Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 ianuarie 2014

#ClassyRomania: Istoria judetului Hunedoara este șic!

Greoaie este istoria și mulți fug de ea, dar trecutul celui mai atipic județ al României a descoperit secretul pentru a se face plăcut și cunoscut. Învelit într-un ambalaj de o estetică desăvârșită, atrăgând ochiul precum un cadou frumos decorat, turistul este cucerit de la prima vedere; i se induce o stare de ușoară acceptare a informațiilor cu care urmează să fie bombardat din momentul în care plătește cei 4,5 lei și pătrunde în universul dedicat conservării și sărbătoririi istoriei județului Hunedoara - Palatul Magna Curia din Deva.

palatul magna curia bethlen muzeu istorie deva

Situat la poalele cetății din deșertul rece, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (sau mai exact, Muzeul de Istorie al județului Hunedoara) este, în ciuda numelui său "înspăimântător" și provocator de căscaturi, o superbă construcție, atât în exterior, cât și în incinta decorată cu șemineu din marmură, scară monumentală, mobilă de epocă, dar și tablouri, rochii de bal, exponate cinegetice, fosile, unelte folosite de strămoșii noștri sau povești agățate de pereți despre cetățile descoperite în munții din apropiere, monumente Unesco.

rochii de gala palat magna curia deva

exponate muzeu istorie deva

exponate muzeu istorie deva


Sunt privite cu mai mult interes din moment ce sunt găzduite de un extraordinar palat, înveșmântat în culoarea copilăriei, perioada care pentru cei mai mulți dintre noi este cea mai frumoasă a vieții. Este cea mai veche clădire monument istoric din Deva care s-a păstrat până astăzi, viața sa începând la mijlocul secolului XVI, când este menționată ca o modestă "curie", sub proprietatea lui Francisc Geszty. A fost, pe rând, reședința lui Sigismund Bathory, a generalului Basta, a lui Ștefan Bocskay sau a lui Gabriel Bathory, însă cei mai importanți oameni în a căror proprietate s-a aflat au fost Gabriel Bethlen, care în 1621 o transformă total, oferindu-i un stil renascentist, și guvernatorul Transilvaniei Ioan Haller, care-i aduce și o tușă de baroc. Devine, astfel, o clădire impozantă, Magna Curia - în latină, Curtea Mare. Din 1938 găzduiește Muzeul de Istorie al județului Hunedoara, funcție pe care o îndeplinește și în prezent.


palatul magna curia bethlen deva palatul magna curia bethlen deva palatul magna curia bethlen deva palatul magna curia bethlen deva

Sper că nu mai trebuie să insist și este clar că odată ajuns în Deva, nu trebuie ocolită istoria, doar fiindcă, de obicei, este prezentată monoton. Îndrăzniți s-o cunoașteți altfel, mai atrăgătoare ca niciodată! 


Cum ajungi?

Muzeul-palat este situat chiar lângă cel mai mare parc al orașului, oarecum vis-a-vis de o altă clădire emblematică a Devei - Prefectura. De la baza funicularului care urcă la cetate (strada Stadionului) se merge în partea dreaptă, cum ai cetatea în spate, până la prima intersecție, unde se face din nou dreapta pe strada Axente Sever. Mergi tot înainte până dai de parc și, mergând prin acesta, este imposibil să ratezi obiectivul. 

Mai multe informații găsești pe site-ul oficial www.mcdr.ro, iar fotografiatul este permis, cel puțin spre finalul programului care se încheie la ora 17. Localizarea exactă o găsești în subsolul articolului.

palatul magna curia bethlen deva vedere cetate


Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!