Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 3 octombrie 2013

Toamna se numara peisajele, cu F64 si Canon

28 septembrie 2013, doar cu trei zile înainte ca Zărneștiul, piscurile înalte și ascuțite ale Pietrei Craiului și satele din culoarul Rucăr-Bran să fie luate prin surprindere de o iarnă prea timpurie. Toamna se instalase încă, timid, colorând copacii cu ultimele resturi de vopsea din cutia de anul trecut. Uitase să-și reîmprospăteze recuzita de artist, dar ochii care caută mereu frumosul s-au mulțumit și cu tablourile schițate rapid, cu tonuri un pic șterse...

Am fost circa 20 de oameni într-o "ieșire tare ca Piatra Craiului", organizată de F64 și susținută de Canon. "Baza" ne-am făcut-o la Pensiunea "Hora cu Brazi" (3***, Zărnești), pe care vi-o recomand cu drag când ajungeți prin zonă. Camere extrem de curate, mari, fiecare cu balcon și priveliști impresionante, internet wireless, grădină cu foișor, șezlonguri, iaz cu pești, mâncare în regim bufet suedez, bună și destulă.

În prima zi, sâmbătă, am pornit spre Prăpăstiile Zărneștilor, pe un drum care pornește fix din fața pensiunii. Apoi am privit cu surprindere și mare încântare spre satul Măgura, risipit pe dealuri, iar seara s-a încheiat cu un foc de tabără la pensiune și poveștile/sfaturile celor care se ocupă de Parcul Național Piatra Craiului.

Pe larg, escapada la munte a arătat cam așa:

priveliste pensiunea hora cu brazi zarnesti

Prăpăstiile Zărneștilor sunt străbătute de un drum forestier în condiții foarte bune, dar parcurgerea lor se face exclusiv pe jos, mașinile fiind nevoite să aștepte întoarcerea pasagerilor în dreptul unei bariere, unde există și spațiu suficient de parcare. Cheile au, în total, circa 2 km, n-am reușit să văd decât un sfert din ele, dar vă asigur că sunt și mai impresionante de la o căbănuță din lemn încolo. Dar ca să vă fac poftă de o vizită aici, priviți imaginile de mai jos. Atenție: se plătește taxă de vizitare în valoare de 5 lei, bilet care se poate procura prin sms sau de la chioșcurile de bilete amplasate la poșta din Zărnești sau în fața sediului Parcului Național Piatra Craiului, pe drumul spre Plaiul Foii. 

În Prăpăstii, activitatea preferată a vizitatorilor, pe lângă drumeții/plimbări, este escaladarea. Traseele de cățărat sunt, pe lângă spectaculozitatea naturală, extrem de simpatice, având denumiri dintre cele mai haioase: Trans Sexual, Visu' lu' tataia, Hercules, Super Glue :D Dacă aveți noroc, vă puteți întâlni (de la distanță) și cu niște capre negre.

escaladare prapastiile zarnestilor
director parc national piatra craiului
drum forestier prapastiile zarnestilor
capra neagra prapastiile zarnestilor
escaladare prapastiile zarnestilor
escaladare prapastiile zarnestilor
fotograf prapastiile zarnestilor
fotograf prapastiile zarnestilor
prapastiile zarnestilor septembrie 2013
prapastiile zarnestilor septembrie 2013
prapastiile zarnestilor septembrie 2013
prapastiile zarnestilor si satul magura
toamna prapastiile zarnestilor
toamna prapastiile zarnestilor

Spuneam pe Facebook că, în România, toamna arată cel mai bine în satele din culoarul Rucăr-Bran. În această zi mi s-a confirmat că nu m-am înșelat :D Am petrecut câteva ore în satul Măgura, "Mica Elveție", alături de oi care pășteau liniștite în spatele unor garduri de lemn, case răsfirate pe dealuri, cocoțate la 1000 m, meri roditori, drumuri de țară, francezi rătăciți pe ulițe, pietre presărate în peisaj, ceață coafând Bucegii și Piatra Craiului...


peisaj sat magura
casa sat magura
frunze patate sat magura
izvor sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
peisaj sat magura
pisica sat magura

De reținut, în satele din culoarul Rucăr-Bran nu s-a reușit cooperativizarea, așadar ele s-au putut dezvolta rapid după anii '90, având astfel cel puțin un pas înainte în fața altor sate. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care, astăzi, această zonă este una foarte căutată din punct de vedere turistic. De asemenea, aici cei mai mulți proprietari țin cont de regulile de construcție specifice arhitecturii zonei, iar drumurile din cadrul Parcului Național (cele din satele Măgura și Peștera) nu se asfaltează pentru a nu împiedica impermeabilitatea. Aici s-a adoptat ideea de slow travel, unde pensiunile oferă turiștilor preparate făcute în casă, iar aceștia își pot petrece timpul liber în plimbări prin sate uitate de lume, pot practica echitația (de exemplu, la Popasul Craiului) sau se pot delecta în compania unui foc de tabară și a unei cine la ceaun ori copiii se pot juca cu animalele din ogradă. Cei mai activi din fire, trebuie să fie conștienți că Piatra Craiului este un munte mai capricios din fire, unde vremea se schimbă rapid, iar drumețiile sunt permise exclusiv pe trasee marcate, cei care se abat pe rute nemarcate (fără să anunțe administrația parcului) riscând amenzi între 3000 și 6000 de lei.


P.S.1: Fotografiile din acest articol au fost realizate cu Canon EOS5D 18 MP cu obiectiv de 18-55 mm și Canon EOS6D cu obiectiv 17-40 mm (Ionuț).


P.S.2: Pentru că a fost o tabără de fotografie, e musai să fac un Top 3 al celor mai reușite fotografii din această zi:

Anda
oi satul magura


peisaj sat magura


toamna prapastiile zarnestilor


Ionuț
caine si copil prapastiile zarnestilor


prapastiile zarnestilor septembrie 2013


toamna prapastiile zarnestilor

---

Următoarea zi, duminică, am mai savurat un pic din savoarea muntelui, cu tot cu gradele puține din termometre, în Plaiul Foii. Dar vom vorbi despre asta un pic mai încolo :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!