Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 26 noiembrie 2013

Hunedoara, cel mai atipic judet din Romania: de la dezastru la farmec medieval via antrenament militar de distractie, totul in 7000 km²!sursa foto
4 zile nu sunt de ajuns pentru a cunoaște o regiune din România, cu atât mai mult cu cât este una așa de interesantă precum Hunedoara. Prins între unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Europa – Retezat - și Munții Apuseni, unde viața este atât de simplă, neținând cont de anul din calendar și evoluțiile tehnologice, la mai puțin de 2 ore de singura capitală culturală europeană pe care a avut-o până acum România (Sibiu), ținutul Hunedoarei poate părea, la prima vedere, că nu mai are multe de oferit. Ghidurile turistice insistă doar pe două obiective “must see” , culmea, apărute fix într-un loc unde, nu-i așa, ce ai mai avea de văzut? Unul dintre cele mai impresionante castele de pe continent, unde Dracula a fost întemnițat câteva luni, și capitala Daciei, astăzi monument Unesco, atrag zilnic turiști care rămân cu impresia că asta e tot ce poate oferi un județ ghinionist că s-a format în mijlocul atâtor minunății.

Ei bine, eu am avut ocazia să descopăr în luna noiembrie 2013 că Hunedoara este tărâmul uimirilor la fiecare pas, care ar putea lejer să fie mai presus decât orice altă zonă din România. Este, poate, cel mai interesant, frumos și de vizitat județ al României!

Bineînțeles, am început călătoria de la Castelul Huniazilor, numit și al Corvinilor. Este o bijuterie de arhitectură gotică, recent considerat al optulea cel mai înfricoșător din Europa. Într-o dimineață de toamnă, însă, doar în temniță am simțit niscaiva furnicături pe șira spinării, inevitabile când îți bubuie în urechi o muzică nebună în timp ce asiști la execuții în direct, reprezentate, evident, de manechini care aproape m-au păcălit că sunt reali! În rest, castelul este atât de primitor pe cât îi permite structura gotică, plimbarea prin curtea interioară veche și prin sălile de odinioară permițându-mi să mă simt, pentru câteva minute, stăpâna castelului. O fantezie, dar când începi să te obișnuiești cu senzația că toată lumea îți este la picioare, nu te mai poți debarasa de ea! 

castelul huniazilor corvinilor


Așadar, m-am urcat departe în Munții Orăștiei, unde după un drum forestier de circa 20 km, am ajuns la Sarmisegetusa Regia, fosta capitală a Daciei, provincia în care au trăit strămoșii tuturor românilor. Imaginea care m-a impresionat într-atât încât n-o voi uita niciodată, cea care apare în toate materialele de promovare ale României pe bună dreptate, mi s-a deschis sub lumina caldă a prânzului – Sanctuarul Mare Circular vibra sub soarele divin! 

sarmisegestusa regia noiembrie 2013


Ar fi trebuit să-mi fac bagajele și să-i spun la revedere județului Hunedoara, dar am găsit un locșor unde mi-a fost mai mare dragul să adorm și să-mi reîncarc bateriile, în mijlocul naturii, dar cu confort de 5 stele. “Casa Grădinii” de pe domeniul Conacului Archia a fost prima MARE surpriză: wi-fi, fotolii, sufragerie, bucătărie, mobilă pictată, terasă; comoditate și rafinament, completate de o vreme excelentă de vară foarte târzie, definiția mea a ce înseamnă Classy Romania

casa gradinii conacul archia


Ridicându-mi capul dintre pernele pufoase și aruncând cearceaful pe podeaua colorată, mi-am băut cafeaua și am pornit a doua zi la drum. Din nou. Dar încotro? N-a fost nevoie să mă îndepărtez prea tare, căci Hunedoara era acolo să mă surprindă. O oprire de învirorare pe malul Lacului Cinciș, cunoscut și ca Marea Hunedorenilor, apoi niște poze la cel mai vechi furnal din Europa, care a asigurat fonta pentru Turnul Eiffel, în comuna Govăjdia, ascunsă printre dealuri la câțiva km de orașul Hunedoara, un prânz asezonat cu iazuri cristaline, frunze ruginii și decor de poveste la Parcul Dendrologic Simeria, cel mai mare și mai bogat în specii din România și al șaselea din Europa ca mărime, urmat de o ședință intensă de “militărie” la Arsenal Park, un parc de aventură cu tematică army, unde chiar și fetele pot prinde gustul de “treburi bărbătești” cel puțin vizual. Într-o tură de 1 oră cu un golf car, m-am și distrat conducând mașinuța, ba pe aleile asfaltate ale parcului, ba mai ieșind pe alături, în timp ce tancuri, rachete, drezine, nave și tot felul de mașinării grele “concurau” într-un “război” de a-mi cuceri atenția. La final, m-am declarat învinsă... de plăcere :D 

lacul cincis hunedoara


furnal govajdia


parcul simeria


arsenal park noiembrie 2013


Ziua nu se putea încheia decât la înălțime. La propriu! Sus, la cetatea Devei, care străjuiește capitala de județ, panorama m-a captivat până spre apus. După urcușul lin datorat funicularului cu cel mai mare plan înclinat din lume, desertul unei zile de pomină a fost pe măsură! Deva este un oraș splendid văzut de la înălțime, dar și de la sol... de unde ne-a oferit mari campioane ale gimnasticii. Capitala gimnasticii românești, un sport al sudorii, dar și al grației, nu putea fi altundeva decât într-un județ unde și asuzi, dar și te minunezi de frumusețe! 

panorama cetatea devei


Următoarea zi am “transpirat” în fața puterii naturii, căreia orice i-am face, are puterea să revină. Pe cât de atractivă din punct de vedere turistic poate fi Hunedoara, pe atât de respingătoare poate fi în același timp! Sau, dacă privim lucrurile cu ochi optimiști, până și dezastrele naturale pot atrage priviri și turiști, vezi cazul Cernobyl. Hunedoara este un județ măcinat de uzine, industrie, poluare și mine săpate în munte. Nu le-am putut ignora în scurta mea vizită: de la iazul de cenușă și termocentrala de la Mintia la iazul cu cianuri de la Certeju de Sus și haldele de steril ori imensele cariere care, inevitabil, îți sar în ochi la vizita prin județ. Natura, însă, era prezentă și acolo și trăia la marginea dezastrului, încercând să-și impună voința. Am speranța că va reuși! 

Ca să mă înveselesc, am pornit spre orașul Hațeg. Câte mai erau de văzut și în acest colț de Hunedoara! Rezervația de zimbri, biserica de la Densuș - probabil cea mai bătrână din Europa -, biserica de piatră, una dintre cele mai vechi din țară, și castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea sau acel „castel din Carpați” despre care vorbea Jules Verne în cartea cu același nume, cunoscut localnicilor din comuna Suseni drept Cetatea Colț

biserica densus

castel santamaria orlea

cetatea colt castelul din carpati


După 4 zile, am fost epuizată și fericită în același timp. Am colindat drumuri pitorești, m-am prins în scaieți, am șezut pe covoare de frunze întinse în așteptarea iernii, am râs, am lăcrimat, am trăit! Totul doar într-un județ, în doar 7000 km².


~ Articol redactat pentru blogul agenției de incoming travel ClassyRomania ~

---

Despre toate obiectivele, fie ele clasic turistice sau nu, voi povesti în zilele ce vor urma. Toate poveștile despre Hunedoara, ca într-o carte, vor intra sub coperta intitulată #classyromania (pentru că este un județ unde poți călători elegant și pe care străinii ar fi foarte încântați să-l viziteze). De asemenea, #enjoyHD va fi eticheta prezentă pe toate filele de poveste, căci este hashtag-ul oficial care ar trebui să însoțească, pentru o mai bună promovare, toate aventurile noastre hunedorene. Deci, să pornim în explorarea neobișnuitei Hunedoara!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!