Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 21 noiembrie 2013

#CalatorpeValeaPrahovei: Azuga cea spumoasa

Azuga mi s-a părut mereu cea mai subestimată stațiune de pe Valea Prahovei. Mulți nu știu ce industrie înfloritoare a fost cândva în acest colț de Românie, între Bucegi și Munții Baiului, între Bușteni și Predeal. Astăzi, este recunoscută doar iarna, pentru pârtiile de ski, dar nici atunci nu este în topul stațiunilor unde dau năvală turiștii. Chiar și facilitățile de cazare sunt mai reduse aici. Și, totuși, poate nu întâmplător, într-o zonă care mereu pare liniștită, s-a născut o mare tulburare... delicioasă. Cea mai veche cramă de vin spumant din România (1892) poate fi vizitată tocmai la Azuga. Deși Sinaia este "stațiunea regală", Azuga este cea care furnizează băuturi Casei Regale. 

V-am făcut curioși? Atunci haideți să pătrundem în beciurile răcoroase, să ne delectăm simțurile cu o gură de Rhein și să ne așezăm la masă, pe aceleași locuri unde a stat Familia Regală a României.

crama halewood azuga


Aici se ajunge foarte ușor, doar cotiți dinspre DN 1 spre centrul Azugii (strada din dreptul bisericii, indicator spre pârtia Sorica) și după câteva sute de metri, pe dreapta, veți observa Cramele Halewood. Cu sediul la Ploiești și domenii la Sebeș, Dealu Mare și Dobrogea, firma produce aici doar vin spumant, majoritatea pentru export. Dacă vreți să fiți siguri că nu dați străinilor tot ce e mai bun, opriți-vă și la magazinul din incinta complexului azugean și umpleți-vă sacoșele cu bunătăți alcoolico-savuroase.

magazin crama azuga

magazin crama azuga


Dar înainte de a vă încărca bagajele cu licori amețitoare, păstrați-vă mintea limpede pentru un tur prin cramă. Veți avea ocazia să aflați multe informații interesante: de la producția pe vremea comuniștilor de 1.600.000 sticle/an s-a ajuns la 200.000 sticle/an, dar tot e bine :D; nu mai există nicio fabrică în România care să producă sticle speciale pentru vin spumant; produsul trece prin 3 faze (tirage, remuage, degorjare) timp de 9 luni până să fie scos la vânzare, timp în care toate procedurile se fac manual - de exemplu, 8 h/zi/2 luni un om rotește, în medie, 50.000 sticle la 1/8 din diametru (!), totul sub o boltă de mucegai negru pentru absorbția umidității.  

După tur, permiteți-vă câteva momente în restaurant și așezați-vă înadins la masa unde au stat și membrii Familiei Regale, consumatorii oficiali ai produselor Cramei Halewood. Cereți cel puțin un pahar de Rhein Brut Imperial, Brut Rose sau Dry (le-am încercat, nu vă spun dacă merită, vă las să decideți singuri) și vă veți simți, măcar pentru câteva clipe, regi. Aceste vinuri spumante au făcut parte, de altfel, din meniul servit la încoronarea Regelui Ferdinand!

restaurant cramele halewood azuga

cramele halewood azuga

crama halewood azuga

crama halewood azuga__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!