Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 20 noiembrie 2013

TransRarau - soseaua alpina din nordul tarii

În județul Suceava, două drumuri județene se unesc pentru a oferi turistului avid de peisaje senzaționale și aer curat de munte accesibilitatea de a fi la înălțime, între două masive montane - Rarău și Giumalău. DJ 175 A pornește din satul Chiril și când ajunge în creștet de munte, iaca se întâlnește cu DJ 175 B, care și el s-a chinuit să se cațere până aici, venind dinspre Pojorâta. Împreună formează șoseaua TransRarău, încă nu foarte cunoscută plimbăreților obișnuiți cu TransFăgărășanul și TransAlpina, motiv de mare bucurie pentru turistul ocazional, care se poate bucura încă de liniște, peisaj dulce și momente de relaxare la firul ierbii, netulburat de zumzete iscate de boxele mașinilor. 

Cum vă sună, deci, o tură cu mașina, și nițel pe lângă ea, printr-un colț de Românie nepopular?

peisaj transrarau


Probabil, principala voastră curiozitate legată de TransRarău este starea efectivă a drumului. Vă lămuresc imediat, pentru a ne putea concentra apoi la peisaj și să privim mai puțin în jos. Cel mai bun segment de drum se desfășoară între Pojorâta (aflată la 10 km de Câmpulung Moldovenesc) și bifurcația din vârf de munte, unde un drum o ia spre Cabana Rarău, iar celălalt continuă spre Chiril. Adică efectiv DJ 175 B, dat în folosință în 2012. Este o șosea ca-n palmă care nu pune probleme niciunei mașini, de pe care puteți porni pe un traseu de 3 ore până pe vârful Giumalău (1857 m), adică pe namila asta de munte. Vă asigur că traseul este frumos și merită, o să-l fac și eu cândva, visez la el :)

giumalau vedere transrarau


Dacă vreți să vedeți mai mult din TransRarău, ceea ce vă recomand pentru că veți ajunge într-o așezare uitată de lume și de acolo pe Valea Bistriței, un drum minunat spre Vatra Dornei sau spre Bicaz, drumul se strică. Dar nu foarte mult, nu foarte dezastruos. Drumul este, la origine, asfaltat, dar pe alocuri s-a stricat, ceea ce nu e foarte plăcut și, pe vreme ploioasă, chiar poate crea ceva probleme. Însă nu e drum forestier și nici n-ai nevoie de mașină de teren să-l parcurgi într-o zi frumoasă de vară. Ca reper, o Dacia Logan s-a descurcat excelent!  

peisaj transrarau peisaj transrarau peisaj transrarau transrarau iulie 2013 transrarau iulie 2013 

Bun... dacă am lămurit acest prim aspect foarte important, ce ne rămâne de făcut? Să ne bucurăm de ce ne oferă TransRarăul. Vă sfătuiesc să-i alocați cel puțin o zi, să nu vă grăbiți străbătându-l, să-l savurați din plin. Puteți lua exemplul meu sau puteți face cu totul altceva, dar promiteți-mi că îl veți lăsa așa cum v-ați dori să-l revedeți cândva: curat, frumos, liniștit.

peisaj transrarau peisaj transrarau peisaj transrarau peisaj transrarau

Eu am găsit un loc extraordinar de pitoresc, o poiană vis-a-vis de Schitul Rarău...

schitul rarau


...unde alături de Ionuț am încins un grătar neaoș românesc...

gratar transrarau


...m-am întins direct pe iarbă, am privit minute în șir cerul, m-am jucat cu firele care mă gâdilau, de un verde extrem de proaspăt, și m-am chinuit să citesc niște rânduri dintr-o carte, dar cu atâta frumusețe în jur, grătarul care necesita supraveghere și vremea agreabilă de 23 iulie 2013, n-am putut să mă concentrez. 

peisaj transrarau
peisaj transrarau

Am urcat cu mașina pe un drum forestier până la Cabana Rarău doar pentru a porni pe jos pe un traseu extrem de scurt (15 min pe indicator, 5' făcute de noi). Am ajuns la Piatra Șoimului, un punct de belvedere amenajat deasupra stâncii de unde priveliștea te lăsa fără cuvinte și fără suflu, și datorită vântului puternic care anima momentul :D Am fi putut merge până la baza Pietrelor Doamnei (circa 30 min, cățăratul pe ele ar fi fost altă poveste), dar am preferat să ajungem (cu mașina!), tot pe un drum forestier, până aproape pe Vârful Rarău (1650 m). Nu am putut ajunge fix pe vârf (sincer, nici nu știu exact care este), fiind împânzit de stâlpi gsm, unde ca și la Păltiniș sau Cozia accesul este interzis. Dar și la câțiva pași de moțul muntelui, priveliștea este răpitoare, se vedeau superb Cabana Rarău, Pietrele Doamnei, căsuțe risipite ca-n Apuseni și turmele care pășteau lângă noi și lângă stânele de care niște câini fioroși ne avertizau să nu ne apropiem :)

cabana rarau iulie 2013 peisaj piatra soimului rarau peisaj piatra soimului rarau peisaj piatra soimului rarau
cabana rarau iulie 2013 peisaj piatra soimului rarau peisaj varful rarau peisaj varful rarau
peisaj varful rarau peisaj varful rarau peisaj piatra soimului rarau pietrele doamnei rarau
pietrele doamnei rarau pod piatra soimului tranrarau traseu piatra soimului rarau


Ne-am oprit de câteva ori să vedem mai bine panoramele care se cășteau de pe drum și am spus "la revedere", cu mare părere de rău, TransRarăului, dar i-am promis că ne vom revedea. Dă, Doamne, să fie revederea cât mai grabnică!

transrarau iulie 2013

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!