Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 8 noiembrie 2013

#CalatorpeValeaPrahovei: Cantacuzino - Castelul tavanelor casetate, concurenta Pelesului

Povestea castelului construit pentru a fi replica Peleșului începe în 1901, când s-a pus piatra de temelie. 10 ani mai târziu se inaugura, însă proprietarul său, nababul Gheorghe Grigore Cantacuzino, avea să se bucure de locuința fastuoasă doar doi ani, soarta decizând că îi este suficient și poate trece în lumea celor drepți. În 1948, castelul urmează traiectoria multor altor edificii asemenea din România, și anume devine sanatoriu TBC. Capodopera realizată în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, urma să aibă noroc, căci la administrarea unității se vor instala doctori preocupați de artă, care vor sigila Sala de Recepție și vor acoperi majoritatea picturilor, reușindu-se astfel performanța de a fi admirate și astăzi, la peste șase decenii distanță, în starea originală.

2004 este anul în care proprietatea este retrocedată moștenitorilor familiei Cantacuzino, care patru ani mai târziu o vând Societății Zamora Estate, în fruntea căreia se află un austriac și soția acestuia, mezzosoprană la Teatrul Bolshoi din Moscova. De lăudat că i-au conferit un dublu scop (atât muzeu, cât și restaurant elegant de 5 stele), dar de condamnat că au defrișat o serie de copaci mai bătrâni de două secole pentru a oferi o panoramă mai amplă atât dinspre muzeu spre stațiunea Bușteni și Bucegi, cât și dinspre oraș/munte spre castel.

crucea caraiman vedere castel cantacuzino
panorama bucegi castel cantacuzino

Strict după părerea mea, Peleșul are un concurent serios în "persoana" Castelului Cantacuzino din Bușteni*, cel puțin în ceea ce privește numărul de vizitatori care vor urma să le treacă pragul. Deși sunt ambele situate pe Valea Prahovei, Cantacuzino este mai accesibil, din mai multe puncte de vedere. Se află la 5 minute de gară (față de circa 30' în cazul Peleșului), se poate parca în imediata apropiere (gratuit) sau contra-cost chiar în incintă, tariful de vizitare este mai accesibil (20 lei atât pentru parter, cât și pentru etaj, taxa de fotografiere este de 10 lei și mai permisivă), la Cantacuzino se pot organiza evenimente (de la nunți la botezuri, Revelioane s.a., la Peles - nu), se poate servi masa atât pe terasă, cât și în interior (la Peleș, doar un vis!), priveliștea este net superioară în Bușteni și, poate cel mai important argument, Cantacuzino este (încă) un obiectiv turistic nou, ceea ce pentru obișnuiții clienți ai Văii Prahova este, cu siguranță, atractiv, Peleșul fiindu-le, cu siguranță, foarte cunoscut.

Iar frumusețea? Ține, evident, de gusturi și de stilurile diferite, care au fiecare partea lor de atractivitate. Deși Cantacuzino are un exterior mai auster și interiorul este aproape în întregime nemobilat, compensează prin detaliile de bun gust...

candelabre clante castel cantacuzino

scara podea castel cantacuzino

...culori, candelabre impresionante și, piesele de rezistență, tavanele casetate.

tavan castel cantacuzino tavan castel cantacuzino tavan castel cantacuzino 
tavan castel cantacuzino tavan castel cantacuzino tavan castel cantacuzino tavan castel cantacuzino


Dar m-am luat cu vorba și nu v-am invitat în castel. Vă rog, pășiți în castelul care era cât pe-aici să-l întreacă în splendoare și pe mărețul Peleș, dacă ideea de a tapeta pereții exteriori cu monezi de aur pe cant (avea nababul destule!) se punea în aplicare!

castelul cantacuzino poze

Nu vreau să începem vizita pe stomacul gol, așadar vă invit mai întâi la subsol, unde s-a amenajat un restaurant șic. Dacă sunteți în căutarea unor experiențe mai deosebite chiar și într-o destinație ultra-cunoscută și aveți ceva bani puși deoparte, o cină aici sigur vă va lăsa amintiri plăcute. La gust... și nu numai!

restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino
restaurant castel cantacuzino

Pătrundem în zona de muzeu (accesibil din oră în oră, la și un sfert, exclusiv cu ghid) și aflăm că întreg domeniul Cantacuzino din Bușteni se întinde pe fabuloasa suprafață de 3148 mp și că se intenționează ca în acest spațiu să se creeze o micro-stațiune. Momentan, planurile sunt doar pe hârtie. Prima oprire este în Holul Central, cu o superbă podea, apoi ajungem în Sala de Recepție, unde admirăm picturi realizate pe piele de Cordoba, reprezentând 12 dintre membrii familiei Cantacuzino. Unul dintre aceștia, Șerban Cantacuzino, este "vinovat" pentru introducerea culturii de porumb în Țara Românească! Sub cele 12 portrete descoperim o colecție heraldică unică în România, cu 27 de blazoane care mai de care mai interesante de privit. Aici se află și un șemineu din calcar de Albești.

crucea caraiman vedere castel cantacuzino
salon receptie castel cantacuzino busteni

Ne mutăm în bucătărie, unde aflăm mottoul familiei: "Necazul te învață". Avem ceva de comentat împotrivă? :)

Urcăm pe scara cu marmură de Carrara, ajungem la etaj de unde se poate admira o panoramă asupra Bușteniului (care sub pecetea întunericului este sclipitor, la propriu și la figurat), Sala de Recepție dintr-o altă perspectivă, Salonul Ardelenesc și o altă scară, domino, care se sprijină doar pe pereți și pe propria greutate. În încheierea turului, vă mai mărturisesc că 3 ani a durat mobilarea originală a castelului (cine știe cât va dura acum?), iar dacă v-a impresionat casa Cantacuzinilor, puteți să mai admirați una, Versailles-ul de România, Micul Trianon din Florești, Prahova.

terasa castel cantacuzinoEu am avut ocazia să mă îndrăgostesc de povestea bogătașilor de Cantacuzino și de minunatul loc pe care-l numeau "acasă" într-o zi de sâmbătă de toamnă, pe 26 octombrie 2013, când am fost însoțită de oameni de poveste, bloggeri de turism, alături de care am și gustat din deserturile nobiliare disponibile la curtea Cantacuzinilor. Două ponturi în acest sens - încercați mousse de ciocolată și cheesecake; sunt divine ;) 

Și dacă nu vreți să vă urniți până la Bușteni doar pentru o simplă vizită ca turist, vă recomand să petreceți la un ospăț ca pe vremea Cantacuzinilor și ca ei (în stil mare) la Revelionul 2014, organizat la castel. Orice ocazie ați alege ca să ajungeți aici, vă asigur că vă veți simți bineee.

Pe curând, nobili navigatori la bord!

---

*Această opinie a născut o discuție interesantă pe Facebook, pe care consider util s-o expun mai jos:

Ciuncan Cristi Superb...!

daa si se mai tin si concerte acolo, uneori

si nunti, botezuri, cumetrii, dupa spusele managerului castelului

Este frumos, dar nu la fel de impresionant. Iar daca e sa tin cont de istoria fiecaruia, in opinia mea Pelesul este de neegalat 

Nici pe departe! Expresia: pe afara vopsit gardul inauntru leopardul i se aplica perfect. Numai ca in cazul acesta, nici macar gardul nu este vopsit... Am aruncat banii intrand acolo, cred ca si in perioada in care a fost sanatoriu TBC arata mai bine!

Castelul Cantacuzino a fost construit ca o replica la Peles, poate daca s-ar mobila complet si cu povestile frumoase si detaliile interesante pe care le ascunde... cine stie, Kira? Sebastian, nu stiu cand ai fost tu, dar acum este la subsol un restaurant foarte sic si interioarele arata foarte,foarte bine. Singurul minus: lipsa mobilierului. Te invit sa revii, s-au schimbat multe lucruri. In bine! 

Atunci cand l-am vizitat eu, nu exista nici un fel de pictura, doar ni s-a aratat locul unde voiau sa dea departe vopseaua verde de pe vremea sanatoriului cu speranta sa regaseasca pictura originala. Vad in poze ca este pictat acum, dar se compara, oare, cu Pelesul? Lipsa unei picturi originale ar mai fi cum ar mai fi, dar lipsa mobilierului? Ce arati cuiva, camere si saloane goale? Si pana si gradina neingrijita.. Dai niste bani ca sa vezi ce? Sa asculti niste povesti ale unei ghide arogante si care insista la nesfarsit doar asupra faptului ca s-a vrut o replica a unui om cu bani.. Valoare culturala zero, faptul ca tii nunti la restaurantul din sbusol spune multe despre caliatea proprietarilor. Daca intentia lor era sa investeasca acolo si daca ar fi avut posibilitatile, ar fi facut-o. Asa, nu ramane decat inca un momument intrat pe mainile unor oameni care nu stiu sa il aprecieze. Prea multa reclama, eu unul nu voi mai merge acolo decat daca voi vedea ceva ce merita vazut, altfel, sunt bani aruncati.

Locul unde se afla a fost o optiune de amplasare a Pelesului...Eu nu am inteles de ce nu l-au mobilat, totusi, mi s-a parut destul de auster. Va mai dura pana cand amenajarea lui sa atraga mai multi vizitatori...Dar merita a fi vazut!

Sebastian: Gradina este foarte ingrijita si arata foarte bine, iar cel putin in Salonul de Receptie pictura este originala, pentru ca sala a stat inchisa pe vremea cand in interior functiona sanatoriul si picturile fusesera acoperite cu panza. Un proces de renovare in adevaratul sens al cuvantului nu a inceput inca, dar lucrurile par sa se indrepte pe drumul cel bun. Am spus ca este un concurent al Pelesului, nu e musai sa-l intreaca , dar ma bucur totusi ca nu a fost lasat de izbeliste, sa devina o ruina. E bine ca s-a facut ceva, chiar daca nu convine tuturor (sincer, nici mie) ca se organizeaza acolo si evenimente deosebite. Monica Cand s-a construit castelul, a durat 3 ani doar ca sa-l mobilizeze. Nu se poate face totul din prima, e timp si pentru mobilarea sa,bine ca mai exista imagini din acea vreme pentru ca reconstituirea sa fie cat mai fidela. Sigur ca merita vazut. Cum mergem sa vedem si cetati in ruina, care nu sunt nici mobilate si nici frumos pictate, merita sa aruncam o privire si aici, cel putin pentru panorama care se deschide de pe terasa castelului spre Bucegi si Busteni

castelul cantacuzino busteni noaptea castelul cantacuzino busteni noaptea castelul cantacuzino busteni toamna castelul cantacuzino busteni toamna castelul cantacuzino busteni toamna


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!