Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 5 noiembrie 2013

Va provoc la un festival delicios din Brasovul de altadata

--- Savurare susținută de ClassyRomania, potrivită pentru toți cei care vor să guste din acea Românie... classy --- 


Din forfota cotidiană de pe strada Republicii, artera pietonală din inima unuia dintre cele mai pitorești orașe românești, pătrunzi la numărul 62 într-o lume atipică pentru 2013. Te întorci în timp în perioada interbelică, când lumea era veselă și ședea liniștită la mese cu paharele pline și zâmbetele la amplitudinea maximă, savurând o țigară care pe atunci nu era considerată nesănătoasă și care își bucura urechile cu acorduri de jazz și conversații spumoase. Lumina este intimă, muzica nu e pe beat și nici pe repeat, saxofonul, pianul și contrabasul sunt naturale, furnizate de Smooth Jazz Radio, mâncarea s-a așezat cu atenție în farfurie, iar de pe pereți îți zâmbesc chipuri în alb-negru lângă sticle de sifon, veioze cochete sau vitralii spectaculoase.

Dacă hainele nu ți-ar fi trădat epoca în care trăiești, te-ai fi integrat la fix în atmosfera locului. Așa ești doar un personaj contrastant, ajuns aici mânat de nevoi primare ca foamea sau setea, din pură curiozitate sau, ca să fim mai poetici, printr-un portal secret de călătorit în timp. Oricum, nu-ți fă griji, te vei simți bine, foarte bine de fapt, iar când te vei întoarce în 2013 vei fi, cu siguranță, melancolic. Vei tânji după lumea pe care ai lăsat-o în spate când ai închis ușa restaurantului Festival '39, de pe strada Republicii 62, Brașov...

restaurant festival39 brasov

Nu mai știu exact când și de unde am aflat de existența acestui loc, țin minte recomandarea Larisei, însă, cert este că mi-a rămas tatuat permanent în suflet și deși colind des Brașovul, nu reușisem să mă teleportez în perioada dintre cele două Războaie Mondiale până în duminica de 13 octombrie 2013. A fost alegerea potrivită după o tură pe munte (Tâmpa-Postăvaru) și încununarea unei zile minunate, cu vreme minunată, oameni minunați alături (Ionuț și Andreea, o bună prietenă), într-un oraș, prin definiție, minunat.

restaurant festival39 brasov restaurant festival39 brasov restaurant festival39 brasov restaurant festival39 brasov restaurant festival39 brasov

Nu am fost în stare să-i aflu povestea originală, cea din 1910 când se pare că a fost inaugurat (vezi și preșulețul - sau cum s-o numi - care vine sub farfurie), dar știu că "Festival '39" vine de la anul în care Leo Greif, un farmacist, a inventat bitter-ul pe care l-a numit Festival, un elixir pentru toate preferințele :)

detalii restaurant festival 39


Restaurantul ar putea fi un veritabil obiectiv turistic al Brașovului, dacă ar fi mai bine promovat/semnalat la stradă. În acea duminică, în jurul orelor 17-18, doar câteva mese erau ocupate, ceea ce pe mine nu m-a deranjat, putând astfel să admir mai pe îndelete decorul, din care nu lipsea chiar și o veritabilă bibliotecă. Prețurile nu sunt dintre cele mai modice, dar nici preparatele nu sunt cele mai obișnuite. Pentru cei care au îndrăznit să se așeze la terasele din centrul vechi al Bucureștiului, tarifele practicate la festivalul deliciilor culinare brașovene li se vor părea mai mult decât decente. Vă dau doar un exemplu: un fresh de portocale - 9 ron în Bv, 15 lei la Van Gogh în București, iar primul este de departe muuuult mai bun ;) Restul meniului, cu tot cu prețuri, îl puteți consulta aici.

Iar dacă tot vorbeam de mâncare, ca să vă las gura apă și pofta să vă determine să călătoriți în timp la Festival, ia priviți apetisantele preparate care au dispărut rapid din farfuria mea, dar chiar și din cele ale părinților mei, care la o distanță de o săptămână au și dat curs invitației mele de a fi "actori" în "filmul" interbelic pus în scenă de Brașov, chelneri și magia locului.

mancare restaurant festival 39


La final vă mai ispitesc cu ceva interzis minorilor, cărora le-aș interzice, cu desăvârșire, să meargă la toaleta localului și i-aș ruga frumos să se abțină până, eventual, la baia McDonald's-ului din imediata apropiere :D. Atât la femei, cât și la bărbați, filmul deliciilor culinare se transformă într-unul al plăcerilor carnale. Deh, să le savurăm și pe alea, că nu sunt rele! :) 

toaleta porno festival39

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!