Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 30 decembrie 2013

#ClassyRomania: Tara noastra are doua mari - Marea Neagra si... Marea Hunedorenilor

În România, ținuturile de poveste se clădesc cu lacrimi și multă suferință. Pentru un loc care astăzi bucură ochiul turistului, 800 de oameni au vărsat, acum peste 50 de ani, râuri de lacrimi. Probabil și ele au contribuit la formarea Lacului Cinciș, un lac blestemat de localnicii din satele pe care le-a acoperit, dar lăudat de ceilalți hunedoreni, care-și petrec zilele însorite pe malurile sale. L-au numit "Marea hunedorenilor", fiind unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania și compensând, astfel, neieșirea la mare a județului. Acum 15 ani, în 1998, când aveam doar 8 anișori, mă aflam și eu cu cortul acolo, fără să bănuiesc tragedia din adâncurile apei de un luciu perfect. În noiembrie 2013 am revenit ca și cum aș fi fost pentru prima oară. Nu mai recunoșteam nimic! Nu, lacul nu secase, casele oamenilor nu reveniseră în locurile de baștină, însă zeci de căsuțe de vacanță și pensiuni completau peisajul, de altfel foarte frumos. 

lacul cincis hunedoara 2013

Eu și cu Ionuț eram singurii turiști dintr-o joi de toamnă și doar am putut să ne închipuim vânzoleala din jurul său într-o zi când căldura te damblagește. Liniștea era ca de mormânt... Cum putea fi altfel într-un loc unde bisericile au fost demolate, altele înecate, gospodăriile pierdute cu fiecare centimentru care acoperea fosta vale a Cernei? Oamenii locului au supraviețuit, fiind strămutați, însă amintirile le-au fost spulberate, viața lor cunoscută până atunci s-a scufundat. La propriu! În 1962.

De atunci, 200 ha și-au schimbat pentru totdeauna înfățisarea și un baraj de 48 m înălțime este însărcinat cu păstrarea noului peisaj. Pentru amatorii de fotografie, iubitorii de aer curat și pescari este un loc de vis. Și mie mi s-a părut la fel în toamna lui 2013, dar visul este trist și frumusețea dureroasă. Un paradox, încă o față a României.

Cinciș... Când te gândești că numele provine de la primii 5 inși care și-au așezat casele în această zonă! A mai rămas doar numele și o zonă care a refuzat să-și piardă din frumusețe, chiar dacă nu mai e defel așa cum a lăsat-o Dumnezeu!

Cum ajungi?

Din orașul Hunedoara există indicatoare rutiere spre Cinciș sau Motel Cinciș. Drumul este asfaltat într-o stare bună și trece prin spatele Castelului Huniazilor. Se urmează circa 10 km DJ 687 E, se trece prin Teliucu Inferior, iar înainte de intrarea în Teliucu Superior (și indicator Ghelari) se face stânga, se urcă puține serpentine și primele imagini ale lacului apar curând. Dacă doriți să ajungeți la baza barajului, mergeți în Teliucu Superior. Barajul este vizibil imediat după intersecția dreapta spre Govăjdia.

lacul cincis hunedoara 2013 lacul cincis hunedoara 2013 lacul cincis hunedoara 2013 lacul cincis hunedoara 2013 baraj cincis hunedoara 2013


Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!