, dați-mi de știre, dar dacă nu știți, spuneți și altora despre ele, vizitați-le cum puteți și haideți să le transformăm în obiective turistice și să promovăm ce este frumos în București sau... lângă el. 

Despre Bucureștiul turistic am vorbit pe 28 ianuarie 2014, la Radio România Actualități, într-un reportaj realizat de Izabela Ivăncesei și difuzat în cadrul emisiunii "Prietenii de la 10".


Reportajul începe la minutul 1:28~

Transcript:

Chiar dacă nu se poate compara cu marile capitale europene, Bucureștiul are doza sa de atractivitate, totuși, pentru turiștii străini, care potrivit statisticilor sunt din ce în ce mai mulți. Principalele atracții ale Capitalei sunt nu atât muzeele, cât mai ales terasele și cluburile, precum și prețurile mici practicate de acestea. A trecut în revistă această situație pentru noi, Izabela Ivăncesei.

Reporter: A ce miroase Bucureștiul?
Intervievat: A contraste. De la sărăcie lucie la opulență. În rest nimic.
Reporter: În periplul meu prin București, am cunoscut un student la Medicină, venit din provincie. Ar vrea să aibă timp să viziteze Capitala, însă nu a reușit să facă acest lucru.
Intervievat 2: Sunt din București, dar nici eu n-am apucat să vizitez toate zonele care teoretic sunt monumentale pentru acest oraș.
(sunete din trafic)
Zgomot și aglomerație, trafic îngreunat. Este prima imagine pentru un turist ajuns în București. Hai la Bord este blogul conceput de Anda Stănciulescu, o tânără bucureșteancă ce bate orașul cu piciorul și-l tot descoperă.
Eu: Sunt vreo 30 de forturi realizate de Carol I pentru apărarea Capitalei și cred că dacă ar fi puse într-un circuit turistic, am putea să concurăm cu orice altă capitală din lume, cred. N-am mai întâlnit nicăieri un asemenea sistem de fortificații în jurul unei capitale.
Reporter: Și nu calcă picior de om pe acolo?
Eu: Doar la câteva. De exemplu, la Fortul Chitila sau Bateria 9-10, se numește, de lângă Autostrada Soarelui.
Reporter: Delta Bucureștiului?
Eu: Da, Lacul Văcărești. Este în sectorul 4. A fost un lac de acumulare pentru oraș, pe vremea lui Ceaușescu construit, dar fiindcă a inundat serele din sectorul 4, s-a renunțat folosirea lui ca lac de acumulare, iar acum a rămas, pur și simplu, o groapă în sectorul 4. Toată zona a devenit o mică deltă, cu păsări care s-au adăpostit aici, stuf, mici ochiuri de apă... Este foarte frumos. Turiștii care apreciază un altfel de divertisment, sigur o să le placă Centrul Istoric. Cei care vor să viziteze muzee, să cunoască istoria, cred că o să fie un pic dezamăgiți. Doar la Curtea Domnească, unde și-a avut reședința Vlad Țepeș. În rest, istoria a fost lăsată cam de o parte, clădirile nu arată chiar cum ar trebui să arate. Poate cea mai frumoasă zonă sunt pasajele care dau în Calea Victoriei: Pasajul Macca-Vilacrosse, Pasaju Francez, Pasajul Englez... Sunt niște pasaje unde, cândva, era o viață a Bucureștiului interesantă, cu hoteluri, cu restaurante...
Intervievat 3: M-aș duce în locurile istorice...
Reporter: Lângă Centrul Istoric, l-am întâlnit pe Leonid. A venit din Republica Moldova să cânte trecătorilor la harpă. (sunete de harpă) Dvs., personal, puteți deveni un obiectiv de vizitat aici?
Intervievat 3: Eu cred că da. Sunt o părticică din imagine.
Reporter: Bucureștiul este căutat, anual, de 800.000 de turiști, fie pentru sursele de distracție, fie pentru curiozitățile și trecutul său. 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!