marți, 30 aprilie 2013

Parcul de sub Arini, padurea din mijlocul Sibiului

de-a v-ati ascunsele parcul de sub arini sibiuCine ar fi crezut că la doar 10 minute de vestita și aglomerata Piață Mare a fostei Capitale Culturale Europene se găsește o dumbravă leită cu surata ei posesoare de Muzeu al Satului, aflată la 6 km depărtare de același centru ispititor?

Ei bine, eu am aflat de existența acestei păduri din mijlocul orașului de-abia săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de vizita la Târgul de Paști. Să-mi fie rușine că am fost atât de habarnistă! Doar fusesem în Sibiu de prea multe ori ca să mai țin o evidență și nu trecusem pe aici? Gravă greșeală!

luni, 29 aprilie 2013

Vino sa celebrezi primavara la Targul de Pasti din Sibiu!

Mame ținându-și de mână copiii nerăbdători, bunici purtându-și nostalgiile, turiști "spânzurându-se" cu aparatele de fotografiat, îndrăgostiți plimbându-și bucuria... Toți se îndreptau în aceeași direcție, navigând pe străduțele înguste, pavate cu istorie. Se adunau în Piața Mare din Sibiu, formând o mulțime pestriță, pregătită să se simtă bine în compania clownilor, a caruselului ce învârtea magie, a parfumurilor dulci, a bucatelor pe cât de gustoase, pe atât de arătoase.

Toți, alături de mine, savuram cu toate simțurile în alertă Târgul de Paști din 2013.

piata mare sibiu targ paste 2013

vineri, 26 aprilie 2013

Acasa la Cuza sau la fratele geaman al Miclauseniului

cuza palatul ruginoasaDeși a plecat demult dintre noi, făuritorul Micii Uniri încă mai vorbește din spatele biroului său de la Palatul din Ruginoasa. Încă stă semeț, impunând respect doar cu o privire! Te obligă să-l asculți și, numai după câteva cuvinte, stima pe care o porți acestui mare OM se dublează. Pe 21 aprilie 2013, mi-a fost dat să-l cunosc "în carne și oase", aparent... 

Mă aflam la el acasă, fără ca Alexandru Ioan Cuza să știe și, în loc ca dânsul să fie luat prin surprindere, eu am fost cea care a avut un șoc! Știam în casa cui mă aflu, dar să întâlnești stăpânul în propriul birou, când îl știi plecat din 1873, pe deasupra într-o alură fantomatică, mai că ar fi produs un infarct oricărui pământean! Dar vorbele sale puternice și totuși liniștitoare m-au calmat instantaneu și tot ce am mai putut face a fost să-l ascult. Domnul Alexandru Ioan Cuza mă privea și îmi vorbea! Ce norocoasă am fost!

cuza palatul ruginoasa

joi, 25 aprilie 2013

Doua apusuri de jaratic

La distanță de numai o lună, același soare dătător de viață, căldură și zile mi-a dăruit două momente magice ale căror culori vor fi mult timp aprinse în amintirile mele. În ambele dăți, soarele s-a dus la culcare într-un mare fast, arzând pelicula cerului și stropind cu tușe de roșu natura pregătită pentru noapte.

miercuri, 24 aprilie 2013

Poftiti la Miclauseni, preferatul mamei mele!

Despre Palatul de la Miclăușeni aș putea spune multe. 

palatul miclauseni aprilie 2013

marți, 23 aprilie 2013

CONCURS: Pregateste-ti amintirile din Iasi! by IcarTours

Odată ajuns la Iași, poți fi domnitor sau rege, scriitor sau cititor, actor sau spectator, profesor sau învățăcel, patriarh sau credincios. Orașul e o scenă. Cu personaje legendare și istorii fabuloase. Cu voievozi care au interpretat, de șase veacuri, rolul de ieșeni. Cu scenografi iscusiți care au imaginat decorul în care joacă, în fiecare zi, peste 300.000 de caractere. Cu dramaturgi pe ale căror texte se învață și azi în școala românească. Cu regizori de geniu din mâinile cărora s-au născut marile începuturi ale României moderne.

Așa începe povestea celor 600 de ani de istorie la Iași, cuprinsă într-un dvd pe care unul dintre navigatorii de la bord are ocazia să-l câștige. Dar ca să fii un explorator pregătit să descopere farmecul Iașului, mai ai nevoie de o hartă și un ghid turistic, nu-i așa?

premiu concurs icar tours hailabord

luni, 22 aprilie 2013

Asa vreau sa-mi fie toate serile de vineri!

Pe final de aprilie și în plină primăvară, am revenit la Iași, un oraș care a ajuns să-mi fie drag pe nesimțite, căruia trebuie să-i mulțumesc că trăiește în România și că mi-a fost o gazdă extraordinară, de fiecare dată când i-am străbătut străzile, i-am gustat deliciile culinare sau i-am ascultat poveștile fascinante.

Pe 19 aprilie 2013, într-o seară de vineri târzie, am reurcat la etajul al treisprezecelea al Hotelului Unirea, de data aceasta însoțită nu doar de Ionuț, ci și de alți 9 bloggeri de travel din București*. Cum s-au deschis ușile liftului, muzica oferită de cvartetul Symphonis m-a învăluit și m-a purtat, ca pe aripi, până la masa dintr-un colț al restaurantului Panoramic

vineri, 19 aprilie 2013

Şi fain îi Iaşu'!*

palatul culturii iasi vedere bulevardul stefan cel mare
Știți deja că îmi place Iașiul. Foarte mult. Prin urmare, în cea mai recentă vizită în Capitala Moldovei (februarie 2013) nu m-am putut opri din pozat și, în toate poveștile cu care v-am asaltat până acum, tot nu v-am arătat tot ce aveam de gând. Acesta este efectul unui mare oraș: mare ca suprafață, mare ca populație, mare în cultură. Nu pot să închei seria poveștilor ieșene fără să vă arăt o colecție de momente, locuri și frumusețe surprinsă undeva între două anotimpuri, între iarna ce nu se dădea plecată și primăvara ce întârzia să-și facă apariția. Și mai am un motiv pentru care nu pot să închei seria poveștilor ieșene. Pentru că... mă întorc! La Iași! DAAA! Între 19 și 21 aprilie 2013, un week-end ce promite savurarea primăverii din plin într-un oraș căruia îi șade foarte bine în acest anotimp.

joi, 18 aprilie 2013

De ce mi-a placut gradina zoologica din Braila?

tigru zoo braila
Trebuie să recunosc de la bun început că n-am pornit spre grădina zoologică din Brăila, în dimineața zilei de sâmbătă, 16 martie 2013, cu așteptări prea mari. Nu este Brăila, oricât de frumos i-ar fi centrul istoric, un oraș mare și bogat, ca să-și permită un zoo impresionant. Asta credeam în acea dimineață. Dar la prânz, când am ieșit din universul animalelor, am realizat că mi-a plăcut foarte-foarte mult și că Brăila are o grădină zoologică decentă. Într-adevăr, spațiul unde stăteau leii nu era omologat (așa scria pe un panou prins de gard), iar urșii locuiau, temporar, în niște cuști minuscule (probabil fusese o dispută între ei, căci terenul disponibil era mare). Dar sunt 5 motive pentru care această grădină zoologică îmi va rămâne mereu în amintire (și va fi o amintire plăcută :D), motive care m-au determinat ca de atunci înainte s-o recomand cu drag. Mare drag!

miercuri, 17 aprilie 2013

Invitatie la o portie de primavara in parcul meu preferat din Bucuresti

Parcul în care n-aș refuza niciodată o plimbare... Parcul care mi-a fost alături la multele aventuri la care participam, citind sub unii din pomii săi... Parcul pe care nu mă pot abține să-l pozez, deși l-am imortalizat de prea multe ori... Parcul care este, în viziunea mea, cel mai frumos din Capitală, chiar mai fain decât Cișmigiu sau Herăstrău... Ei bine, acest parc mi-a demonstrat ieri, pentru a nu știu câta oară, că am procedat bine îndrăgostindu-mă de dânsul. 

parcul carol primavara 2013

luni, 15 aprilie 2013

Agatati de un cablu, la 40 m distanta de sol. Ce super eee!

tiroliana mica cheile rasnoaveiNumai un nebun sau un sinucigaș ar putea decide, de bună voie și nesilit de nimeni, să pășească în gol, de pe o stâncă. Îmi place să cred că nu mă încadrez în niciuna din categorii, ci pur și simplu ador adrenalina și  vreau să trăiesc doar experiențe de care să fiu mândră că le-am trăit și prin care să simt, literalmente, că TRĂIESC. De aceea, pe 7 aprilie 2013, eu am pășit în gol, de pe o stâncă din Cheile Râșnoavei! Și totuși, am supraviețuit! Pentru că n-am fost nici nebună, nici sinucigașă. M-am asigurat cu un ham și m-am prins de un cablu, agățat deasupra unui hău de 40 m. Nu m-a împins nimeni de la spate, a trebuit să decid eu când să mă desprind de rocă și să pornesc, cu 10 m/s, într-o nouă aventură. Acela a fost momentul cel mai greu, când trebuie să te convingi singur că trebuie s-o faci și pe asta! ACUM! Dar după prima secundă, în care am simțit că-mi stă inima în loc, am realizat că n-am murit, că-s bine prinsă și am început să mă uit în față, în spate, în jos, în dreapta, în stânga și am exclamat "Ce super e!" Drept urmare, m-am mai dat o dată. Cu tiroliana. După mine, a urmat Ionuț.

ionut rasnoavei tiroliana

duminică, 14 aprilie 2013

La Manastirea Golia am aflat ca moldovenii au incredere in bucuresteni

turn manastirea golia iasi februarie 2013Vă mărturisesc de la bun început, ca să nu vă faceți iluzii că ar urma o poveste despre reculegere, în care elogiez liniștea și pacea interioară: nu vă invit la mănăstirea ce poartă numele ctitorului său, marele logofăt Ioan Golia, ca să vă regăsiți și să luați o pauză de la tumultul orășenesc. Presupun că puteți face asta la orice mănăstire. Nu vă invit la Golia nici pentru că șugubățul povestitor Ion Creangă a locuit aici timp de 5 ani, perioadă în care l-am fi surprins în straie de diacon.

În schimb, vă invit aici pentru o ascensiune de 30 m, la capătul căreia Iașiul vă va zâmbi de pe acoperișurile caselor, din depărtări înnegurate, din jurul uriașelor edificii moderne, de lângă piticii oameni ce-și văd de treburile lor undeva jos, din curtea mănăstirii ce ți-o așterne numa' bine de cuprins toată-toată cu privirea.


sâmbătă, 13 aprilie 2013

Unde Siretul intalneste Dunarea

Drag în accepția maghiarilor, Sfânt din Antichitate, este originar din Ucraina și, zilnic, trebuie să îndeplinească  o misiune foarte grea: are întâlnire cu cel mai important fluviu al Europei și trebuie să ajungă la timp, neuitând să-i adune, pe parcursul traseului, pe ceilalți 85 de invitați, mai mici decât el, dar cu nimic mai prejos pentru comunitățile locale a căror supraviețuire le-o asigură zi de zi.

confluenta siret dunareAre de parcurs cale lungă și niciodată nu are voie să se oprească. 706 km de călătorit zilnic ar secătui de puteri pe oricine, dar nu și pe el. 596 km îi străbate prin România, cunoscând un pic de Bucovina și mult din Moldova, iar când zărește primele gospodării gălățene știe că periplul se apropie de sfârșit.

Obosit și murdar, se aruncă în brațele Dunării, vis-a-vis de hypermarketul Real din Galați.

vineri, 12 aprilie 2013

Promenada, tortura, Sabin Balasa. Un trio de neratat in Iasi

strada aglomerata iasi tramvaiul 2
Capitala Moldovei o iubești sau o urăști. Altă variantă nu există! Când "descaleci" în Iași venind dinspre București, ești deja pornit contra orașului. Îți vine să înjuri drumul, dacă n-ai făcut-o deja: e mult prea lung și prea cicatrizat de gropile din asfalt. Când porțile Ieșului ți se deschid, observi imediat că orașul are nevoie, la rândul său, de o intervenție rapidă de cosmetizare (de renovări, asfaltări, modernizări).

Dacă ești în tranzit, te-ai decis: urăști Iașiul. Dar dacă apuci să-l cunoști, să zărești o casă splendidă, un om bun, un colț de verdeață și o "găleată" de istorie, deja Iașiul te-a cucerit, fără să-ți fi dat seama.


gara iasi februarie 2013Prima mea vizită în Iași s-a înscris în prima categorie, când cea mai vie amintire a constat în familia de gândaci, care locuia în camera închiriată la parterul unui bloc. A doua vizită, care s-a încheiat nu demult, în februarie, s-a consemnat în a doua categorie, deși iarna lipsită de partenera ei (zăpada) nu i-a conferit orașului o personalitate puternică. Luna aceasta revin în Iași, la invitația IcarTours. Sunt sigură că Iașiul mă va impresiona și mai mult, în foarte bine. Știu că poate!

Dar până atunci, vreau să vă vorbesc despre 3 locuri ieșene pe care, cred eu, nu trebuie să le ocolească niciun turist.

joi, 11 aprilie 2013

Cel mai frumos cadou pe care l-ar putea primi o fetita

Pitulată chiar în mijlocul agitatei Capitale, copilăria, camuflată în roz cu turnulețe, își așteaptă prichindeii. Din păcate, bucuroase de joacă sunt doar niște copile norocoase, ale căror tată a fost îndeajuns de înstărit să le făurească propriul castel - o replică, în miniatură, a celebrului palat Disney! Pentru turistul plictisit de orașul natal, acesta poate fi un plus de prospețime în lista obiectivelor obișnuite și o invitație la plimbare. Cum ar fi ca în București să se viziteze Ateneul, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului și... Castelul Disney?    

castel disney victoriei bucuresti
pe 4 aprilie 2013

miercuri, 10 aprilie 2013

Serviti panorame la superlativ!

S-a înveșmântat cu roșu țipător, pentru ca bărbații să întoarcă privirea după ea, dar și pentru a demonstra fetelor că este chic și că este cool să fie văzute în ea. Telegondola atrage atenția turiștilor din Poiana Brașov, pentru a-i ademeni cu promisiunea unor peisaje delicioase, pe care este capabilă să le ofere pe întreg traseul ei (2140 m), dar mai ales la destinația de la 1710 m, în masivul Postăvaru.

telegondola postavaru

marți, 9 aprilie 2013

Lacul frumos din cariera urata

Prima dată am auzit de el de la TravelGirls, moment care mi-a adus aminte de lacul de smarald pe care l-am descoperit, întâmplător, la Racoș. A fost dragoste la prima vedere și imediat i-am reținut domiciliul: într-o carieră, lângă localitatea Turcoaia, județul Tulcea. Cum pe 17 martie 2013 mă aflam foarte aproape de el, în Munții Măcin, la coborârea de pe Culmea Pricopanului, am pornit împreună cu Ionuț spre lacul mult visat...

lacul iacobdeal cariera turcoaia

luni, 8 aprilie 2013

Week-end de aventura la poalele Postavarului

6 și 7 aprilie 2013 au fost două zile din viața mea pe care nu le voi uita prea curând, probabil niciodată. Ajunsă acasă, în siguranța propriului confort, încă nu pot să-mi închipui cum de am reușit să mă întorc teafără (fără niciun os rupt), cum de am reușit să mă despart de cea mai nouă prietenă, o cățelușă care ne-a însoțit (pe mine și Ionuț) peste tot, cum de am reușit să capăt curajul de a mă desprinde de pe o stâncă, la 40 m deasupra Cheilor Râșnoavei, și cum de am fost capabilă să-mi adun ultimii stropi de energie pentru a ajunge până la destinația finală - gara din Predeal. 

Aceasta este povestea unui week-end de pomină, petrecut la poalele masivului Postăvaru:

vineri, 5 aprilie 2013

Sanatate pe paine la primul restaurant vegetarian din Bucuresti

Nu stiu cati dintre voi stiu cat de gustoasa poate fi mancarea vegetariana. Eu am aflat astazi, la Satya. In foto: falafel, cuburi aurii de Paneer, legume coapte si un sos care sa dea papilelor gustative ultima lovitura de gratie :D Mancaciosii pofticiosi de sanatate sa traga pe dreapta la Satya, in Bucuresti, la doi pasi de Primaria Sector 1! 
falafel satya banu manta bucuresti


Va aflati in Bucuresti si nu stiti unde sa mancati sanatos, chiar si ceva dulce? Va recomand cu drag Satya 
(www.satya.ro). Si un pont: nu ratati curmal au chocolat :)
desert meniu primavara vara satya bucuresti

joi, 4 aprilie 2013

Troesmis si Capidava, istoria de pe malul Dunarii

Stați liniștiți, nu debarcați, n-o să vă îmbuib cu file de istorie interminabile! Dacă veți reține că 33 de monumente de la Troesmis se află astăzi în Franța* și că împăratul Traian a construit Capidava, al cărui nume înseamnă "așezarea de la cotitură", atunci eu sunt mulțumită. Pofticioșii de mai multe informații pot consulta site-ul Capidava și Wikipedia.

Vă invit acum să ne întoarcem până în primele secole după Hristos, când vremurile erau mult mai tulburi ca în prezent, dar când se scria istoria ce avea să dăinuie până în 2013 și cine știe cât de acum înainte...

dunarea cetatea troesmis

marți, 2 aprilie 2013

Cel mai bun oras de vizitat in 2013 este din Transilvania!

sibiu vedere de la podul mincinosilor
Sibiul este, fără niciun dram de îndoială, unul dintre cele mai faine orașe din România, iar de astăzi este și orașul pe care nimeni nu trebuie să-l rateze anul acesta, fie că e român sau străin. Timp de 5 săptămâni, Sibiul s-a duelat virtual cu alte 63 de orașe pentru titlul "The Best City to Visit in 2013", oferit simbolic de FoxNomad.

În finală a surclasat Bucureștiul, recunosc și cu un vot din partea mea :P Nu știu dacă Sibiul e mai tare decât alte orașe frumoase de la noi din țară, dar haideți să vă spun de ce cred eu că Sibiul a bătut măr Capitala:

Cernavoda, orasul pe langa care treci fara sa te opresti

E la doi pași de cel mai frumos pod al României, deține singura centrală nucleară din țară și întregul centru istoric este un încântător monument istoric catalogat drept sit urban. Situarea pe drumul spre mare îi este și prieten, și dușman. Din punct de vedere economic, e o mană cerească. Din punct de vedere turistic, este un MARE dezavantaj. 

Oare câți dintre noi se abat câteva minute spre Cernavodă în graba de a ajunge la mare ori în graba de a fenta aglomerația de la întoarcere?

apus cernavoda

luni, 1 aprilie 2013

Turul sinagogilor din Bucuresti

Cum ar fi ca mâine să se dea un decret prin care toți purtătorii numelui de Ion și a derivatelor sale să fie... uciși? Doar așa, pentru că îi cheamă Ion, Ioana, Ionela. Știu, este absurd! Dar exact o astfel de situație a generat cea mai mare pată neagră din istoria umanității, cunoscută sub numele de Holocaust. Milioane de evrei au murit doar pentru că erau evrei. Putea fi oricare alt motiv, crima ar fi fost la fel de mare și de nejustificată!

despre holocaust in romania


Dacă ne raportăm doar la teritoriul actual al României, înainte de cel de-al doilea Război Mondial, în patria noastră trăiau circa 600.000 de evrei, locul 5 în Europa ca număr de iudaici. Jumătate dintre ei au dispărut de pe fața Pământului, nu din cauze naturale. Poziția a patra pe continent în clasamentul genocidului. Cum de reușim să fim mereu sus în topurile rușinii, nu știu, dar consider că trebuie să ne cunoaștem istoria, că avem obligația să n-o repetăm și că, deși poate nu înseamnă nimic acum, la zeci de ani distanță, putem să ne manifestăm solidaritatea și să le arătăm o sinceră apreciere pentru forța de a merge mai departe.

Știu, evreii conduc lumea și nu au nevoie de mila noastră! Dar pentru cât de bine te fac să te simți la ei acasă, pentru amabilitatea și pofta de povestit de care dau mereu dovadă, din partea mea, pot s-o conducă! 

Nu știu cum a început pasiunea mea pentru sinagogi (nu neapărat pentru cultul iudaic), cert este că m-am încăpățânat să le caut în fiecare oraș prin care am trecut. Din circa 800 de sinagogi, am rămas în țară cu doar 100, am aflat de la o doamnă simpatică de la Sinagoga de pe strada Mămulari, din București. Nu le-am văzut încă pe toate, dar voi fi mândră când voi reuși această performanță. Până atunci, haideți să le descoperim pe cele 6 care încă mai trăiesc în Capitală. Va fi o călătorie emoționantă, educativă și foarte frumoasă!


sinagogi bucuresti