joi, 29 august 2013

Toamna se numara castelele. Ruginoasa si Miclauseni te asteapta la o adiere distanta

Moldova, pe lângă vinurile desfătătoare, peisajele molcome și personalitățile excepționale pe care le-a oferit istoriei, este și locul unde trăiesc doi gemeni ai stilului neogotic. Ambii locatari ai județului Iași, splendizi la înfățișare, Ruginoasa și Miclăușeni vă așteaptă în luna septembrie să le treceți pagul, să le cunoașteți poveștile savuroase și să vă făuriți noi amintiri acasă la Cuza și la familia Sturdza. 

Este rost de un nou Castle Break, așa că ia-ți bagajul, nu-ți uita entuziasmul și... la Moldova înainte!

afis castle break #2

miercuri, 28 august 2013

Lorena (LumeaMare.ro): "Romania = Frumoasa necunoscuta"

LumeaMare este un loc destul de cunoscut din online-ul românesc, așa încât nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. Totuși, țin morțiș să vă invit să-l vizitați (dacă n-ați făcut-o deja), pentru că fiind un blog colectiv, sigur veți găsi ceva interesant de citit și opinii cu care să rezonați, fie că vă pasionează România, Asia sau chiar... Antarctica! Celor de la LumeaMare trebuie să le mulțumesc pentru onoarea de a include HailaBord în lista celor mai citite și iubite 22 de bloguri de călătorii din România și pentru ocazia de a vorbi despre cel mai drag proiect al meu într-un eveniment dedicat, despre care v-am povestit imediat după ce s-a consumat, cu emoțiile încă la un grad ridicat.

Din echipa LumeaMare am făcut cunoștință cu Roxana și Alexandru Farca, pe care i-am cunoscut mai bine cu ocazia infotripului organizat de J'Info Tours, atunci când am aflat de la ei (trebuie să vă spun, căci nu știu dacă v-ați gândit la asta) că toate gângâniile celebre în gastronomia chinezească sunt comercializate exclusiv pentru turiști, nu pentru localnici! Atunci mi s-a înfiripat ideea că și noi, românii, am fi putut face la fel, fiind un excelent exemplu de promovare, având elementul "șocant" în prim plan.

O știu și pe Laura, de când am fost singurele bucureștence get-beget în infotripul organizat de Icar Tours, cea de la care m-am inspirat atunci când am mers la Plaja Vadu. Astăzi este timpul s-o cunoaștem pe Lorena, cea de la care nu mă inspir doar eu, ci și alți zeci de internauți, când, la finalul fiecărei săptămâni, ne face planul de week-end. Ea va fi luată la întrebări chiar de România, nu înainte de a ne spune din interior ce înseamnă... LumeaMare.

Lorena, ai legătura!

lumeamare cazane

marți, 27 august 2013

Cel mai usor mod de a ajunge la cea mai celebra cabana din Romania

În România, în ciuda unei infrastructuri deficiente, nu este o mare performanță să atingi norii. Oricine, fie gras, slab, bătrân sau tânăr, cu niscaiva bani în buzunar (dar nu exagerat de mulți) poate ajunge la 2500 m deasupra nivelului mării, mai exact la cabana Omu din masivul Bucegi, pe care o consider cea mai faimoasă din țară, după ce am văzut cât de aglomerat poate fi traseul până la ea, într-o sâmbătă când vremea era destul de nesimțită și ora destul de matinală. Se-nțelege marele interes, căci este cabana plasată la cea mai mare altitudine din Carpați și, totodată, la doi pași de cel mai înalt punct locuit permanent din România! Și când nici traseul nu impune mari dificultăți, iar peisajul nu te lasă să te plictisești, ce ai altceva mai bun de făcut într-un week-end, mai ales dacă vii dinspre București, decât (vorba cântecului) să fii plecat pe vârful Omu. 

hailabord cabana omu

vineri, 23 august 2013

Cea mai frumoasa gara din Romania?

Această scurtă poveste începe cu o provocare, pe care o lansez oricărui cititor ce poposește pe această punte: spune-mi o gară din România mai frumoasă decât Suceava-Burdujeni, atât în interior, cât și în exterior!

gara suceava iulie 2013


gara suceava iulie 2013


Greu, nu-i așa? Uite d'asta îmi place atât de mult România, pentru că putem să ne punem astfel de dileme, căci avem cu ce! Am descoperit această gară întâmplător, acum câțiva ani, împreună cu părinții mei și, trebuie să recunosc, a fost dragoste la prima vedere. Nu știu dacă reciprocă, dar mai bine să nu-mi bat capul cu astfel de detalii :D Atât de mult mi-a plăcut încât am considerat obligatoriu să i-o arăt și lui Ionuț, partenerul meu de viață și de călătorii, cu proxima ocazie în care debarcam prin nordul țării. Iar ocazia a sosit pe 25 iulie 2013. Și a doua oară am ajuns la ea fără să-i cunosc istoria. Pur și simplu, îmi plăcea și era de-ajuns. Dar de când am aflat că românii au fost în stare să ridice o asemenea minunăție pentru a le da peste nas austriecilor care construiseră o gară maiestuoasă la nici 10 minute distanță (actuala Suceava Nord), parcă o iubesc și mai mult.

joi, 22 august 2013

Mic dejun, gustare, pranz si cina - 4 plaje intr-o zi de duminica

Ora 5. Dimineața! Soarele se pregătește să intre într-o tură de circa 14 ore în care va lumina întreaga Românie. Mai întâi va saluta marea ca pe un vechi prieten, iar eu voi fi acolo ca un simplu spectator. Din păcate, imaginea de vis pe care deja o aveam în minte este bruiată de nori morocănoși, la fel de somnoroși ca și mine. De-abia pe la 6 catadicsesc să se scoale din patul cerului, iar eu mă frec la ochi și aproape ratez momentul, buimacă de somn și uitând de aparatul de fotografiat, momentul în care soarele mă saluta. Da. Pe mine! Vă dați seama ce obraznică m-ar fi crezut dacă nu-i răspundeam măcar printr-o fotografie!

Mușc dintr-un croissant și înfulec o bucată de pizza lăsată de aseară, apoi mă zgribulesc în dimineața de 18 august 2013, când ating nisipul rece și mă întâlnesc cu vântul mult prea "bucuros" să mă vadă. Sunt pe plaja dintre Venus și Saturn, mai mult spre Saturn, în dreptul plajei amenajate Adras. Asta numesc eu un mic dejun perfect!

plaja saturn august 2013 plaja saturn august 2013 plaja venus 6 dimineata august 2013 rasarit plaja venus saturn august 2013
rasarit plaja venus saturn august 2013 rasarit plaja venus saturn august 2013 vapor marea neagra august 2013 venus si cap aurora vedere de la saturn

miercuri, 21 august 2013

Iulia (BlogdeBucuresti): "Manastirile vechi de pe la noi reunesc cel mai bine caracteristicile acestui popor: credinta si rabdare, demnitate, statornicie, dar si maiestrie, arta autentica, puterea de a construi ceva durabil chiar si atunci cand imprejurarile nu sunt cele mai bune"

Iuliei de la BlogdeBucuresti.ro o să-i rămân mereu recunoscătoare, pentru că de la ea am aflat că domeniul Stirbey de la Buftea se putea vizita, după ani de zile în care el fusese închis accesului public, un loc în care îmi dorisem foarte mult să ajung, poate doar așa, pentru că mi-era imposibil :D. Că și astăzi, deși plătești taxă de vizitare ori masa la restaurantul aflat în incinta palatului, tot nu e atracția turistică la care aș fi sperat, asta e o altă poveste.

Pe Iulia am cunoscut-o în jurul unei mese bogate în prea mult zahăr (după cum ne-am pus amândouă de acord), la primul restaurant vegetarian din București. Am stat de vorbă și despre lucruri vesele, și despre altele mai triste, dar cert e că mi-a schimbat total părerea despre constănțeni, de care știam doar că sunt proști șoferi (scuze, băieți!). Mi s-a reconfirmat impresia în penultimul week-end de vară din 2013, când taxatoarea de la parcarea de lângă plaja Modern din Constanța m-a scutit de plata a 1.5 lei pentru o întârziere de jumătate de oră. Un gest mic, care contează! :)

Pe blogul Iuliei revin mereu cu încântare, căci știu că urmează să mă inspir. Fie aflu de un eveniment care se va petrece, unde altundeva, dacă nu în București, mai descopăr vreo biserică veche care s-ar fi ascuns de mine atât de bine că n-aș fi descoperit-o nici în încă 20 de ani de conviețuit în Capitală sau îmi notez datele de contact ale unei firme cu care Iulia a avut plăcerea să colaboreze și, care, cândva, mi-ar putea fi și mie de folos.

Astăzi este rândul Iuliei să fie luată la întrebări de România:

blog de bucuresti turnul alb brasov
la Turnul Alb din Brașov

luni, 19 august 2013

Constanta si imprejurimile sale sunt mai surprinzatoare decat par la prima vedere: 20 lucruri pe care nu le stiai

ghid constanta si imprejurimi
150 de pagini, 65 de atracții turistice și obiective istorice, 3 circuite turistice, 4 hărți și peste 220 fotografii. Sau, altfel spus, un cadou minunat de la Mira, povestitoare pe CălătoriilaSingular, un ultim impuls care m-a determinat să revin la malul Mării Negre, pentru a doua oară în 2013, de data aceasta în plin sezon, în probabil cel mai aglomerat week-end pe litoral din acest an, datorat zilelor libere acordate cu ocazia Sfintei Mării.

Ghidul turistic "Constanța și împrejurimi", de la editura City Walk, a fost cel care m-a scos din casă cu destinația "mareeee!", care m-a făcut să privesc cu alți ochi aceeași fâșie de pământ udată de valuri, care m-a determinat să nu mai amân o călătorie pe meleagul unde mulți români își făurează amintirile, în fiecare vară. Eu n-am putut fi o excepție, când informații extrem de interesante mi-au sărit în ochi deîndată ce întorceam pagina.

Dragul meu de tată matelot, trebuie să știi că marea are multe de oferit și când o privești de pe mal!

vineri, 16 august 2013

Cum arata Bucurestiul din cea mai inalta cladire din Romania?

MAGNIFIC!

Ai putea crede că nu mai există vreun Sibiu, Brașov ori Sighișoara și l-ai putea declara, fără niciun regret, cel mai frumos oraș al României. Privită de la etajul 34 al celei mai înalte clădiri din România, Sky Tower pe numele său, Capitala este o... miniatură. De la peste 100 m înălțime, nu se disting gunoaiele de pe jos, nu se aud claxoanele și nu se zăresc fațade scorojite, parcă te-ai uita la o hartă, unde nu sunt reprezentate astfel de detalii. 

afis sky tower
palatul parlamentului sky towerAm fost și eu acolo sus, în jurul prânzului, când orașul se pârjolea sub "mânia" lunii august, în 16 ale lunii, anul 2013, zi liberă pentru bugetari. Anticipasem că o să-mi placă (mă cunosc, ador panoramele și le caut oriunde merg), dar parcă nu mă așteptam să-mi placă EXTREM de mult. Imaginația (bat-o vina, că n-o poți opri când ai asemenea peisaj în față!) m-a făcut să mă consider atotputernică și, dacă aș fi avut puterea necesară, câte aș mai fi făcut! Aș fi pus undeva în fundal niște munți, cred că aș fi adus Bucegii mai aproape. Unde este astăzi Lacul Văcărești (doar o fâșie distingându-se printre blocuri) aș fi adus marea. Aș fi mutat clădirile după bunul meu plac, de exemplu Palatul Parlamentului (cea mai grea clădire din lume) ar fi fost atât de ușor de mutat, doar aș fi întins mâna, mi-aș fi pus-o în palmă și aș fi reașezat-o unde aș fi avut chef. Poate în locul Casei Presei Libere. Doar așa, fiindcă am eu chef! 

Doar o fantezie...! Dar de la o asemenea înălțime, totul îți pare posibil. Chiar și imposibilul!

joi, 15 august 2013

La bordul obiectivului turistic al anului 2013

"Pielea-i" neagră strălucește sub mângâierea razelor dimineții... Este pregătită pentru o nouă călătorie, aceeași pe care o realizează zilnic*. Își anunță sosirea printr-un strigăt prelung și, deodată, glasul i se astupă de zgomotul zecilor de aparate de fotografiat care încearcă să-i surprindă fiecare mișcare. "Parcă aș fi vedetă internațională!", își spune în sinea ei. Se aud voci ungurești, iar în parcarea pe lângă care trece, pentru a ajunge să-i ia la bord pe toți "disperații" care o pozează, zărește numere de Germania și Cehia, ba chiar și-un steag al Elveției, pe plafonul unei rulote! "De fapt, chiar sunt!", își dă seama brusc... Mocănița.

mocanita gara viseu iulie 2013

miercuri, 14 august 2013

Madalina (Xplorio.ro): "Romania este absolut senzationala de cascat ochii, de colindat!"

Pe Mădălina am cunoscut-o relativ recent, în cadrul infotripului #litoralulmeu, când am avut onoarea să împart cu ea emoția, teama și extazul de a naviga la bordul unui caiac pe lacul Limanu, de lângă Mangalia. De la ea am aflat atunci cât de mult îi place Dobrogea și chiar mi-a făcut o recomandare pe care, recunosc, încă n-am reușit s-o urmez, și anume cetatea Libida. Având în vedere că este singura cetate prin interiorul căreia trecea un râu, sigur voi ajunge și acolo! Mădălina călătorește alături de soțul ei, Adrian, și scrie (bine!) pe Xplorio. Este o fire aventuroasă, cu un zâmbet larg care o însoțește mereu, de asemenea cu un ochi critic și altul care caută frumosul, culmea, chiar și în România! Era imposibil ca tocmai ea să nu fie chestionată de însăși țara noastră, nu de alta, dar are multe să-i spună, după cum veți vedea în rândurile care urmează. 

Mădă, ai cuvântul!

Suntem doi tipi care formarăm, de fapt, blogul - parteneri de viață și de drumuri, pasionați de locuri nevăzute și, în general, de viraje nebănuite, care plănuim circuite și ne abatem deseori de la drum când dăm de puncte pe hartă ce promit cetăți sau conace sau ruine care respiră trecuturi. 
Ne place să facem tone de poze (deloc artistice, nu-ți face iluzii :P) și să povestim impresii. Iar pentru că familiile noastre nu sunt dintre cei mai amatori ascultători, ne-am apucat să punem impresiile pe monitor ca să citească tot doritorul. Și uite așa ni s-a născut, acum 6 ani, blogul nostru de familie.

luni, 12 august 2013

Capitala devine, brusc, mai ispititoare cand o descoperi “Cu bastonul prin Bucuresti”

ghid cu bastonul prin bucuresti
Câți dintre bucureșteni pot spune cu mâna pe inimă că își iubesc orașul? Câți dintre noi nu l-au vorbit de rău de fiecare dată când am stat la trafic, ne-am înghesuit într-un autobuz sau ne-am închis în propria “cutie de chibrituri”? Și totuși, orice situație iritantă ar fi devenit mai ușor de suportat, dacă pur și simplu ne-am fi concentrat atenția pe geam sau ne-am fi uitat în stânga-dreapta, unde am fi descoperit clădiri mirosind a istorie, nu a igrasie, alei parfumate cu povești amoroase de secol trecut, nu cu praf, ori statui care prind glas, nu mâzgâlite cu graffiti. 

femeie cu palarie bucurestiAsociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN, pe scurt) a sesizat exact această nevoie a bucureștenilor, inconștientă pentru început, de a deschide bine ochii în jurul lor și a descoperi un oraș, pe care, până la urmă, să ajungă să-l iubească. În perioada 27 iulie – 8 septembrie 2013, cu pornire de la Cercul Militar Național, în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 11, și fiecare duminică, de la ora 18, doi ghizi costumați cu joben și, dacă aveți noroc, cu baston, plimbă orice bucureștean îndeajuns de curios, GRATUIT, timp de 2 ore, într-o plimbare care, cu siguranță, îi va schimba, pentru totdeauna, percepția asupra orașului mare în care, va vedea, are norocul să trăiască. Plimbarea se desfășoară pe traseul Calea Victoriei – str. Constantin Mille – str. Ion Brezoianu – str. Ion Zalomit – str. Ion Câmpineanu – str. Benjamin Franklin – str. Nicolae Golescu- Bulevardul Magheru și are 10 opriri.

Pe 11 august 2013, într-o duminică frumoasă, care spre seară a început să fie suportabilă din punctul de vedere al caniculei, am avut ocazia să particip și eu, alături de Ionuț (fotograful), la acest încântător tur. M-am întors mai îndrăgostită de București? Fără îndoială!

cercul militar national bucuresti

sâmbătă, 10 august 2013

HailaBord a ajuns si la "Poarta Raiului"!

...sau, mai pragmatic, la Poarta de Piatră din masivul Cozia. O ditamai caria dintr-o stâncă veche de când lumea m-a atras ca un magnet de prima dată când am zărit-o, întâmplător, într-o fotografie, unde altundeva, dacă nu pe internet. I-am "cărat" alături de mine, în explorarea "cavității bucale" a rocii nemuritoare, pe Ionuț și părinții mei, într-o călduroasă zi de 4 august 2013. Am avut de parcurs un traseu fără mari dificultăți, destul de scurt, care ne-a încântat și răcorit deopotrivă. Pădurile Coziei sunt splendide, iar toamna sigur sunt o nebunie! Dacă nu aveți răbdare până atunci, sunt "bune" și vara :D Puteți să le cunoașteți mergând spre acest obiectiv, care de îndată ce-l veți zări, scăldat în lumina filtrată de miliardele de frunze ale codrului vâlcean, îl veți considera un veritabil portal spre Paradis.

poarta de piatra cozia

joi, 8 august 2013

Botosaniul merita vizitat? Da! Iti ofer 5 motive

Cel mai mare oraș și reședința județului Botoșani nu este, prin definiție, un oraș turistic, precum se pot lăuda Sibiul, Brașovul sau Sighișoara. Dar acesta nu este un motiv ca orașul să fie ocolit de turiști! Și, totuși, se întâmplă.

primaria botosaniDacă te uitai în camerele de hotel la data de 19 iulie 2006, aveai surpriza să constați că nu ai unde să înnoptezi, chiar și la 4 stele! Dar nici atunci camerele nu erau ocupate de curioși veniți aici cu aparatul de fotografiat, ci de oameni cu treabă, aflați pur și simplu în tranzit. M-am mirat atunci să văd cât de solicitat este Botoșaniul în materie de cazare, deh, încă nu venise criza, dar a fost de-ajuns ca pe 24 iulie 2013, când am revenit, să renunț din start la ideea de a căuta cazare în oraș, cu atât mai mult cu cât mă nimerisem într-o zi de miercuri. Deși în plin sezon al vacanțelor, numai eu și Ionuț, outsideri, păream să vrem să colindăm prin oraș, restul lumii, care se vărsa exclusiv în triunghiul "bulevardul înverzit" Mihai Eminescu - Strada Unirii - Strada Cuza Vodă (unde se află și Primăria), era vizibil (auditiv) de-a locului :D

Revenind în București, prietenilor de la HoinariRomâni mai că nu le venea să creadă că am ajuns șî-n Botoșani! Atunci am conștientizat că este o mare performanță să ajungi aici și m-am decis: e cazul să vă chem în Botoșani, doar și pentru a vă lăuda, la rândul vostru, cu această reușită :) Plus încă alte 5 motive:

miercuri, 7 august 2013

Bianca (Bialog.ro): "Nu va fie rusine de Romania oriunde mergeti, caci voi sunteti Romania"

Viața Biancăi este guvernată de 3 mari pasiuni: călătoriile, cărțile și filmele. Viața mea se află sub semnul acelorași hobby-uri, însă spre deosebire de mine, Bianca scrie despre toate, nu doar despre călătorii, scrie bine, scrie des, scrie pe Bialog.ro. Ea se va supune astăzi întrebărilor adresate chiar de România, dar nu vă faceți griji, știu că se va descurca. A călătorit în lung și-n lat prin țara noastră, dar și prin Europa, cu punct de pornire din Cluj, un oraș frumos și civilizat, în care ți-e mai mare dragul să trăiești. Probabil și datorită mediul în care are bucuria să locuiască, Bianca este o fată relaxată, mereu cu zâmbetul pe buze, care se bucură de lucrurile simple și pe care aș vedea-o într-o zi de vară, tolănită în iarbă, cu o carte alături, o limonadă și laptopul deschis pe care se pot descifra câteva rânduri din următoarea sa poveste de pe blog.

Citiți-o! Va fi ca o briză răcoroasă de vară înmiresmată de flori, sub zumzăile gâzelor neastâmpărate... Spiritul de vacanță te va învălui dincolo de ecranul calculatorului, un articol de-al ei lăsându-te să reflectezi îndelung, cu zâmbetul deja cocoțat pe față...

bialog balea lac
Bianca, la Bâlea Lac

marți, 6 august 2013

Biserica Italiana din Bucuresti, pe langa care ai trecut de atatea ori, dar de acum incolo te vei opri s-o privesti mai bine

Nicolae Bălcescu este numele bulevardului din centrul Bucureștiului, "coafat" cu blocuri gri și "parfumat" de gaze de eșapament, unde găsești o comoară în mijlocul "iadului" citadin. Strâmtorată între două ziduri reci și fără personalitate, Biserica Italiană încearcă să "respire" în aerul poluat și în spațiul limitat în care i s-a permis să trăiască. Ridicată în stil romanic, în concepție lombardă, ea aduce atmosfera din nordul Italiei în capitala balcanică. 

biserica italiana bucuresti

luni, 5 august 2013

De la 1570 m la 1668: aceasta este Cozia!

Deasupra unuia dintre cele mai circulate tronsoane rutiere din România, DN 7 - Valea Oltului, se înalță un maiestuos munte, Cozia pe numele său. Îmbrăcat într-un costum de păduri, cu butoniere de stânci și tivuri de pajiști, este un munte abordabil, în principiu, de oricine, care nu te atrage neapărat cu trasee extraordinar de frumoase, dar care te va cuceri, garantat, prin priveliștile pe care ți le deschide în toate zările. Făgărașii în spate, Munții Căpățânii în umbra Parângului, culmi muntoase mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin apropiate, stațiunile vâlcene Călimănești și Căciulata, sate cuibărite la călcâiele defileului și însăși Valea Oltului, cu râul dansând pe lângă mașini, practic sub picioarele tale. 

Cine nu s-ar îndrăgosti de o asemenea salbă de imagini coborâte parcă din Rai?

panorama valea oltului muntele cozia


panorama valea oltului varful cozia

joi, 1 august 2013

Sa cunoastem castelul care poate fi vizitat doar o singura data pe an

Nedorind să fiu acuzată de ipocrizie, spun de la bun început că acesta nu este cel mai frumos castel pe care-l puteți vedea în România. Dar fiindcă este cel mai important monument baroc din Transilvania, zic unii, și cel mai frumos castel din Transilvania, susțin alții (1, 2), merită să bați circa 400 km* ca să-l vezi în singura zi din an când poate fi vizitat. În 2013, 20 iulie a fost ziua norocoasă. Și ca un făcut, am fost și eu acolo! :)

castel gornesti iulie 2013