Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 29 decembrie 2013

Câlnic, sobru de Unesco

La 5 km de vânzoleala de pe E 81 sălășluiește ordinea desăvârșită și liniștea suavă, într-un sat ce se găsește după o împletire de dealuri, pajiști deschise și aer blând de Transilvania. Viața aici nu e defel agitată, orele curg fără grabă, ziua nu are deadline-uri, ci se termină, firesc, când ceasul bate de închiderea programului de vizitare la vedeta satului, cea în jurul căreia se desfășoară toate evenimentele importante și singura care răscolește mersul normal al unei oarecare zile, atunci când vreun turist poposește în fața ei.

I se iartă acest deranj, căci ea a scos din anonimat un sat banal din sudul județului Alba. Ea e cetatea din Câlnic. Și e monument Unesco. Deci, i se permite orice...

cetatea calnic alba

Sobră, fără adăugiri estetice, construită ca să protejeze, nu ca să impresioneze, îți dă, la prima vedere, impresia de aroganță, părând distantă față de ce o înconjoară, privind de sus viața ce îi trece pe sub nas, inevitabil, neavând cum să se miște. Odată ce ajungi să-i treci pe sub turnul de la poartă și dai ochii cu îngrijita sa curte, deodată devine primitoare. Poți să-i vezi, în stânga, micuța capelă, să te urci în donjon, drept înainte, unde este amenajat un muzeu etnografic, să cobori în pivniță sau să te urci în mărețul turn cu balcon, de unde satul Câlnic poate fi cuprins cu privirea, cu tot cu liniștea sa profundă, care izbește cu greutate timpanul orășeanului.

Chiar dacă totul pare o distracție, trebuie s-o tratezi cu respect pe venerabila doamnă de secol XIII. În urmă cu niște ani, la prima mea vizită în turnul maiestuos, m-am ales cu un genunchi sucit din cauza scărilor de lemn prea abrupte. Atunci curtea clocotea de turiști, într-o vară ce-o țin minte toridă, acum era noiembrie și doar eu cu Ionuț cutezaserăm să-i facem o vizită. Când nu a fost atentă, fix pe scara care-mi lăsase o amintire neplăcută, i-am scos limba! Să-i arăt că nu am resentimente și că mi-am învățat lecția. Pe voi vă sfătuiesc, însă, ca la prima vizită, să vă abțineți de la o asemenea aroganță!

Din a doua încercare de a-i fi musafir, m-am ales cu o amintire dragă și m-am bucurat să văd cum aparențele înșeală și în cazul lucrurilor, chipurile, fără viață. Distantă în exterior, zidurile i se "înmoaie" deîndată ce-i cunoști interiorul. O surpriză, cu siguranță, frumoasă, pentru orice turist care ajunge și în această parte de Românie!

vedere din turn cetatea calnic biserica cetatea calnic alba cetatea calnic alba cetatea calnic alba cetatea calnic alba
cetatea calnic alba cetatea calnic alba cetatea calnic alba cetatea calnic alba fantana cetatea calnic alba
in turn cetatea calnic alba in turn cetatea calnic alba in turn cetatea calnic alba muzeu cetatea calnic alba pivnita cetatea calnic alba
vedere din turn cetatea calnic vedere din turn cetatea calnic vedere din turn cetatea calnic


Bine de știut

1. Pe timpul verii, contra sumei de 200 lei, puteți să vă petreceți noaptea în... cetate! În afară de Sighișoara, n-am mai întâlnit nicăieri o astfel de ofertă și își justifică prețul, cu precădere pentru că și vara trebuie încălzite încăperile!

2. Se plătește taxă foto. Dacă nu mă înșel, suma era acceptabilă - 5 ron - și se poate fotografia fără restricții. Taxa de vizitare: 6 lei/adult

3. Dacă nu ajungeți aici în sezonul concediilor și al vacanțelor, aveți mari șanse să găsiți ușa închisă. Nu disperați! Pe poarta de intrare se află un număr de Orange al doamnei care se ocupă de cetate și, în mai puțin de 5 minute, vine să vă deschidă, chiar dacă nu are mai mult de un vizitator, doi. Apoi, sunteți lăsați să explorați singuri cetatea.

4. Există magazin de suveniruri, de unde chiar aveți ce alege, dacă sunteți amatori de astfel de amintiri.


Cum ajungi?

La câteva minute de Sebeș, în direcția Sibiu, de pe DN 1/E 81, se face un drum la dreapta spre Câlnic, semnalizat prin indicator. Urmează circa 5 km pe un drum de asfalt în stare bună (DJ 106F) și de la intrarea în sat se urmează drumul principal până la o piață, în stânga căreia veți vedea cetatea. Se poate parca atât în fața ei, cât și intrând pe o poartă, trecând pe lângă zidurile vechi și găsindu-vă loc pe malul pârâului Câlnic.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!