Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 16 decembrie 2013

Dunarea, Cerna si Nera - personajele principale intr-un basm romanescÎn sud-vestul extrem al României, natura parcă a luat-o razna... de atâta frumusețe. Fie că ești român sau străin, nu ai cum să nu vii aici și să nu te îndrăgostești pur și simplu. Pentru unii, Cazanele Dunării reprezintă cel mai frumos loc din România. Și poate chiar este. Eu, însă, prefer să merg pe aprecierea austriecilor, care considerau, în secolul XIX, că Băile Herculane ar fi cea mai frumoasă stațiune din Europa. Alții nu-și mai pot dezlipi ochii și picioarele de Cheile Nerei, unele dintre cele mai pitorești, fără îndoială, însă eu voi rămâne îndrăgostită pe veci de Cheile Corcoaiei. Câte păreri și toate de bine! Mai incredibil este că toate sunt din aceeași zonă, în sud-vestul țării, unde măreața Dunăre, alături de piticele, dar voinicile Cerna și Nera, au făurit un tărâm de basm, cum rar îți mai este dat să întâlnești.

Propun să ne începem periplul prin acest ținut de vis, căci sigur vă doriți (nu-i așa?), din splendidul oraș Orșova. Nu este foarte bogat sau înțesat de obiective turistice, ba este și foarte nou, mutat aici după ce s-a construit Barajul Porțile de Fier. Și totuși, am zis că e splendid. N-aș fi putut să-l descriu altfel când este atât de bine amplasat din punct de vedere al peisajului. Scăldat de Dunăre, înconjurat de dealuri împădurite, cocoțat pe unul dintre ele, cu străduțe în pantă și blocuri mici, care privesc mereu spre atracția principală – al doilea cel mai lung fluviu al Europei. O dimineață aici, într-o toamnă târzie, cu un croissant pe malul Dunării și răcoare blajină este exact debutul de la care mă aștept în orice călătorie, darămite la una care promite atâtea minunății. 

orsova


Ne urnim cu greu din orașul de pe malul Dunării și pornim în direcția Moldova Nouă. Acum, să te ții câte peisaje extraordinare, pe care numai Dunărea putea să-și pună amprenta! Dar... către ce privim între Cazanele Mici și Cazanele Mari nu este tocmai făcut de natură. Privim spre cea mai mare statuie de piatră din Europa, reprezentându-l pe faimosul strămoș al românilor, regele Decebal, operă impresionantă finanțată de Constantin Drăgan, un răposat om de afaceri, odată cel mai bogat român. Revenim la splendorile naturale, care ne țin companie cale de 100 km pe un drum modernizat, singurul element care îți confirmă că nu trăiești un vis, ci pura realitate. Peșteri în care accesul este facil doar cu barca, ascunse sub masca unor înalte și frumoase blocuri de piatră, ce se-ntind între luciul divin al apei și aura vegetației pitice specifice mai degrabă Mediteranei decât continentalei Dunăre.

cazanele mari si mici


Din ținutul elegant al pietrei ne mutăm nițel mai la nord, tot într-un ținut guvernat de splendori din piatră, de data aceasta concepute de râul Nera. Ne punem în picioare încălțări lejere, dar impermeabile și... să pornim! Ne așteaptă ore întregi de explorat un tărâm unde omul aproape nu a avut nimic de spus în fața naturii în afară de prelungi wow-uri: tunele săpate în stâncă, cărări scobite în piatră unde îți încredințezi viața unor cabluri, cascade, lacuri și Nera cea frumoasă, “vinovată” pentru tot. Toate acestea pot fi văzute pe jos sau din barcă pneumatică, la o tură de rafting. Aventura este garantată, indiferent ce am alege!

cheile nerei


Ne întoarcem spre Orșova, dar o salutăm poate mai târziu, căci neapărat, dar NEAPĂRAT, trebuie să cotim spre Băile Herculane. Stațiunea este situată într-un cadru natural mirific, unde fiecare rocă, casă, arbore și priveliște spune o poveste. Una încântătoare, desigur. Pentru mine, este cea mai frumoasă stațiune din România, dar și cea în care trebuie să închid ochii la câteva defecte, pe care nu are sens să le enumăr aici, dar care am încrederea că încet-încet vor dispărea. Herculane este una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul României, descoperită de romani și ridicată la rang de bijuterie balneoclimaterică de austrieci. Aerul ozonat de la câteva sute de metri este comparabil aici cu cel alpin, iar izvoarele și băile termale, unele în aer liber, altele în incinta unor complexuri moderne, sunt traducerea celebrei zicale “tinerețe fără bătrânețe”. Odată o destinație preferată exclusiv de persoanele de vârsta a treia, Herculane este, deși mulți încă nu știu asta, varianta perfectă pentru câteva zile de relaxare sau de intensă aventură pentru... tineri. Hoteluri și pensiuni de 3 și 4 stele oferă servicii spa & wellness de înaltă clasă, unde oricine se poate simți ca un rege sau o prințesă, așa cum sigur s-au simțit regele Austriei sau Prințesa Sissi când s-au îndrăgostit de acest loc binecuvântat de Dumnezeu cu frumuseți indecent de atrăgătoare. Că veni vorba de frumusețe, Băile Herculane este perla Cernei, râul care a șlefuit o vale încântătoare unde numeroase poteci îmbie la lungi plimbări. Eu am fost de multe ori aici și încă mai am locuri de descoperit!

Vă propun să facem un circuit al foișoarelor, o plimbare ușoară, accesibilă tot timpul anului, de-a lungul căreia panorame spectaculoase ne vor încânta privirea. Albastru, verde, galben și roșu (situat la cea mai mare altitudine) sunt culorile după care trebuie să vă orientați în pădurile din jurul stațiunii, numele foișoarelor care vă vor striga la ele. Doar o mică parte din cel mai mare parc național al României (Domogled-Cerna), dar “aperitivul” ideal pentru a merge mai departe. Poate la cătunele Scărișoara și Ineleț, ascunse după dealuri, unde singura cale de acces sunt niște scări din lemn sau la Cheile Corcoaiei, de la marginea unei așezări izolate pe care mie-mi place s-o numesc “la capătul lumii”. Multe ar mai fi de văzut, dar s-o luăm încet. Băile Herculane are un centru istoric deosebit, unde îl putem cunoaște chiar pe puternicul Hercule, gara este una dintre cele mai arătoase la nivel național, iar Sărbătorile Pascale sunt feerice și oferă un spectacol emoționant – sute de făclii, amplasate pe marginea drumului sau purtate de credincioși, luminează strada principală a stațiunii până în dreptul fostului Cazino, unde sub un pavilion colorat preoții ortodocși oficiază Slujba Învierii

baile herculane


S-o luăm încet, așadar, ca nu care cumva să ni se aplece de la atâta frumusețe! Nu uitați însă ca următoarea vacanță s-o planificați în ținutul guvernat de Dunăre, Nera și Cerna. Haideți, că e ușor de reținut și de pus în practică, știți ce să cereți de la ClassyRomania, de exemplu, cei care vă pot ajuta să vă puneți în aplicare călătoria! 

~ Articol redactat pentru blogul agenției de incoming travel ClassyRomania ~

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!