Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 27 decembrie 2013

#ClassyRomania: Vedeta judetului Hunedoara

Dacă n-ar fi existat Arcalia, probabil acest castel ar fi avut mari șanse să devină preferatul meu. Al cincilea cel mai vizitat muzeu din România (350.000 turiști/an, conform "Mesagerul Hunedorean"), al optulea cel mai frumos din Europa și a doua cea mai înfricoșătoare clădire din lume (conform LonelyPlanet), unic în România ca arhitectură, loc al întemnițării lui Vlad Țepeș și filmării unor secvențe din Ghost Rider 2 (cu Nicolas Cage, vezi până la minutul 04:30), aflat la un moment dat în proprietatea familiei Bethlen, ca în cazul Arcaliei, inspirație pentru copia sa din Budapesta, un oraș pe care-l ador...

Cu asemenea date de partea sa, Castelul Corvinilor/Huniazilor din Hunedoara este imposibil să nu te cucerească! Este o mândrețe de construcție cu care ar trebuie să ne mândrim, pe care ar trebui s-o apreciem mai mult și să fim recunoscători că o avem la noi acasă. 

Să deschidem poarta veche și să pătrundem între zidurile bătrâne ce ascund povești în spatele fiecărei cărămizi. Hai, curaj!

castel hunedoara noiembrie 2013

Dacă nu mă înșeală memoria, am fost aici în trei dăți; ultima oară știu sigur că s-a întâmplat pe 14 noiembrie 2013, într-o dimineață cețoasă, dar agreabilă, la câteva minute după ora deschiderii (9 am). Nu vreau să întrețin o impresie falsă, castelul nu m-a înspăimântat niciodată. Recunosc, n-am avut ocazia să-l admir după lăsarea întunericului, când am o presimțire că nu m-aș simți confortabil în preajma sa. Nu e nicăieri stilul gotic prea primitor! Dar în timpul orarului de vizitare, niscaiva fiori m-au trecut doar în fosta temniță, unde sunt reproduse trei scene de tortură. Brrr! Într-una din încăperi probabil a zăcut și Dracula, în perioada provizorie cât a fost întemnițat aici înainte de a-și petrece 12 ani în captivitate la Visegrad, Ungaria. Am privit însă totul cu ochi curioși, așa cum privești un film horror. Dacă nu ți se întâmplă ție, totul este de un divertisment grotesc, pe care nu înțelegi cum, dar împotriva dorinței tale conștiente, îl savurezi.

temnita castel hunedoara temnita castel hunedoara temnita castel hunedoara


Aceeași situație, la fântâna castelului, de care se leagă drama unor turci, dar care la secole distanță te afectează cel mult pe moment, apoi, inevitabil, o dai uitării. 

Fântâna a fost săpată de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-a promis că îi va elibera la finalizarea lucrării. Aceștia sapă în stâncă timp de 15 ani până la 28 m adâncime, unde reușesc să găsească apă. Între timp, Ioan de Hunedoara murise, iar soția sa (Elisabeta Szilagyi) a decis să nu respecte cuvântul dat de soțul ei și ordonă uciderea celor trei prizonieri. Ca ultimă dorință, cei trei turci au cerut permisiunea de a scrie pe cheile fântânii o inscripție în arabă care spune: "Apă ai, inima n-ai"*
fantana castel hunedoara


Multe săli sunt închise, o parte din exterior este mereu în renovare, prin urmare costul de vizitare (20 lei/pers) este exagerat. Până și taxa foto de 5 ron, plătibilă doar dacă pozezi cu aparatul de fotografiat, nu și cu telefonul mobil, o achiți degeaba dacă vii la începutul programului, când n-au ajuns toți angajații; camere de supraveghere nu există! Bineînțeles, aici plătești brandul și, eventual, pentru oportunitatea de a admira panorama orașului Hunedoara, care își merită banii, fără îndoială, mai ales în orele unei dimineți de toamnă.

panorama oras hunedoara panorama oras hunedoara panorama oras hunedoara


Dacă mi-ar sta în puteri, aș lărgi perimetrul din jurul castelului (mi se pare că i-ar sta bine cu o grădină împrejur) și aș muta sau camufla cumva relicvele miniere din imediata apropiere. Am simțit în toamna lui 2013 că nestemata gotică are nevoie de nițică șlefuire, pentru a străluci așa de puternic pe cât ar putea, și mai mult spațiu nu i-ar strica deloc, senzația de claustrofobie fiindu-i sigur cunoscută zilnic. Lui, castelului, minunatului castel, de fapt, de care eu sunt extraordinar de mândră și-s tare bucuroasă că sub el e pământ românesc. Cât despre istoricul său și poveștile care-l animă, aflați mai multe și mai bine decât v-aș putea povesti eu, pe CastelulCorvinilorHD.


castel hunedoara noiembrie 2013 curte castel hunedoara noiembrie 2013 curte castel hunedoara noiembrie 2013 capela castel hunedoara sala dietei castel hunedoara
curte castel hunedoara noiembrie 2013 curte castel hunedoara noiembrie 2013 sala cavalerilor castel hunedoara castel hunedoara noiembrie 2013 castel hunedoara noiembrie 2013
castel hunedoara noiembrie 2013 castel hunedoara noiembrie 2013 audioguide castel hunedoara

Cum ajungi?

Simplu. Între Simeria și Deva, de pe DN 7, cotești pe DJ 708E (există indicator spre oraș și castel). Vei traversa aproape tot orașul pe o șosea ca de centură, trecând și pe lângă gară (pe partea dreaptă), apoi urmezi indicatoarele spre castel. Dacă nu le remarci, poți să le urmezi pe cele spre Cinciș/Motel Cinciș. Fii cu băgare de seamă (adică uită-te pe sus) ca să vezi castelul și să nu ajungi chiar până în Cinciș, deși e frumos și acolo :) Vezi localizarea exactă în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

*sursă - panoul de informare de lângă fântânăPovestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!