Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 5 ianuarie 2014

Ajutor! Unde sa-mi plimb soacra/mama/bunica?

Nu știu voi cum sunteți, însă eu când aud de organizat trasee și ieșiri din casă, sunt prima care sar să ajut :) Presupunând că voi sunteți în pană de idei sau de chef și tocmai ați căutat pe Google unde să vă distrați soacra, mama, bunica, orice rudă mai în vârstă, vă liniștesc, ați ajuns unde trebuie. Cel puțin, așa sper.

În toamna lui 2013, m-am lovit de problema organizării unui traseu pentru soacra mea, o doamnă simpatică la 60+, care deși nu este în targetul acestui blog, îl urmărește frecvent și care a apreciat la maximum cele două zile pe care le-a petrecut prin România, la sugestia mea. Nu vreau să mă laud excesiv, însă mi-a ieșit din prima. Cum? Simplu, o cunoșteam foarte bine. Acesta este primul sfat pe care vi-l dau dacă v-ați înhămat la o sarcină atât de dificilă. Celelalte sugestii și varianta mea de "distrat mamaia", în cele ce urmează.

portret cheile bicazului

1. Cunoaște persoana foarte bine. Foarte bine!

În primul rând, musai, trebuie să te asiguri că persoanei respective îi place să se plimbe, vrea să vadă locuri noi, să călătorească. La o vârstă înaintată, nu oricine mai era chef de ieșit și cei mai mulți vârstnici preferă să nu-și părăsească zona de confort. În cazul meu, soacra adoră să călătorească virtual prin intermediul imaginilor și poveștilor mele, dar nici nu spune nu unei ieșiri într-un loc frumos, ba chiar este foarte bucuroasă când se ivește ocazia. Alți pensionari, însă, nici la băi nu se duc, așa că trebuie să respectăm felul fiecăruia de a fi, nu încerca să-i schimbi acum, pentru că îți garantez, vei eșua. În al doilea rând, dacă te-ai asigurat că ai de-a face cu o persoană călătoare, trebuie să-i cunoști preferințele și în funcție de ele să planifici traseul. De exemplu, eu știam că soacrei îi place foarte mult să citească, prin urmare știam că o să se bucure să vadă căsuța lui Ion Creangă din Humulești, cea de care sigur citise până la această vârstă. Am nimerit-o!


2. Respectă-i vârsta și tabieturile

Vârstnicii au anumite obiceiuri și preferințe, pe care fie le-au deprins în timp, fie le-au căpătat la bătrânețe, de nevoie de cele mai multe ori. Dacă dimineața obișnuiește să bea cafea, asigură-te că nu-i schimbi rutina. Are o emisiune preferată pe care nu vrea s-o rateze niciodată? Atunci fii sigur/ă că sunteți în preajma unui televizor atunci când se difuzează. Sunt lucruri mărunte, dar care contează, pentru a nu schimba total acea zonă de confort de care vorbeam mai sus. Doar vrei ca persoana respectivă să se simtă bine, nu-i așa?


3. Neapărat, însoțește-o!

Nu am întâlnit vreun bătrân căruia să-i placă să stea singur. Mai ales într-o călătorie, unde totul este nou, asigură-te că preiei tu inițiativa și că ești acolo pentru orice problemă care va apărea. Și, oricum, bunicii adoră să povestească, așa că dacă au cui, cu atât mai bine :)


4. Obligatoriu, folosește-te de un autoturism

De la o anumită vârstă, corpul nu mai funcționează cum trebuie, exceptând cazurile rare de persoane în vârstă care au fost active toată viața și chiar și la 70 de ani urcă pe munți. Prin urmare, prea puțini pot rezista să schimbe trenuri, să stea în poziții incomode ore în șir, așa că plimbarea este obligatoriu să fie realizată la bordul unei mașini, preferabil pe care s-o conduci tu, nu persoana plimbată. Fă pauze dese de destindere și nu conduce sute de km zilnic.


5. Limitează-te la câteva obiective zilnic și nu te grăbi

Continuând ideea de la punctul 4, vârstnicii obosesc mai repede decât noi, așa că nu trebuie să-i forțăm. Nu ne grăbim să ajungem în timp record, pe jos, la un anumit obiectiv, planificăm astfel maxim 4-5 lucruri de văzut într-o zi de vară, căci și plictiseala poarte surveni ușor, iar alături de oboseală, deja călătoria poate deveni un chin.


6. Găsește acele informații interesante despre ce urmează să viziteze

Însă nu mai mult de una-două/obiectiv. De obicei, persoanele în vârstă consideră că au trăit destul până la acea vârstă pentru a mai fi învățați ceva, așadar nu încerca să le împui capul cu tot felul de date istorice, pentru că mai mult ca sigur nici n-o să le rețină. Dar un lucru interesant spus la timpul potrivit, le va stârni curiozitatea și se vor bucura că au ajuns să vadă acel loc minunat. De exemplu, că Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, că la Mănăstirea Putna este înmormântat Ștefan cel Mare, că în imediata apropiere se află cea mai veche biserică de lemn din Europa etc.


7. Pozeaz-o!

Pentru noi, este deja banal să ne pozăm în orice loc pe care-l vizităm, dar bunicii noștri au prins alte vremuri. Ei sigur n-au multe poze cu ei, pentru că pe vremuri era un lux și se făceau doar la ocazii speciale, așadar nu te sfii să-i pozezi de fiecare dată când ai ocazia (dar nu-i pune în poziții complicate, lasă-i să fie ei) și neapărat scoate-le pozele pe hârtie și dăruiește-le.


8. Nu ține secret planul plimbării

Vârstnicii sunt adulți și vor să fie tratați ca atare. Pentru a spori succesul călătoriei, spune-le pe unde veți merge, ce veți vedea, măcar în general, chiar dacă n-au în minte exact cum arată acele locuri. Le vei spori gradul de confort și vor pleca la drum mai liniștiți.


9. Ocupă-te de tot, chiar și de neprevăzut

După cum spuneam și la punctul 3, fiind mai tânăr/ă, automat ești catalogat/ă mai descurcăreț/ață și vârstnicii vor dori să-și pună baza în tine, având în vedere că merg în locuri necunoscute. Nu alege locuri foarte izolate, pentru că nu vrei să sperii persoana de lângă tine dacă faceți pană, de exemplu, și nu ar trebui să vă îndepărtați prea mult de orașe, unde există farmacii, cabinete, spitale, în caz de nevoie. Și nu pleca la drum până bunica/bunicul/mama/tata/soacra/socrul nu și-a pus la punct gospodăria, pentru că se va gândi mereu apoi dacă sigur a închis gazul, dacă nu cumva vine pensia cât sunteți plecați sau alte asemenea probleme. De asemenea, rezervă din timp cazarea și anunță-ți ruda unde veți dormi, cum va fi, eventual și mesele pe care le veți lua. Dacă ține un anumit regim, ar fi frumos să comanzi și tu același lucru la restaurant. Și da, încearcă să mâncați așezați la o masă, unde să zăboviți mai mul timp, nu pe marginea drumului, pe capotă :D


10. Fii mândru/ă că faci o bucurie!

Nu te gândi prea mult la costuri, timp pe care l-ai putea petrece altfel și bucură persoana de lângă tine. N-o vei mai avea mult, oricât ne-am dori, și e bine să rămâi cu amintirea unor clipe frumoase. Sigur te vei simți bine când vei ști că ai adus un zâmbet, că ai făcut o bucurie. Cei mai mulți bătrâni nu vor pleca de capul lor prin lume, chiar dacă și-ar dori s-o vadă. Dacă poți tu să intermediezi această călătorie, fă-o! Oricât de stresanți ar putea fi la un moment dat, la final îți va rămâne doar mulțumirea de sine că ai făcut o faptă bună. Mult succes și drum bun!

---

Cum am promis, iată și varianta mea de traseu, cu punct de pornire din Vatra Dornei, unde soacra fusese la băi două săptămâni, și alegând zone unde sunt concentrate mai multe obiective unele lângă altele (pauzele lungi și dese, cheia marilor succese :P)

Traseu cu pupici :*

Sambata

Vatra Dornei – poza la Izvorul Santinela (cel frumos din parc)

portret vatra dornei parc


spre Campulung Moldovenesc (DN 17) – spre Radauti (DN 17 A)

peisaj bucovina


optional – stanga Moldovita – biserica pictata

Sucevita – cea mai frumoasa biserica pictata (2 lei/h/parcare)

intrare manastirea sucevita

manastirea sucevita 2013


in Marginea stanga spre Putna (DN 2 E)

Putna – biserica (mormant Stefan cel Mare; intrare gratuita; 10 lei/taxa foto) + chilia lui Daniil Sihastru + cea mai veche biserica din lemn din Europa

biserica lemn putna

manastirea putna 2013


retur spre Cacica – in E 58 stanga spre Gura Humorului

Voronet – albastru de Voronet (5 lei/pers)

manastirea voronet

manastirea voronet


retur Gura Humorului, apoi pe DN 2 E iesire imediat dupa Falticeni, de aici ori pe DN 15C ori pe E 85 si dreapta Targu Neamt

Targu Neamt – casa memoriala Ion Creanga (fostul Humulesti)

casa ion creanga humulesti

casa ion creanga humulesti


de aici Piatra Neamt (pe DN 15 C) – centrul istoric cu Turnul lui Stefan cel Mare, cazare pensiunea Bachus


Duminica

Cheile Bicazului-Lacul Roșu

lacul rosu 2013

lacul rosu 2013

peisaj spre cheile bicazului


Iesire Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Baile Tusnad (luat apa minerala, aratat hotel Ozone, cel mai mic oras din Romania) – Bixad – stanga spre Lacul Sfanta Ana, platit 10 lei coborare cu masina+10 lei parcare pana la lac, pentru a recupera minim 30 de minute – retur Bixad – stanga Sfantu Gheorghe – Brasov probabil deviere DN 1 A-Bucuresti

lacul sfanta ana 2013

lacul sfanta ana 2013

rata lacul sfanta ana

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!