Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 12 noiembrie 2013

#CalatorpeValeaPrahovei: Bucegii fac spuma

Trebuie să specific de la început că în mod normal NU aș recomanda pe blog trasee nemarcate, cu atât mai mult cu cât știu că în acest parc natural ești amendat dacă ești prins pe astfel de poteci, dar traseul pe care urmează să-l descriu rapid (pentru că și el este scurt) este deja foarte circulat de orice tip de turist, iar Salvamontul este prezent la capătul traseului, nu păreau deranjat de aglomerație și chiar testau în duminica de 27 octombrie o tiroliană, o metodă de a strânge și ceva bănuți dacă tot nu pot ține oamenii la distanță de natură.

Cum am ajuns aici? Datorită celor de la Turism Market, care m-au invitat alături de alți bloggeri de turism la o plimbare pe un traseu de care eu, recunosc, nu mai auzisem până atunci - Valea Spumoasă

cascade valea spumoasa bucegi

Am spus plimbare pentru că așa și este, dar nu vă închipuiți că se compară cu o ieșire în parc; suntem, totuși, la munte. Valea Spumoasă este traseul turiștilor pantofari (care n-au nici experiență de munte, nici echipament adecvat) care s-au săturat de drumul până la Cascada Urlătoarea și vor să vadă ceva nou. De exemplu, 3 cascade într-un singur loc. Mega-promoție de la Bucegi :)

Bucegii, "supărați" că n-au reușit să se înalțe "decât" până la 2505 m (Vârful Omu), au început să facă "spume" și s-au hotărât să demonstreze că frumusețea nu ține cont de altitudine. Prin urmare, și la 1147 m ai ce vedea, ca și pe cel mai înalt pisc. 

Dacă v-am captat interesul, haideți să pornim la drum, dar musai echipați MĂCAR cu adidași. Ne-am înțeles? Buuun... Plecăm din dreptul telecabinei din Bușteni și urcăm pe singurul drum de mașină (neasfaltat!) care merge spre munte, este flancat de diferite marcaje turistice și duce, pentru cunoștința oricărui trecător, spre Cascada Urlătoarea. La prima intersecție de cărări facem dreapta, aparent spre Jepii Mici. Urcăm o mică pantă și nimerim pe un drum forestier. Tot în dreapta mergând, lăsăm imediat în stânga cărarea care urcă spre platoul Bucegilor, extrem de periculoasă, și urmăm poteca extrem de vizibilă pe lângă diferite amenajări hidrotehnice. Nu există marcaj turistic. Ignorăm repetatele plăcuțe care ne spun că accesul este interzis din cauza zonei de protecție sanitară și începem să urcăm în serpentine destul de accentuate până în dreptul unei căsuțe de lemn, postul Salvamontului. Și... asta a fost! Ultima pantă nesemnificativă din dreapta cabanei ne duce direct la poalele a trei cascade, ceea ce conferă locului un plus de pitoresc față de Urlătoarea. Asta a fost Valea Spumoasă, plimbare de circa 30 de minute, dar - ATENȚIE -, deși este mai scurtă decât tura spre Urlătoarea, este nițel mai dificilă, din cauza drumului care este 80% doar în pantă.

Vă las acum în compania spumoaselor căderi de apă și ne revedem când vă întoarceți de pe acest traseu sau... mai repede, cu ocazia următoarei povești depănate la bord :) Plimbare agreabilă vă doresc!

tiroliana valea spumoasa
cascada valea spumoasa bucegi
cascada valea spumoasa bucegi
cascada valea spumoasa bucegi
cascada valea spumoasa bucegi
restaurant castel cantacuzino
cascade valea spumoasa bucegi
salvamont valea spumoasa bucegi
traseu valea spumoasa bucegi
traseu valea spumoasa bucegi


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!