Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 6 ianuarie 2014

#ClassyRomania: Simeria, orasul in care iti va parea rau ca nu ai fost, dupa ce vei citi asta

Nu știu cum se face, dar toate locurile unice sau superlativele din țara noastră se află ori în zone greu accesibile ori în localități unde nu te-ai aștepta să existe ceva deosebit, unde turismul e în agonie. 

La fel și în cazul orașului Simeria. 

Oare câți dintre noi ar putea să spună ceva, chiar acum, despre Simeria? Sau câți ar putea să nimerească măcar județul din care face parte? Vă spun eu, e Hunedoara. Un astfel de oraș, nonturistic prin definiție, are o singură atracție, dar nici nu i-ar trebui mai multe. 

Ia spuneți, știți despre ce vorbesc?
Ei bine, cel mai mare și cel mai bogat parc dendrologic din România (un fel de grădină botanică, în care se pune accent mai mult pe studiul arborilor) se află, ați ghicit, aici, în Simeria! Dacă vă mai spun că aici se află cea mai veche și mai valoroasă colecție de plante exotice, lemnoase și autohtone din țară, că după mărime este al treilea din Europa și al unșpelea din lume și că 15 specii de magnolii populează parcul, din care una, la 27 m, este campioana continentului, nu-i așa că vă dați deja palme pentru că ați trecut pe lângă oraș, fără să fi oprit, în drumul vostru spre Sibiu sau castelul din Hunedoara?

peisaj parc simeria

În aprilie 2007 se făcea să ajung în premieră la Arboretumul/Parcul Dendrologic din Simeria. Nu știam nimic despre el și nici nu am plecat mai informată, dar cert e că am rămas extrem de fascinată de bucata de natură de 73.5 ha, într-atât încât i-am tot făcut reclamă și lui Ionuț, ca să vadă și el minunea. Am trecut de nenumărate ori pe lângă Simeria, de obicei în drum spre sau dinspre Timișoara; cine avea timp să se oprească? Și vine mijlocul lui noiembrie 2013, când am decis să petrecem 4 zile în descoperirea unui județ atipic, deci nu mai aveam cum ocoli Simeria. Ar fi fost crimă altfel!

De data aceasta, după sfatul celor de la Conacul Archia, am contactat o ghidă. Din păcate, nu-i mai rețin numele, dar numărul ei de telefon este păstrat; din motive subînțelese, nu-l fac public, însă dacă vă anunțați doritori aici, vi-l dau cu drag.

Ei, ce credeți, cum am plecat după cea de-a doua vizită? Extaziată, îndrăgostită, clar în mai cunoștință de cauză și dornică de o a treia întâlnire, preferabil cândva în intervalul aprilie-mai, când parcul e la apogeul anual de frumusețe. Vă dați seama că e ceva de capul lui dacă și atunci când nu are aproape nicio floare înflorită, iar cele mai multe frunze stau să cadă, tot mi-a plăcut la nebunie! Mi-e ciudă că pozele nu pot transmite chiar toate sentimentele pe care le-am simțit în câtva mai mult de 1 oră de plimbare, dar sper să vă puteți face o idee. Cât de mică, eu sunt mulțumită; mi-aș dori să fiu acolo când veți avea surpriza realizării faptului a cât de frumos este, de fapt, parcul.

Înainte, însă, de a vă decide să porniți în explorarea sa, trebuie să vă mai spun niște lucruri. Să vă ispitesc, de fapt.

alee parc simeria
La începuturi, parcul a fost creat pentru a fi grădina conacului de secol XIX al unei familii maghiare. La finalul anilor '40, proprietatea a fost naționalizată, iar în epoca lui Ceaușescu atrăgea circa 100.000 vizitatori anual. Din 2001 încoace, situația juridică a complexului este incertă, moștenitorii familiei maghiare fiind în proces cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, cel care are astăzi în administrare conacul și parcul. Această stare de fapt împiedică realizarea unor investiții mai mult decât necesare în cea mai mare parte a parcului. Lipsa fondurilor și a promovării a atras scăderea numărului de vizitatori la aproximativ 12-15.000 pe an. Pe timp de vară, doar 4 (!) persoane se ocupă de întreținerea parcului, pază etc, un număr total insuficient pentru o suprafață atât de mare. V-am zis că este al treilea din Europa, din acest punct de vedere. Prin urmare, de cele mai multe ori vizitatorii intră fără să plătească taxa de 4 lei/adult și 2 lei/elev/student/pensionar, pentru că nu au la cine să o achite, negăsind pe nimeni la chioșcul de la intrarea de pe strada Biscaria nr.1, răuvoitorii au acces liber, unul chiar a aruncat var într-un iaz populat cu pești (pur și simplu, ca să facă rău), iar pescarii orașului care-și încearcă iscusința în Mureș, care mărginește o latură a parcului, intră nestingheriți în rezervație, căci gardul pe acea parte nu mai este demult refăcut. Uneori, parcul mai este ajutat de voluntari, însă de cele mai multe ori, a avut ghinion de oameni leneși, deși tineri și în putere.

toamna parc simeriaPlanurile angajaților sunt mărețe, însă în lipsă de fonduri și până la soluționarea litigiului, vor rămâne doar vise. Au început să organizeze evenimente muzicale în două poieni, încercând să atragă vizitatori educați (cei care chiar se bucură de natură, cu respect), însă multe se mai pot face. Există un monument al unui poet maghiar (nu-mi cereți să vă spun numele, mi-e imposibil), care atrage mulți vizitatori unguri, însă este situat într-o zonă care nu arată deloc bine. Se dorește aranjarea ei, dar, din nou, se ivesc aceleași probleme. O fostă locuință de grădinar se dorește a fi transformată într-o ceainărie, care fără îndoială ar spori veniturile parcului, dar până atunci mai e cale lungă. Cândva, aici fusese și o mică grădină zoologică. Cu fazani și găini pitice, ba chiar și un urs, a cărui cușcă încă mai poate fi văzută, ce-i drept, o ruină. După o poartă în paragină, s-ar putea crea un labirint pentru copii. Câte s-ar putea face și cum s-ar putea transforma parcul! Din frumos în extraordinar de frumos!

2 mld $/an ar costa întreținerea ideală a parcului care se poate lăuda cu 50% plante asiatice, 4 monumente ale naturii (tisă - la care tot este toxic, mai puțin fructul -, ghimpe, laur, liliac transilvănean) și plante ale căror nume, doar pronunțându-l și pare deosebit: abanos de Virginia și arbore cu lalele (originari din America de Nord), arbore de plută și bambus (din China), cedru algerian, brad spaniol, ienupăr Sabina (care poate fi utilizat pentru avorturi), bucsus, chiparos pleșuv, arbore de gumă, alun turcesc, plop alb (gigantul parcului), salcâm de 180 de ani (al șaselea din Europa) sau stejar de 1.5 m diametru, în vârstă de 350 ani!

Adăugați izvoare naturale care alimentează iazuri cu pești ornamentali, poduri pitorești care trec peste canalul râului Strei, băncuțe așezate strategic și aleile care n-ai vrea să se mai termine... Astfel, programul de 12 ore (8-20) pare insuficient ca să te saturi de parcul simerian!

P.S. Iubitorii de pisici au cu cine să se joace, așadar... dați iama la mângâieli! :)


pisici parc simeria


alee parc simeria alee parc simeria alee parc simeria alee parc simeria aluna turceasca parc simeria
banci parc simeria butuci copaci parc simeria canal apa parc simeria canal apa parc simeria canal apa parc simeria
chiparos de balta parc simeria conac parc simeria copac parc simeria copac parc simeria fosta cusca urs parc simeria
fosta intrare labirint parc simeria iaz parc simeria iaz parc simeria interior conac parc simeria izvor parc simeria
kiwi parc simeria
monument parc simeria
mures parc simeria nuca americana parc simeria pod parc simeria salvie parc simeria viitoare cafenea parc simeria

Cum ajungi?

Simeria este străbătută de DN 7/E 68 și este situată între Deva (10 km) și Orăștie (17 km). Se urmează indicatorul spre centru și se merge tot înainte pe strada 1 Decembrie până se ajunge la intrarea în parc și parcarea din fața acestuia. Se poate ajunge și pe cale feroviară, gara fiind pe strada Victoriei care dă, după 350 m, în 1 Decembrie și de acolo, după 1 km, se ajunge la parc. Orașul este mic, nu e întortocheat, așadar e ușor de ajuns. Trebuie doar să vrem.


Acum știți să spuneți ceva despre Simeria :)


pod parc simeria

Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!