luni, 30 septembrie 2013

Hai la Bord sa mergem Ca pe Roate la Radio Romania Actualitati

"Bună ziua și bine v-am găsit", așa a început o oră minunată din viața mea, între 15 și 16, care s-a încheiat cu "Mai vreaaau!". Era 22 septembrie 2013 și mă aflam alături de simpaticul și profesionistul Dan Creța în studioul emisiunii radio "Ca pe roate", care încântă România în fiecare week-end, timp de 6 ore în total.

La postul cu cei mai fideli ascultători și cel spre care trag cu urechea cei mai mulți conaționali, am discutat, cu emoții, dar și cu poftă de povestit, despre pasiunea mea cea mai mare: călătoritul, unde altundeva decât în draga mea Românie. După multele reacții pozitive care m-au "cotropit" după ce am ieșit din direct, se pare că am reușit să transmit măcar un pic din dragostea mea pentru țară și să determin destui ascultători să-și facă bagajul pentru a nu pleca prea departe, ci să ia la pas, pe roți sau oricum altcumva drumul spre ei însiși, spre România, locul unde inevitabil te descoperi pe tine însuți, pe ceilalți ca tine, dar și te transformi într-un om, cred eu, mai bun.

hai la bord ca pe roate radio romania actualitati


joi, 26 septembrie 2013

Bucurestiul si-a deschis sinagogile pentru o seara

Din cele 6 sinagogi care se mai pot vedea astăzi în Capitala României, una este depozit, două au statut de muzeu, alta se află într-un continuu proces de restaurare, iar una este deschisă doar pentru comunitatea evreiască, cealaltă fiind închisă din 2007 chiar și pentru evreii practicanți. Pe 24 septembrie 2013, cu începere de la ora 20:30, 3 dintre cele 6 sinagogi și-au deschis porțile pentru publicul curios. 

Sinagoga Mare, în care am avut deja prilejul să pătrund de două ori, Sinagoga Credința, care s-a redeschis în acea seară plăcută de marți, și Templul Ieșua Tova, cea mai veche dintre ele, s-au umplut până la refuz de oameni, într-o zi cu puternice semnificații pentru cultura mozaică. Hoșana Raba (în traducere aproximativă - "Multe rugăciuni") este ultima zi în care evreii pot cere îndurare de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite, în așteptarea verdictului (trecerea numelui lor în cartea celor vii sau celor morți), verdict care vine din cer, sub forma unor bucățele de hârtie care cad pe pământ. Această sărbătoare coincide cu încheierea toamnei și se aseamănă cu mai cunoscuta celebrare românească a "Zilei Recoltei".

Pentru toți vizitatorii a fost "Seara Sinagogilor Deschise și a învățăturii evreiești", o seară emoționantă, tare plăcută (mi s-a reconfirmat că mă simt extrem de bine alături de evrei), una în care am aflat că expresia "a ridica osanale" vine, de unde altundeva, dacă nu de la această sărbătoare - (H)osana Raba :)

bilet seara sinagogilor deschise

miercuri, 25 septembrie 2013

Andrada (UrbanKid.ro si TurismMarket.com): "Dincolo de prejudecati, de critici bazate pe comparatii si de analize care utilizeaza criteriul perfectiunii, se afla Romania frumoasa. Romania incredibila"

Dacă vrem să vorbim despre turism din punctul de vedere al specialistului, la Andrada Crânguș trebuie să apelăm. Actualmente freelancer, fost director de marketing la TransilvaniaTravel, 6 ani și jumătate la Ministerul Turismului, din care o scurtă perioadă la Biroul de promovare turistică a României la Bruxelles, o vreme la Perfect Tour și de câțiva ani specialistă în turismul de familie, de "nevoie", fiind mama simpaticei Sabina. Neconvențională din fire, Andrada îmi împărtășește opinia că stațiunile balneare din România nu mai sunt demult exclusiv o destinație "bătrânicioasă", datorită ei reușind să redescopăr turismul balnear, timp de o săptămână, sau să revin pe litoralul românesc, pe care l-am privit cu alți ochi, mai aventuroși. Și ca și mine, iubește România la nebunie!

Dacă doriți să descoperiți destinații prietenoase cu familiile, citiți-o pe UrbanKid. Dacă vreți să priviți dintr-un unghi obiectiv și mai îndeaproape industria de turism, aruncați un ochi pe articolele sale de pe TurismMarket. Sau dacă vreți să vedeți cât de bine s-a descurcat provocării de a răspunde întrebărilor adresate de România, mai rezervați-vă câteva minute la bord:

andrada crangus urbankid turismmarket

marți, 24 septembrie 2013

Biserica unica in Europa pe care o descoperi in 2 ore sau in... 5 minute

În Bucovina de Sud, nordul extrem al Moldovei românești, este un ținut calm și binecuvântat de Dumnezeu, îmbelșugat când cu dealuri arămii, prea răsfățate de soare, când cu dealuri încă crude. Aici, o liniște profundă se contopește cu pajiștele întinse, sclavele unui soare prea dogoritor, caii și vacile duduie de sănătate printre fânețe "coapte" și culturi roditoare, într-un loc pașnic, ce îndeamnă la meditație, loc desăvârșit de comuniunea dintre români și ucrainieni.

Într-un astfel de loc paradiziac apare, în 1802, o biserică, ca niciuna alta în România, și chiar Europa. Ctitorul ortodox Vasile Curt ridică, la subrațul unui deal, o bisericuță de lemn. În fața acesteia, însă, datorită norei sale catolice, ridică o minune. O clopotniță impunătoare cu un zid pe post de scut, protejată de 13 statui care, și la 211 ani distanță, au rămas la fel de emoționante ca la momentul creării lor. Cele 13 statui îi reprezintă pe cei 12 Sfinți Apostoli, așezați de o parte și de alta a Mântuitorului Iisus Hristos.

Neobișnuită decorație în preajma unei biserici ortodoxe! Într-atât de neobișnuită încât nici în toată Europa nu se mai întâlnește! Culmea, însă, punem pariu că nici nu știai de existența ei?

biserica hiliseu crisan statui apostoli

sâmbătă, 21 septembrie 2013

Cazinoul din Constanta: Povestea a ceea ce a fost odata

Un pic de fard, o mână trecută prin păr, șuvița "domesticită"... "Sunt gata", își spune domnișoara, privindu-se  în oglindă, fără nicio fărâmă de modestie.

Coboară în lobby-ul hotelului luxos, de pe faleza mării, pentru a schimba doar perspectiva, nu și peisajul. În fața hotelului o așteaptă el, partenerul său elegant din această seară, care îi zâmbește timid și îi oferă brațul său protector. Amândoi se urcă în automobilul la fel de pretențios. Călătoria va dura doar câteva minute și îi va duce într-un loc la fel de fițos, tot la malul mării. Dar acel loc este diferit. Aici își vor făuri cele mai dragi amintiri, clipele de care își vor aminti cu plăcere la bătrânețe, despre care vor povesti nepoților care sigur nu vor ști să aprecieze un atu, o carte bună, un martini sorbit în isonul valurilor și a rafalelor de "ura!", "bravo!", "încă un rând!".

cazino constanta august 2013

vineri, 20 septembrie 2013

14 zile prin Romania, asa cum numai un navigator de la bord poate calatori

În urmă cu câteva zile, Ioana, o fidelă navigatoare la bord, mi-a trimis un e-mail care mi-a înseninat ziua. Îi mulțumesc și pe această cale că prin prisma cuvintelor așternute pe "hârtia" digitală m-a făcut să călătoresc instant prin iubita noastră Românie. Mi-a povestit cel mai recent concediu petrecut alături de iubitul său (Ion), fără să-i fi cerut cineva asta, doar din plăcerea de a vorbi despre locurile frumoase ale patriei și pentru a-mi mulțumi că i-am fost o sursă de inspirație. A scris așa de interesant, cu informații utile și experiențe personale, încât ar fi fost o cruzime să țin totul doar pentru mine.

Așadar, cu acordul Ioanei și cu speranța că vă veți inspira și voi din pățaniile și obiectivele vizitate în perioada 19 august - 1 septembrie, să pornim la drum, 14 zile prin România în doar câteva minute!

grota cu aburi
La Grota cu Aburi

miercuri, 18 septembrie 2013

Anita (Calatorii360.ro): "Turistilor, mai lasati naibii in pace Valea Prahovei si Mamaia, le-ati batatorit destul!"

"Am 28 de ani și am început să călătoresc de la 11 ani, fiind vârsta la care am și zburat prima dată cu avionul. Am vizitat până acum diferite orașe/regiuni din aproximativ 20 de țări, printre care Venezuela, USA (New York, Florida), UK, Germania, Franța, Italia etc. Lucrez în mass-media de aproape 9 ani, cu experiență în zona de project management, media-planning, client service și organizare de evenimente.

Blogul meu, www.calatorii360.ro, a debutat ca un hobby, la finele anului 2012, eu fiind pasionată de cutreierat prin lume sau de poveștile celor care mă înconjoară, din drumețiile lor. Ca structură, blogul găzduiește atât povești personale, cât și materiale și/sau știri relevante din zona de turism (extern, intern, oferte speciale etc)", ne împărtășește Anita, cea care este luată astăzi la întrebări de nimeni alta decât România. Pe bloggerița de miercurea aceasta am cunoscut-o pe #litoralulmeu și vă pot spune că este o fire foarte veselă, alături de care ți-e mai mare dragul să-ți petreci timpul, contaminându-te iremediabil cu bucuria și pofta ei de viață molipsitoare. Vă dați seama că aceeași energie răzbate și din blogul său, așa că nu uitați să vă îmbarcați și la bordul calatorii360. Articolele sale nu sunt "romane", dar surprind esența destinațiilor prezentate, un mare atu pentru cei care sunt mereu pe fugă și n-au timp să citească pagini întregi de istorisiri personale. Din "culise", vă mai mărturisesc că ziua este "sclava" smartphone-ului, dar seara devine stăpâna absolută a dansului, așa că alături de Anita nu poți decât să te distrezi, oriunde ai fi.

Nu va dura mult să-i parcurgeți răspunsurile, așa că nu aveți nicio scuză să nu le citiți, ocazie când vă provoc să vă lăsați și voi interogați. Sigur nu va fi prea ușor să răspundeți/să vă decideți :D

anita calatorii360

marți, 17 septembrie 2013

Lungul drum spre casa via La Prepeleac, Pichetu Rosu, Cabana Poiana Izvoarelor

Cea mai directă cale de a ajunge înapoi la civilizație, a se citi o localitate de unde poți pleca ușor spre casă când nu dispui de o mașină, odată părăsit Paradisul, a se citi Cabana Mălăiești, este traseul La Prepeleac - Pichetu Roșu - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Gura Diham - Bușteni. Semnificația cuvântului "direct" este alterată, însă, pe munte, unde ca să ajungi de la 1720 m la 850, ești nevoit să urci (!), să te cațeri, să fii la un pas (sau mai mulți) de o alunecare fatală și să dai din picioare circa 5-6 ore, după puteri :)

Cu toate acestea, dacă muntele îți este un prieten, nu o să te superi pe el pentru ruta pe care ți-o așterne înainte, cu atât mai mult cu cât este una extrem de spectaculoasă. Vă avertizez, însă, dacă îndrăzniți să acceptați provocarea muntelui, nu colindați pe aici iarna (traseul este strict interzis în acest anotimp, pe bună dreptate), fără încălțăminte cu aderență bună și fiți mereu cu ochii pe cărare, nu la peisajul care vă înconjoară! Ah, și dacă vedeți că vremea e cam nasoală, ploioasă și cețoasă în special, mai bine nu riscați și alegeți traseul prin valea Glăjăriei - cabana Diham.

Eu, împreună cu Ionuț, am îndrăznit să facem cunoștință cu acest traseu pe o ploaie mocănească, având pelerinele pe noi și frica în suflete, ca nu cumva să ne prindă furtuna din ajun fără să fi ajuns la adăpost, de preferat în Bușteni, la capătul traseului.

Era 25 august 2013, o nouă aventură se contura la bord...

traseu malaiesti prepeleac august 2013

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Bistrita, "surioara" Sibiului

Dacă tot ne place tuturor Sibiul atât de mult, ce spuneți dacă ne-am deplasa 200 km mai la nord, pentru a cunoaște un oraș cel puțin la fel de atrăgător, care din cauza poziționării "excelente" (direct în calea hoardelor cotropitoare) nu a avut răgaz pentru stilizări arhitecturale, dar care a rămas în istoria noastră ca "Poarta Transilvaniei", orașul cu cel mai înalt turn de biserică din România, "capitala Earth Hour 2012", "orașul imnului național" și cel în care a poposit personajul principal al lui Bram Stoker? Ce spuneți, merită o vizită?

Dacă ați răspuns afirmativ, vă invit la bordul Bistriței!

panorama bistrita turn biserica evanghelica

vineri, 13 septembrie 2013

Aveati habar de Gradina Zoologica din Radauti?

Acesta este unul dintre articolele pe care urăsc să le scriu. 

Am încercat din 2010 încoace, de când navigăm împreună la bord, să surprind cu precădere lucrurile frumoase pe care le-am întâlnit în România și, Slavă Domnului, au fost destule, încă neapucând să vă povestesc despre toate. Despre rău, în toate formele sale, se scrie mult și zilnic, accentuându-se prea mult și uitând că, de fapt, România este extrem de frumoasă, dacă știi unde și cum s-o privești. Din păcate, frumusețea nu a avut puterea să pătrundă peste tot în lumea asta mare și unul dintre locurile unde a uitat să poposească este... Rădăuți. 

Dacă ați avut ocazia să mergeți până acolo, la capătul nordic al României, probabil ați ridicat deja din sprâncene. Orașul mic și cochet ți-a lăsat deja un gust de ciorbă rădăuțeană sau te-a impresionat la Mănăstirea Bogdana, principala atracție și prima necropolă a Moldovei, loc unde își dorm somnul veșnic Bogdan I (întemeietorul Moldovei), Lațcu (fiul său), doi Bogdani (fratele și fiul lui Alexandru cel Bun), Ștefan I (nepotul lui Bogdan I), Costea și Petru I.

Rădăuțiul, însă, mai are o atracție turistică, semnalizată prin diverse indicatoare (o bilă albă), care au făcut copilul din mine curios să descopere ce animale trăiesc în Bucovina de Sud. Din păcate, entuziasmul și zâmbetul anticipativ mi s-au șters complet, înlocuindu-se aproape cu lacrimi, deîndată ce am intrat în Grădina Zoologică.

tigru zoo radauti

miercuri, 11 septembrie 2013

Alexandra (In-Turneu.ro): "Iubiti-va tara nu va urez, ca dragoste cu sila nu se poate. Dar respectati-o!"

România o va chestiona astăzi pe Alexandra, "plecată" mereu în-turneu spre mereu aceeași destinație: lumea! Am făcut cunoștință într-unul dintre cele mai pitorești orașe ale României, iar la cât de fain este Iașul, nu se putea ca o fiică de-a sa să fie altfel decât o prezență agreabilă. Alături de Cristi, călătorește în România și alte țări europene, ajungând chiar și în Brazilia ori Peru! Deci, ai înțeles, când debarci de la bord, pleci în turneu cu ei, că merită :) Și ca să ne înscriem în ton cu vremurile, nu o să-ți vină să crezi cât de bine poate scrie un inginer de proiectare de circuite integrate digitale.  

La Gura Portiței

marți, 10 septembrie 2013

La Malaiesti, cabana din visul oricarui montaniard

Dacă ai bătut la pas cel puțin o cărare de munte, dacă ai gustat deja din "microbul" muntelui, nu ai văzut și nu ai realizat nimic până n-ai ajuns la Mălăiești, la capătul celei mai frumoase văi a Bucegilor. Știam asta și mă rodea că încă nu ajunsesem acolo (deh, mă prinsese microbul, bată-l vina!). Studiasem deja toate traseele posibile, le știam pe de rost de parcă aș fi fost deja pe acolo, văzusem cabana din toate unghiurile, suspinasem la fiecare fotografie. De atâtea ori îmi făcusem planuri și visasem că o noapte mă va prinde acolo, la 1720 m, dar de atâtea ori visul întârzia să se îndeplinească: ba vremea nu era bună, ba atunci când era, nu aveam timp liber ori altă excursie fusese deja planificată în loc, ba nu mai erau locuri la cabană, ba nu mai aveam bani etc. 

Dar pe ultima sută de metri a verii lui 2013, în week-end-ul 24-25 august, Mălăieștiul trebuia să intre în cufărul meu de amintiri. Era musai, nerăbdarea atinsese cote insuportabile, banii îi aveam pregătiți, week-end-ul era liber de la muncă, doar vremea se pusese de-a curmezișul planului meu măreț. Se anunțau furtuni puternice, temperaturi scăzute și ceață din belșug. 

Eh, fie ce-o fi, mi-am zis, eu la Mălăiești ajung acum, de preferabil... vie! :)  Și-am ajuns, nu urcând, după cum te-ai fi așteptat, ci coborând, de la 2507 m! 

cabana malaiesti august 2013

vineri, 6 septembrie 2013

Parcul Central din Vatra Dornei sau padurea din mijlocul celui mai mic oras al Sucevei

Nu m-aș fi așteptat ca într-o localitate cochetă, alături de clădiri stilate, să dau de o pădure în toată regula. Nu m-aș fi așteptat nici ca în această bucată de "aur verde" să nu-mi fie teamă de jivine, s-o pot explora în papuci ori să fie foarte populată, așa cum se întâmpla într-o zi de marți, la mijlocul verii lui 2013.
Dar iată cum România m-a surprins din nou!

parc vatra dornei iulie 2013

miercuri, 4 septembrie 2013

HoinariRomani: "De cand am descoperit aceasta frumoasa pasiune, parcă am intrat intr-un labirint. La fiecare colt dam peste cate o comoara. A calatori prin Romania e ca si cum te-ai pierde in acel labirint din care nu-ti mai doresti sa iesi"

Dacă nu sunteți de ieri, de azi, la bord, sigur îi cunoașteți deja pe Geta și Marius de la HoinariRomâni. Cu ei am cutreierat 11 ore prin Bucegi, au participat la Castle Break #1 și sunt parteneri la cel de-al doilea, la care vă invităm cu drag, Geta a fost alături de mine la primul ghidaj marca HailaBord, iar pe Marius l-am cunoscut într-o zi în care aveam mari-mari emoții. Dacă n-ați avut ocazia să faceți cunoștință în aceste ocazii, sigur le-ați citit părerile în comentariile din subsolul poveștilor. Dacă nu-i știți defel, acum o să vă împrieteniți cu siguranță :)

Geta și Marius, oare ce i-ați răspuns României? :D

hoinariromani varful omu

luni, 2 septembrie 2013

De unde se vede Constanta cel mai bine, chiar si cand este intr-un santier general?

Din Marea Moschee Carol I, situată în zona peninsulară a Constanței, la nici 5 minute distanță de Piața Ovidiu, la intersecția străzilor Crângului cu Arhiespicopiei. Este unul dintre acele locuri unde religia nu mai contează și nu diferențiază oamenii, toți fiind la fel când ne uităm la o priveliște uimitoare. Privită de la 40 m înălțime, România devine, brusc, mai frumoasă, chiar și pentru cel mai exigent privitor. Iar Constanța cu atât mai mult, cu cât chiar și cel mai indulgent vizitator nu poate trece, cu zâmbetul pe buze, prin "tranșeele" săpate fix în centrul istoric și inima turistică a orașului.

panorama moschee constanta

duminică, 1 septembrie 2013

Turul sinagogilor din Bucuresti: primul ghidaj marca HailaBord

Când am scris prima dată mai serios despre sinagogi, n-aș fi crezut că voi avea atâta succes! Căci, hai să fim serioși, câți dintre voi ați fi inclus vreodată sinagogile în categoria de obiective turistice? Din martie 2013 până acum, am primit (fără să exagerez) zeci de mesaje de la evrei români plecați peste hotare care rămăseseră impresionați de cuvintele scrise de o ortodoxă și am primit chiar invitația de a avea propria emisiune la Radio-TV Unirea, un post de radio din Viena dedicat românilor de pretutindeni. Presupun că nu mai trebuie să recunosc, dar o fac totuși, că fiecare gând bun și mulțumire mi-au făcut zilele mai bune, mi-au umplut inima de bucurie și m-au făcut să-mi doresc și mai mult să cunosc lăcașurile de cult iudaice și tradiția acestor oameni, care indiferent ce ar spune unii și alții, sunt extraordinari. 

tur sinagogi bucuresti hai la bordAcum 5 luni lansasem invitația oricărui curios de a-i fi ghid într-un așa zis tur al sinagogilor din București, fiindcă nu vreau să cred că sunt degeaba bucureșteancă și, prin urmare, pot să folosesc familiaritatea străzilor și pasiunea pentru sinagogi în a le face mai cunoscute, măcar pe cele de acasă, conștientă fiind că... merită!

La finalul lui august 2013, Tiberiu, un cititor al blogului, mă contactează. Ar vrea să-i ofere cadou soției sale acest tur*. Cum puteam să-l refuz? Am stabilit ca într-o vineri, pe 30 august, la ora 10, să ne întâlnim în fața Tribunalului București, de pe bulevardul Unirii. Dar m-am gândit că ar fi frumos (și util, în special pentru promovarea sinagogilor) să nu mergem doar în echipă de 3 - hai să-i chem și pe bloggerii de turism! 

Din cauza vremii extrem de capricioase din acea zi (când ploua, când stătea, vânt și maxim 23 de grade în termometre), dar și a orei matinale într-o zi de lucru (stabilită în funcție de programul de vizitare al celor două sinagogi-muzee), ne-am strâns doar 7 oameni, dar tot e ceva pentru primul ghidaj pe care l-am organizat :)