Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 23 ianuarie 2014

#ClassyRomania: Orastie, orasul sasilor dedicat dacilor

Am trecut de câteva ori prin Orăștie, micul oraș din județul Hunedoara situat între Simeria și Sebeș, dar îmi amintesc cu oarecare precizie de trei dăți în care am și pus piciorul în vechea urbe, al cărui nume tradus din maghiară semnifică "orașul sașilor".

O dată am poposit în orașul atestat documentar în 1224 (dar cu o vechime ce se poate urmări până în neolotic - cultura Turdaș) alături de părinții mei, într-o vară toridă (cum sunt toate în această parte din lume). Data precisă n-a rezistat în baza de date a amintirilor mele, dar colosala catedrală ortodoxă din centrul Orăștiei avea să se lipească, ca o etichetă, în "folderul" dedicat acestei destinații.

A doua oară am ajuns aici în prima călătorie alături de Ionuț, astăzi secund la bord, atunci doar un prieten. Deci, cum puteam să uit acea zi? Orăștie a avut "norocul" să fie la locul și timpul potrivit pentru a-și sedimenta poziția în cadrul prea multor amintiri. Rețin de atunci magazinul de unde am cumpărat iaurt, într-o seară de vară (din nou, toridă), dar și hotelul Dacor, cu așternuturi de un mov întunecat.

A treia oară s-a nimerit în vacanța petrecută pe meleaguri hunedorene, când i-am alocat, pe nedrept, numai o jumătate de oră dintr-o dimineață de toamnă. Dau vina acum pe timpul mereu prea scurt și pe România cu prea multe lucruri frumoase de arătat. Nu mi-a fost dat încă să cunosc orașul zgribulit, căci și în dimineața de 13 noiembrie 2013, căldura pogorâse spre așezarea hunedoreană. Nu știu câți turiști se opresc măcar câteva minute în centrul Orăștiei, pe drumul lor spre cetățile dacice din Munții Șureanu, în condițiile în care centrul nu a binevoit să se așeze la drumul principal (DN 7/E68), iar monumentele Unesco s-au cocoțat la kilometri distanță, departe în munte. Cel mult, Orăștie e doar o "haltă" spre unele dintre cele mai celebre obiective turistice din România, e un oraș în care dacii te privesc din fiecare colț de stradă, te urmăresc de pe soclurile monumentelor și ale statuilor, parcă și vântul șuieră prin legendarul steag cu cap de lup.

Chiar de la intrarea dinspre Simeria, pe hula Turdașului, ești anunțat că ai pătruns pe teritoriul bravilor noștri strămoși. Un falx dacic (cea mai eficace armă), de 3,5 m înălțime, realizată din bronz și aramă, își ridică amenințător tăișul spre înaltul cerului. 

cetatea suceava iulie 2013 cetatea suceava iulie 2013 cetatea suceava iulie 2013

Starea de alertă, de iminent război și tensiune accelerează după câțiva zeci de metri, când Arsenal Park te invită ca ostaș, pe partea dreaptă. Nici n-ai intrat bine în Orăștie, că întâmpinat de ostilitate, te-ai și pregătit cu armura și armele în mâini (dacă nu ești ocupat să ții volanul :D).

Orăștie este, însă, un oraș foarte liniștit, dacă reușești să-i pătrunzi sub scut și să-l cunoști dincolo de pecetea dacică.

Când am avut curajul să predau armele și să mă avânt în centrul taberei de război, am descoperit un oraș tipic transilvănean, cu străduțe mici, case cochete, oameni calmi și viață ordonată. Aceeași impresionantă catedrală ortodoxă construită între 1936-1943 trona sub razele blânde de soare brumar. Nici urmă de agitație, de clopote de alarmă...

În 1582, la Orăștie se tipărea Palia, prima traducere parțială în limba română a Vechiului Testament. În 2013, orăștenii curgeau, parcă fără griji, pe pietonala stradă Nicolae Bălcescu. În capăt, cetatea atipică, în mijlocul căreia se înălțau două biserici. Aproape lipită de zidurile bătrâne, sinagoga drăguță în roz. În fața ei se strecura, printr-un canal, un pârâu neobosit. Primăria prăzulie, o fereastră pitică decorată cu toamnă și acea senzație inconfundabilă dintr-o comunitate restrânsă - că nimic rău n-ar putea tulbura mersul liniștit și rutina molcomă a urbei... O dimineață în Orăștie, orașul în care-ți poți bea cafeaua cu aromă săsească, în drumul spre dacii nemuritori...

cetate orastie capac canal orastie catedrala ortodoxa orastie
catedrala ortodoxa orastie catedrala ortodoxa orastie centru orastie 2013
cetate orastie cetate orastie primaria orastie
sinagoga orastie sinagoga orastie strada nicolae balcescu orastie
strada nicolae balcescu orastie strada nicolae balcescu orastie toamna orastie


Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!