Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 22 decembrie 2013

Doua parcuri bucurestene care ar fi putut fi superbe, dar sunt doar frumoase

fantana parc plumbuita bucuresti
parc tei bucurestiCred că nu mai este un secret pentru niciun navigator de la bord că iubesc România și pe punte fac elogiul ei cu fiecare poveste, însă Capitala noastră nu va reuși, poate niciodată, să mă facă s-o iubesc la fel de mult ca pe alte orașe. Am avut, bineînțeles, ghinionul (din acest punct de vedere) să o cunosc mai bine decât poate mi-aș fi dorit, născându-mă și locuind doar aici, iar cu fiecare evadare din "monstrul de beton și gri" să descopăr locuri mai frumoase, mai prietenoase, mai turistice. Nu o să exagerez, sunt locuri care îmi plac și în București, nu pot nega, dar orașul ar putea mult mai mult și până n-o să mă cucerească definitiv (din păcate, în peste 20 de ani nu a reușit) nu o să-l văd ca un pretendent serios la, să zicem, cel mai frumos oraș al României

Probabil, unul dintre motivele care-l declasează în ochii mei sunt parcurile. Avem parcuri minunate, în care mereu mi-a fost mai mare dragul să mă plimb (trebuie să recunosc!), dar sunt câteva cu istorie savuroasă și o frumusețe aparte, nefrecventate de turiști, dar care sunt doar cu puțin sub nivelul la care ar putea să ajungă și asta e păcat. Mare păcat! 

Două din această categorie sunt Parcul Plumbuita și Parcul Tei, ambele din sectorul 2, despărțite doar de o stradă. Petricani.

Plumbuita

Mereu mi-a plăcut parcul acesta! Pentru un non-bucureștean și poate chiar și pentru co-orășeni care nu-i sunt vecini, este un parc necunoscut. Mereu mi-a părut rău că nu-l pot frecventa atât de des pe cât mi-aș dori, căci de la domiciliul meu până la această oază de verdeață fac, întotdeauna, în jur de o oră. Doar dus. În unele zile, chiar mai mult. 

Amenajat de-abia în 1977, parcul m-a făcut mereu să visez cu ochii deschiși, pentru că în realitate nu-mi oferea decât demo-ul. O bună parte din parc este străbătut de un canal pe deasupra căruia se arcuiesc mici poduri. Un peisaj extrem de interesant, dar care niciodată nu mi-a fost dat să-l admir cu elementul principal - apa. Mă mulțumeam într-o anumită măsură doar când dădeam cu ochii de lac și de fântâna care-l mai înfrumuseța. Departe de ea, se află Mănăstirea Plumbuita. Prea departe ca să fie prea frecventată, deși aici a fost prima tiparniță din București. În apropiere, însă, e Palatul Ghika. Mulți ani a fost închis, de câțiva ani s-a transformat într-un restaurant. De lux. Plumbuita ar fi putut fi, dar nu este. Mare păcat!

fantana parc plumbuita bucuresti fantana parc plumbuita bucuresti parc plumbuita bucuresti parc plumbuita bucuresti parc plumbuita bucuresti 


Tei

Pe aici cred că am trecut doar de două ori în viața mea. O dată când nu era prea amenajat, apoi când s-a făcut "mumos", atunci când gândurile mi-au zburat spre un parc mult, mult mai celebru - Copou, din Iași. Teiul bucureștean are o istorie mai îndelungată decât Plumbuita, 1948 fiind anul când au demarat primele tentative de a-l transforma în ceva mai mult decât o buruiană imensă. 3 ani mai târziu a beneficiat de o minune a tehnicii mondiale la acea vreme, un trenuleț format dintr-o locomotivă și două vagoane care mergea pe malul Lacului Tei, cale de 1,5 km. În 1970, turismul a trecut pe locul doi în fața utilității și, de atunci încoace, cine vrea să retrăiască senzațiile din urmă cu peste 60 de ani, trebuie să se urce la bordul tramvaiului 16. Nu garantez că va urma exact același traseu, însă nu cred că este o coincidență că distanța parcursă astăzi de tramvai pe malul lacului este aproximativ aceeași cu cea a trenulețului din anii '50. Din păcate, însă, una este să te urci într-un mijloc de transport în comun care nici nu circulă prea des și alta ar fi fost să te îmbarci într-un trenuleț destinat turiștilor. E cu atât mai păcat având în vedere că mai sunt prea puține astfel de trenuri în parcurile din România. Cel din Pitești încă mai rezistă, în Timișoara, în combinație cu un tunel al groazei, nu mai e demult, iar cel din Parcul Copiilor din sectorul 4 a fost înlocuit de unul pe roți care circulă doar cu ocazii speciale. Mocănița "nu se pune", e ditamai trenul! :D

fantana parc tei bucuresti fantana parc tei bucuresti parc tei bucuresti parc tei bucuresti parc tei bucuresti 
priveliste parc tei bucuresti
priveliste parc tei bucuresti

surse: Wikipedia, InParc


UPDATE 2016: în Parcul Tei s-a deschis o zonă de agrement, ce include o roată panoramică, un montagne-rousse, lanțuri, casa groazei, mașinuțe electrice s.a. Mai multe detalii găsiți aici.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!