Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 20 decembrie 2013

Hai la bord in Tara Minunilor!

agatonul nou muntii buzaului
Nu cred să existe vreun om căruia să nu-i placă poveștile. Ferice pe noi, românii, avem un loc unde ele sunt atât de multe și atât de captivante încât o singură vizită nu este defel de ajuns. În combinație cu un peisaj uimitor, izolat de civilizație, cu enigme vechi de milenii care nici în 2013 nu și-au găsit explicațiile, de la povești apocaliptice la locuri stăpânite de uriașii unei civilizații încă necunoscută, triunghiul imaginar Aluniș-Nucu-Ruginoasa de pe harta județui Buzău este destinația, poate, cea mai importantă din România, ca să nu îndrăznesc să spun... chiar din întreaga lume.

Încă zeci de motive am găsit în duminica de 08.12.2013 de a mă enerva pe noi, pe toți, pentru cum ne tratăm țara. Una extrem de frumoasă, cu comori nebănuite care, puse în valoare și prezentate așa cum numai ghida Diana Gavrilă e în stare, ar putea fi, fără să exagerez, CEA MAI VIZITATĂ ȚARĂ din lume! Da, România. 

Și, totuși, alături de secundul de la bord, Ionuț, Geta de la HoinariRomâni.ro și Iulian de la Trans-Ferro.com, am descoperit Munții Buzăului, unde se află Athos-ul românesc și cel mai valoros chihlimbar din lume, o zonă atât de izolată încât fără un ghid local ești pierdut, și atât de necunoscută publicului larg pe cât de atractivă turistic este, și de o însemnătate colosală pentru omenire.

hailabord hoinariromani trans-ferro muntii buzaului
de la stânga la dreapta: eu, Iulian, Ionuț, Diana, Geta și... unul din câinii din satul Aluniș care ne-au însoțit întreaga zi

Pentru că navigați la bord, aveți ocazia s-o cunoașteți și voi, așa cum am văzut-o, de asemenea în premieră, cu ocazia primei ninsori din iarna 2013-2014, abătută asupra regiunii buzoiene unde se găsește cea mai mare concentrație de vestigii rupestre din țara noastră.

Circa 30 de spații de locuit și lăcașuri de cult săpate în piatră pot fi găsite în fosta Țară a Luanei, un tărâm guvernat de soare și distrus de o calamitate naturală aducătoare de radiații impresionante, de nicio pasăre nu mai cuteza să treacă pe deasupra sa. Numele de "Luana" (Lu' Ana) provine de la zeul suprem Anu, numai aici și la civilizația sumeriană regăsindu-se acest personaj. Culmea, deși scrierea sumeriană este considerată cea mai veche din lume, aici, în România, s-au descoperit grafeme încă nedescifrate (!), dar având o vârstă mai înaintată!!! Ce rezultă de aici, vă las pe voi să decideți, căci eu am emoții prea mari când mă gândesc în ce loc cu asemenea însemnătate mi-a fost dat să ajung!

Dacă sunteți încă prea șocați, vă sfătuiesc să nu continuați lectura, căci nu vă văd prea bine :D

Dacă, însă, ați tras adânc aer în piept, să continuăm, căci Buzăul, contrar tuturor așteptărilor, are mult mai multe de oferit decât și-așa extraordinarii Vulcani Noroioși.

Pornind din reședința de județ și îndreptându-ne spre Brașov, pe DN 10, în orașul Pătârlagele, cotim dreapta spre comuna Colți, unde începe aventura noastră și unde se află singurul muzeu de chihlimbar din România și locul recunoscut pe plan mondial pentru cel mai valoros chihlimbar!

Până aici, drumul nu a fost dintre cele mai bune, dar de aici încolo, e prăpăd! 

drum iarna muntii buzaului


Sfatul meu este să vă lăsați mașina (cea mai la îndemână variantă de transport până aici) la muzeu sau imediat după, în centrul comunei (recunoscut după rondul înconjurat de magazine și primărie), iar de aici să porniți pe jos, cale de 3 km până în satul Aluniș, ce aparține de comuna Colți. Noi ne-am chinuit 5 inși într-o Skoda Fabia, dar dacă nu s-ar fi acoperit drumul cu un strat de zăpadă care mai acoperise din cicatrici și nu aveam ghida cu noi, care să știe fiecare milimetru și pe unde e mai indicat să ne băgăm, cred că mașina își dădea sfârșitul. Acolo! Da, atât de rău este drumul, nu vă mai spun ce se auzea pe sub mașină!

În fine, trecem peste acest episod, ca să ne oprim la primul obiectiv - Schitul Aluniș. Acesta este cel mai accesibil (noi în fața lui am lăsat mașina) și dacă nu-i rețineți numele, puteți întreba localnicii de cimitirul satului, în curtea căruia se află o aglomerație de atracții - o bisericuță care datează din 1274, alături de o chilie săpată în piatră, un altar păgân și Scaunul Domnului. Țin să precizez că toate datările pe care o să le enumăr sunt strict atestările documentare, însă în zonă s-a locuit permanent din neolotic încoace! Dacă nu aveți chef de aventură în plus, rezumați-vă să intrați în bisericuța albastră și în chilia din dreapta sa. Dacă vă cățărați și riscați iarna o entorsă serioasă, puteți ajunge la altar și la Scaunul Domnului, apoi să coborâți printre tufișuri cu spini, însă strict din punct de vedere turistic, vă puteți lipsi de emoții. 

chilie schitul alunis muntii buzaului chilie schitul alunis muntii buzaului panorama colti schitul alunis buzau schitul alunis muntii buzaului schitul alunis muntii buzaului 
schitul alunis muntii buzaului
scaunul domnului schitul alunis

De aici încolo lăsăm civilizația deoparte și mergem pe drumuri șerpuite printre dealuri neîmblânzite, prin ținutul mitic al Luanei, care multă vreme după cataclismul despre care v-am povestit, a început să atragă, prin poziționarea sa departe de tot și toate, credincioșii persecutați. I-a atras, peste ani, și pe comuniști, care mai mult au distrus zona, aruncând în aer stânci, blocând accesul spre vârfuri încărcate energetic doborând zeci de copaci, ca astăzi să fie o zonă ignorată de turiști, bucurie mare să abordez poate primul traseu curat de la un capăt la altul, cu arbori "ne-love-uiți" și pereți nescrijeliți cu un alfabet cunoscut :)

Pentru noi au urmat 8 ore de explorat un ținut incredibil, unde până și cerul cică ar avea un albastru nemaiîntâlnit, un traseu solicitant, la multe grade cu minus (n-am vrut să știu exact câte!), când ți-era bine doar când mergeai, căci atunci când te opreai, frigul te învăluia fără regrete, după ce am suportat ore bune o ninsoare sâcâitoare. Pantele nu au fost niciodată prea line, zăpada ascundea ghețușul și straturi neregulate de frunze, un calvar! Odată adăposturi săpate în stâncă, și-au servit scopul inițial și pentru noi, când ne fereau de vânt. Pentru voi, sper să fie o plimbare mai agreabilă, într-o zi călduroasă...

De la Schitul Aluniș mergem, alături de doi căței care ne-au ținut de urât toată ziua...

caine muntii buzaului caini muntii buzaului caini muntii buzaului


...cam douăzeci de minute prin sat, apoi cotim pe primul drumeag la dreapta, trecem prin curtea unui localnic (adică, pe bune, sărim gardul de lemn), urcăm o pantă prea înclinată, mergem oleacă pe o coamă de deal, coborâm apoi vertiginos având tot în față mărețul munte care adăpostește mai toate vestigiile rupestre și, ajungem, în Poiana Cozanei. Să tot fie o oră de colindat, fără vreun marcaj turistic până am început să coborâm. Putem să urmăm de aici banda roșie sau triunghiul albastru, dar pe multe porțiuni dispar cu desăvârșire, ori trec razant pe lângă obiective, indicatoare sau timpii necesari de parcurs fiind o cerință de lux. Mă repet, ghidul chiar face toți banii aici!

Și iată-ne în Poiana Cozanei, unde putem admira un amfiteatru natural, blocuri de piatră în poziție nenaturală, adică verticală, foste ziduri ale unei cetăți care ar fi atins cerul și, pornind înainte, lăsând în dreapta o stație de captare a apei, ajungem la...

Fundu Peșterii

Cel mai important obiectiv din regiune, singura peșteră cu aspect vulvar din lume (!), șlefuită special astfel pentru a da ideea de naștere, fost templu al fertilității (alături de falusul din apropierea ei) și inscripții cu oameni înarmați, ca nicăieri în altă parte. Oficial, datează "doar" din 1639. Accesul în peșteră este blocat de un grilaj, cercetările nu au fost încă încheiate și se dorește astfel protejarea unei rezervații unice. La cât de puțină lume ajunge aici, și nu chiar de capul ei, este oarecum inutil, dar mai bine așa, decât deloc. Aviz și animalelor pădurii!

falus din piatra muntii buzaului
fundul pesterii muntii buzaului

Întorcându-ne puțin înspre Poiana Cozanei, o luăm spre stânga și după un minut, hai două, ajungem în fața unor scări din lemn, care duc la...

Chilia lui Dionisie Sihastrul Torcătorul

Vă sfătuiesc să nu zăboviți mult pe scări (nu de alta, dar altfel veți renunța să mai urcați!) și să realizați ascensiunea singuri (câte un om, o dată, pe scară). Aici a locuit timp de 30 de ani sihastrul care dă și numele chiliei, undeva în a doua jumătate a secolului XIV, iar pentru a-și câștiga existența se ocupa cu torsul lânii. Deși nu dispune de geamuri, temperatura din interior este mult mai plăcută decât cea de afară într-o zi de iarnă. Loc bun pentru o pauză de masă.

chilia dionisie muntii buzaului iarna chilia dionisie muntii buzaului iarna scari chilia dionisie muntii buzaului iarna scari chilia dionisie muntii buzaului iarna


De la chilie mergem tot înainte pe o culme de deal, trecem pe lângă un izvor sulfuros și începem o urcare destul de aprigă până la...

Schitul Ioan Bogoslov (Bisericuța lui Iosif)

Preferatul meu, un obiectiv care poate rivaliza lejer cu piramidele din Mexic. M-a lăsat mască! Știam ce urma să văd de pe internet, dar nimic nu te pregătește pentru realitate. O imensă, dar imensă bucată de piatră aproape fără vreo cută, o gigantică piramidă, cu o mică ușă unde te strecori în bisericuța unde se adunau tot pustnicii locului. În fața sa se află o altă minune - un singur brad într-o pădure de foioase. Are vreo 400 de ani, dacă nu mai mult, și este de neimaginat cum poate trăi acolo. Probabil îl ajută energia pe care cică o primești când intri în bisericuță, când simți că de-abia acum începe călătoria, oboseala părăsindu-te brusc. Oricât mi-aș fi dorit să fie real, trebuie să mai încerc senzația într-o zi de vară. Cred că doar atunci se aplică :D Atestare documentară: 1587.

bisericuta lui iosif muntii buzaului iarna bisericuta lui iosif muntii buzaului iarna brad secular muntii buzaului
  
De aici, avem drum lung. Încă și mai lung. După o scurtă coborâre, mers pe o potecă la limita alunecării într-un hău, apoi încă un urcuș (și câte o să mai fie!), ajungem pe un drum forestier pe care îl părăsim curând (deja era prea ușor drumul) ca să cotim dreapta și să urcăm pieptiș spre cele două Agatoane. Știu, sună interesant! Trecem pe lângă sfinxul unui dac, care mai că ziceai că e viu...

sfinx dac muntii buzaului


...și după ce trecem printr-un fel de horn, facem stânga și ajungem imediat la...

Schitul Agatonul Vechi (Dărâmătura)

Nu foarte spectaculos de felul lui, asta pentru că în urma unui cutremur s-a distrus aproape complet, dar pentru sihastrul Agaton, care a sălășluit aici și cu susținerea lui Neagoe Basarab (a cărui nume îl putem citi în chirilică la următorul așezământ) a fost suficient să trăiască în post, rugăciune și pace.

agatonul vechi muntii buzaului


Schitul Agatonul Nou

Ajungem aici după încă un urcuș susținut, dar, Doamne Ajută!, scurt. Este singurul așezământ rupestru care avea și o pivniță.

agatonul nou muntii buzaului agatonul nou muntii buzaului agatonul nou muntii buzaului agatonul nou muntii buzaului agatonul nou muntii buzaului

Cine nu s-a săturat de urcat, mai primește o tură până pe...

Crucea Spătarului

...vârful ăl mai de sus, sub care se găsesc toate vestigiile astea rupestre. Are doar 1060 m, dar ascunde pe o piatră harta unei comori. Descrifrarea rămâne, însă, la latitudinea voastră :)

crucea spatarului muntii buzaului
harta comoara muntii buzaului

Dacă tot ați venit până aici, ar fi chiar păcat să nu coborâți nițel și apoi să vă strecurați printre copacii doborâți de comuniști, ca să ajungeți la 1030 m, pe...

Vârful Țurțudui

De aici veți avea parte de o panoramă spectaculoasă, dar și de un vânt necruțător. Înainte să-și bage coada ceaușiștii, oamenii locului veneau aici pentru un obelisc, care acum zace undeva printre mărăcini și piatră detonată.

panorama varful turtudui spre varful turtudui muntii buzaului panorama crucea spatarului varful turtudui


Ne întoarcem până spre Crucea Spătarului, dar o ocolim și pornim pe un traseu încă și mai frumos decât până acum și aparent mai ușor (doar în ideea că suntem pe drumul de întoarcere :D). După o oră și ceva, spre două, incluzând o altă pauză de masă la o intersecție de drumuri, trecând și prin Pădurea de Argint, ajungem la o bifurcație. În stânga putem ajunge din nou în Poiana Cozanei și de acolo în satul Nucu (comuna Bozioru), dar noi alegem calea cea dreaptă (:D), vedem o piatră unde animalele pădurii și-au lăsat amprenta și imediat dăm de...

Piatra Îngăurită

Ultimul nostru obiectiv. Deosebit aici este tunelul din imediata apropiere unde se presupune că poți să te... să te... TELEPORTEZI! Cică doi oameni au intrat aici și doar clipind o dată s-au trezit la Târgoviște! M-aș fi bucurat să ajung mai repede într-un loc cald, dar dacă ajungeam într-un loc prea cald, ce mă făceam cu toate hainele de pe mine? :))

schitul alunis muntii buzaului
scaunul domnului schitul alunis
scaunul domnului schitul alunis

De aici urmează un drum de circa o oră înapoi spre satul Aluniș, care are doar o pantă de cățărat, iar pe înserat, cu ajutorul lunii de pe cer și a zăpezii imaculate, reușim să dibuim drumul printr-un sat fantomă, distrus tot de comuniști. 

Fuse frumos, greu, inedit! Să-mi fie cu iertare lipsa mai multor informații și povestirea oarecum pe fugă, dar sper că v-am trezit interesul și o să mergeți și voi în explorarea acestui ținut inedit. Nu am vrut să stric surprizele de care sigur veți da pe drum! :) Și dacă tot vorbesc de drum...

alee sat muntii buzaului avalansa frunze muntii buzaului avalansa frunze muntii buzaului hailabord muntii buzaului peisaj muntii buzaului iarna
peisaj muntii buzaului iarna peisaj muntii buzaului iarna peisaj muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna
traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna
traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna agatonul nou muntii buzaului traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna traseu asezari rupestre muntii buzaului iarna
peisaj muntii buzaului iarna
peisaj muntii buzaului iarna
---

Toată aventura prezentată mai sus durează în jur de 8 ore și nu recomand să vă înhămați la ea iarna. Dacă, totuși, nu țineți cont de sfatul meu, nu plecați la drum fără un ghid local (în această zonă este mai mult decât necesar și vă poate scuti de o grămadă de timp pierdut) și nu plecați neechipați corespunzător, adică bocanci, mănuși și căciulă (deși altitudinile la care vă învârtiți nu trec de 1100 m, vântul este aprig în zonă), lanternă (iarna ziua este scurtă, tura lungă, vă poate prinde înserarea) și NEAPĂRAT bețe de trekking sau măcar un toiag, de mare ajutor pe cărările care ascund multe surprize, de vreme ce nu sunt foarte bătătorite. Bineînțeles, nu trebuie să vă lipsească determinarea și curajul, potecile nefiind dintre cele mai prietenoase și terenul este departe de a putea fi parcurs "floare la ureche". Dacă n-ați mai fost niciodată pe un traseu montan și mai ales unul de o asemenea durată, iarna este cu desăvârșire contraindicat să porniți din loc.

În această primă descoperire a acestui teritoriu aproape virgin, nu am mai apucat să vizităm și Muzeul Chihlimbarului, așadar dacă sunteți curioși să vedeți cum arată cel mai apreciat chihlimbar din lume, aruncați un ochi pe TurismBuzău. Toate vestigiile care pot fi vizitate și o încercare de orientare în spațiu pot fi găsite pe blogul Magia Muntelui. Dacă doriți să mergeți la sigur și călătoria să fie mai frumoasă, cu informații prezentate la fața locului, apelați la ghida noastră, doamna Diana Gavrilă (ghidaj 20 lei/pers), sau la firma Aiurix Rides. Dacă vă place să citiți și aveți noroc s-o găsiți (pe internet, stocurile sunt epuizate), vă recomand "Vestigii rupestre și alte locuri magice din Munții Buzăului", Editura Victor B Victor, 2008, de Ilie Mândricel și Victor Bortaș. 


// fotografiile fără watermark sunt realizate de Geta sau Iulian, le mulțumesc încă o dată pe această cale. Dacă doriți să le preluați, cereți-le acordul și neapărat menționați sursa - hoinariromani.ro sau trans-ferro.com //

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!