Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Cugirul si a sa nesperata surpriza din deal - Castelul de apa

castel de apa cugir
Era o zi lucrătoare de noiembrie, care îmbia la plimbări sub cerul aburit ce întreținea, sub cupola sa, o atmosferă caldă, primitoare. În orașul industrial Cugir, din marginea județului Alba, frunțile asudate și mânecile suflecate se camuflaseră sub uniforma călduroasă a muncitorilor istoviți, care ieșeau în valuri din Uzina Mecanică. Apoi își târșeau picioarele spre casă, mai rostind o bârfă, mai calculând distanța rămasă până la ciorba de pe masa din bucătărie.

Numai noi, eu și Ionuț, aveam, deci, chef de plimbare. M-am uitat la ceas. Era trecut de ora 15. La unele joburi, cele unde în pauze nu se bea cafeaua îndulcită cu actualizarea status-ului pe Facebook, ci se fumează o țigară cu mâinile murdare și înghețate, într-o curte insalubră, programul de lucru se termină până la lăsarea întunericului. Într-un oraș neinvadat de turiști dintr-un colț de județ sărac, viața are alt orar și alte obiceiuri.

Încetișor, traversând întregul oraș, priveam blocurile de 4 etaje, oamenii mergând în cete înapoi spre domicilii și... mă gândeam. Mă gândeam ce bine ar fi ca orașul să vibreze, măcar în anumite ocazii, de zarva și blițurile turiștilor. Revigorant ar fi pentru suflul Cugirului!

Ce ar fi de văzut într-o epocă în care vizitele în fabrici nu mai sunt demult incluse în pachetele turistice? Pe mine m-a determinat să-mi cheltui banii și să-mi consum timpul un obiectiv care a întreținut până în anii '50 industria cândva înfloritoare a Cugirului. Castelul de Apă.

castel de apa cugir
Nu mai știu exact unde, cred că pe (fir'ar!) Facebook, am descoperit această frumusețe de care, recunosc, după toate drumurile și experiența mea prin România, NU AVEAM HABAR! Nici prin Cugir nu trecusem niciodată până în miercurea de 13 noiembrie 2013, deși avusesem de gând în repetate rânduri să-i fac o vizită, doar din pură curiozitate. Cei care s-au urcat și pe puntea de pe Facebook, probabil își amintesc imaginea unui impresionant castel de apă, care părea proaspăt renovat, pe lângă care se întindea o și mai impresionantă panoramă. Imaginea care m-a bântuit (în sens pozitiv) și pe care nu m-am putut abține să n-o arăt și navigatorilor de la bord. Nu m-am putut abține nici să trec, din nou, prin preajmă și să nu mă urc acolo, lângă el, să mă minunez pe viu.

După cum probabil vă închipuiți, castelul de apă nu a apărut acolo pentru a ne lua ochii cu frumusețea sa ori de a ne demonstra că orice oraș, fie el oricât de poluat/nonturistic/neatrăgător, arată extraordinar privit de la înălțimea/distanța potrivită. Deși în prezent arată ca nou, datorită investiției exclusive din bugetul local de 95.000 lei, castelul este destul de bătrâior. A făcut parte din sistemul care asigura curent electric pentru industrie și oraș, pus la punct în perioada 1903-1912, printr-un parteneriat austro-italian.

Din fericire, nu s-a păstrat doar castelul. În amonte, la poalele Munților Șureanu, există un mic baraj cunoscut sub numele de Tăul lui Nilă. Între castel și tău, printr-o pădure de foioase, se mai văd și astăzi apeductele (Wasserleiner) prin care circula apa care furniza energia vitală pentru comunitatea, cândva prosperă, din vale.

Grav pentru curiozitatea mea nesățioasă, știam de toate acestea înainte să pornesc la drum, însă cum s-a nimerit să ajung aici destul de târziu și având multe alte planuri de-abia așteptând să fie îndeplinite până când mă căram din zonă, descoperirea întregii comori a trecutului cugirean va rămâne pentru o altă dată. Singurele indicații pe care le-am găsit în lumea virtuală  (căci nici spre tău, nici spre apeducte nu există indicatoare), astăzi nu mai pot fi accesate. Dar în speranța că internetul își va reveni din beție, postez link-ul "lămuritor". Pusei în ghilimele, pentru că deși timpul nu era în favoarea mea, tot aș fi vrut măcar să văd un apeduct, dar n-a fost să fie. Am urmat prima cărare mai răsărită care intra în pădure din dreptul castelului (după sfaturile din link-ul respectiv), însă nu am văzut nimic. Culmea, primul localnic (un bătrân, nu cred ca tinerii să știe prea multe, din păcate) a știut ce voiam să văd și mi-a spus că trebuia s-o iau spre dreapta, cum eram cu spatele la oraș. Și că de explorat să tot fie vreo două ore.

Of, pe altă dată! Dacă vă încumetați voi între timp, vă recomand s-o faceți într-o zi de toamnă. De meritat, merită. Plimbarea printr-o pădure, toamna, este mereu agreabilă din punctul de vedere al peisajului, iar apeductele arată senzațional într-un astfel de peisaj (seamănă cu niște viaducte din piatră în miniatură).

Nu vă faceți încă bagajele, mai am două lucruri de zis și... gata.

1 - cetatea din Cugir nu există! O veți găsi pe hărți și indicatoare, însă astăzi este doar un deal de unde descoperirile arheologice au fost luate înspre mai buna lor prezervare. Nu pierdeți timpul, că multe mai sunt de văzut în România!

2 - apropo la întrebările despre Simeria. Ce ați fi putut spune despre Cugir înainte să aflați de castel & co? Eu cred că demn de menționat și de reținut este că la Cugir încă funcționează cu brio fabrica de armament, care este certificată NATO!


puntea suspendata judetul neamt puntea suspendata judetul neamt puntea suspendata judetul neamt puntea suspendata judetul neamt puntea suspendata judetul neamt

Cum ajungi?

Ce-i drept, nu foarte ușor. Și nu există indicatoare spre castel. Cugir se află între Orăștie și Sebeș, dar nu la drumul principal. Prin urmare, de pe DN 7 se urmează indicatorul spre Cugir și drumul județean 704. Mergeți tot înainte prin oraș (pe unde este posibil, la un moment dat țin minte că am dat de o intersecție unde erai obligat să mergi pe o stradă la dreapta). Când ajungeți în dreptul Uzinei Mecanice Cugir (în mod normal, oricine din oraș ar trebui să știe să vă îndrepte spre ea), ocoliți-o pe partea dreaptă, pe strada Râul Mic. Faceți stânga pe prima străduță (Aurel Vlaicu) și când dați de prima străduță la dreaptă, într-o curbă ce pare imposibilă (atenție, s-ar putea s-o ratați!), urmați-o. Veți trece pe lângă o bisericuță cocoțată pe un delușor și cimitirul din jurul său (s-ar putea s-o fi zărit deja de jos), apoi faceți stânga pe prima străduță (Scăunel). Urmați-o până la capăt. Acolo vă sfătuiesc să lăsați mașina. Este loc în fața unui pod. Urcați pe jos pe cărarea din dreapta și, în câteva minute, tot pe dreapta, dați de castel. Schița accesului este mai jos (cu albastru - drumul cu mașina, cu maro - cel de parcurs pe jos). Varianta pe care am descris-o mai sus este singura pe unde puteți ajunge, cu mașina, cât mai aproape de castel. Indicată de un localnic. 

harta acces castel apa cugir
click pe imagine pentru vizualizare în detaliu

Dacă doriți să ajungeți cu trenul, trebuie să poposiți mai întâi în gara Alba Iulia, iar de acolo există curse Regio până în Cugir. Dacă în loc să cotiți pe Aurel Vlaicu ați continua drumul pe strada Râul Mic, după circa 5 km, dați de Tăul lui Nilă.


P.S. (04.02.2014): Sunt cu atât mai mândră că am vizitat Cugirul și îi mulțumesc castelului de apă pentru că există, căci datorită acestei experiențe mi s-a înseninat ziua când am fost contactată telefonic de doamna Rodica Florea, apoi pe cale electronică, demonstrându-mi-se că unele locuri te recheamă, într-un fel sau altul, și că România nu e deloc păcat că e locuită. Este populată de oameni minunați, trebuie doar să-i vezi. De exemplu, în Cugir:

Fata frumoasa,

Cinste cui te-a nascut si crescut! Nu-mi vine sa cred, dupa doua ore de citit, ca mai exista tineri ca tine in Romania, admiratori ai frumusetilor din acest colt de rai! Te-am descoperit absolut intamplator, in cautarea unor date legate de constructia castelelor/turnurilor de apa din Transilvania. Uite asa, am aflat ca ai fost impresionata de aceasta constructie, care ma uluieste si pe mine prin rolul pe care l-a jucat in istoria orasului.

Te asteptam la noi sa descoperi Cetatea, care este acoperita pentru ca este facuta pe valuri de pamant si nu a fost decopertata nicodata. Sa iti incanti privirea cu minunatele peisaje din Muntii Sureanu, sa schiezi acolo si sa- ti oglindesti Chipul in apele Iezerului ...

Te imbratisez cu caldura unui suflet romanesc,

Rodica Florea


P.S. (15.03.2014):

Comentarii postate până la această dată, dispărute printr-o eroare necunoscută din subsolul articolului:


mariatinerescu - 13.01.2014

Articolul e bine scris. Eu aş fi găsit mai multe lucruri de prezentat, dar sper să mai veniţi pe aici şi să ne anunţaţi, pe Facebook, să ne vedem. Până atunci, cugirenii au postat fotografii pe Facebook sau calameo. 

Eu urmăresc blogul vostru. De aceea am găsit articolul. 

Link-ul "lămuritor" nu funcţionează. 

Toate cele bune! 
Maria 

---

Anda - 14.01.2014

Buna Maria, 

Sunt sigura ca se pot spune mai multe despre Cugir, despre istoria sa, personalitati etc, ca de altfel despre orice oras despre care am povestit la bord. Din pacate, imi este imposibil sa acopar chiar toate aspectele, iar articolul de fata a fost dedicat in exclusivitate unui obiectiv care ar putea fi turistic, dar nu este exploatat in consecinta. Exact cu ce se ocupa "Hai la Bord". 

Link-ul lamuritor nu functioneaza, intr-adevar, asa cum am specificat in articol. L-am postat, insa, dupa cum spuneam, in eventualitatea in care va refunctiona intr-o zi. 

Navigare placuta in continuare, Maria! 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

9 comentarii:

 1. De apreciat cuvinetele frumoase despre Cugir.
  Dar totusi prea exagerate cuvintele "poluat,nonturistic si neatragator" mult prea jignitoare cuvintele si nu cred ca e chiar atat de sarac coltul nostru de judet.Prea mult iubesc Cugirul, aceasta e cauza pentru care aceste cuvinte mi-au picat greu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Bogdan!

   Cuvintele care te-au deranjat nu au facut referire doar la Cugir, ci in general, la orase care poate la prima vedere si pentru un turist nu au ce sa ofere. Din pacate, turistul nu se poate atasa asa cum o face un localnic de orasul sau si uneori, oricat de frumoasa este tara noastra, trebuie sa-i recunoastem si defectele. Poate tocmai daca orasul ar fi fost prea atragator de la prima bucatica de asfalt, daca ar fi fost cel mai frumos oras de pe pamant si nu i-am fi gasit niciun defect, castelul de apa nu ar mai fi avut farmecul de acum.

   Te mai astept la bord, oricand!

   Ștergere
 2. Simata Anda

  Cugirul are farmecul lui,dar inprejurimile sunt minunate. Vino si ,,bate ''cu pasul Bucurul,Calenele,Purcaretul.....si te vei minuna de peisajele feerice si de oamenii (marginenii) minunati si primitori de oaspeti care traiesc acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule Cristea, nu ma indoiesc ca zona din jurul Cugirului este minunata, toata Romania este frumoasa, daca stii cum s-o privesti. Ca si in acest caz, de la Castelul de Apa. Din pacate, nu toate orasele din Romania sunt astazi atractii turistice. Este si cazul Cugirului. Evident, totul s-ar putea schimba, cu o strategie buna si o poveste frumoasa.

   Oricat iubesc eu Romania si o promovez indiferent cum ar fi (poluata sau nu etc), nu pot ignora realitatea. Asta nu inseamna ca nu invit turistii in Cugir, ba din contra, articolul de mai sus sta marturie.

   Ștergere
 3. Si ta-daaa,link-ul lamuritor functioneaza pentru ca am cautat autorul.
  Enjoy!
  Pana la urma,sunt nelamurita in ce priveste cetatea... o fi sau n-o fi?astept confirmarea d-nei Florea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu siguranta Cugirul a avut cetatea sa, insa noi, ca turisti obisnuiti, nu o putem vedea astazi. Ce s-a descoperit important a fost mutat de acolo si dus in siguranta la muzee, dar pentru a scoate la lumina zidurile cetatii sau fundatiile trebuie investit pentru a da deoparte pamantul care s-a asternut in secole peste cetate.

   Ștergere
  2. E posibil...eu n-am fost in zona,dar imi adun date si repere pentru o viitoare calatorie.
   Multumim pentru articol si informatii.
   Si-mi pare bine ca am reusit sa dau de Dragos Popovici,am inteles ca el s-a mutat in zona.
   O zi frumoasa!

   Ștergere
 4. Vreţi imagini din oraşul Cugir? Aici sunt câteva.
  http://en.calameo.com/read/000003524e86f9cf1243d

  RăspundețiȘtergere