Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 15 octombrie 2013

Tinovul Mohos: cel mai drag loc din Romania

Carmen Neacșu de la ConsilierTurism.ro, cea pe care ați cunoscut-o deja în primul interviu din seria "România întreabă, bloggerii răspund", m-a provocat și... bine a făcut! Datorită ei m-am întors, prin intermediul imaginației, la destinația mea de suflet. Deși am fost acolo doar o singură dată, întâlnirea m-a marcat pozitiv și, cu siguranță, n-o voi uita niciodată. 

Vă invit, așadar, să descoperiți obiectivul pe care vi-l recomand cu cea mai mare căldură și pe care nu concep să nu-l vizitați și voi măcar o dată în viață:

tinovul mohos ochi de apa

Dragu-mi-i să “plutesc” pe un vulcan...

România este, pentru mine, locul marilor descoperiri și al celor mai dragi amintiri. Sunt multe locuri în care m-aș întoarce chiar acum, în toiul nopții sau la prima rază de soare, multe “cele mai frumoase”, într-atât de diferite, dar îndeajuns de minunate, încât ar fi o „crimă” să-l aleg pe unul în detrimentul altuia. De la vulcanul stins din Racoș, unde emoția creștea cu fiecare pas ce mă apropia de hăul roșiatic la Biserica din piatră de la Densuș, obiectivul cu care mi-am cucerit iubitul, la castelul meu preferat (Arcalia, jud. BN) sau locurile ascunse în munți, la care am visat și... la care am ajuns, cu greu :) 

Dar primul loc care mi-a venit în minte atunci când am fost întrebată de “cel mai drag” (și mi-a fost des pusă în cârcă această grea decizie) a fost... Tinovul Mohoș. De ce tocmai el? Nu știu. Poate pentru că este un loc unic în România, poate pentru că mi-e ciudă că am aflat de curând de el (acum aproximativ 2 ani), poate pentru că mi se pare îngrozitor să fie situat la nici 5 minute de un obiectiv turistic extra-cunoscut din țară, dar nici că-l cunosc 10 oameni de-i întrebi pe stradă, poate pentru că e periculos și atractiv în același timp, poate pentru că peste 100 ani nu va mai fi același...

Tinovul Mohoș este, astăzi, o turbărie plină de vegetație plutitoare și specii dintre cele mai ciudate (nebunele, bumbăcăriță, plantă carnivoră!), pe care este musai (dar musai!) s-o vizitezi cu ghid și exclusiv prin intermediul unor platforme de lemn, altfel... s-a cam zis cu tine și viața pe acest Pământ! Căci sub toată turbăria se cască un mare hău plin de apă, hău care în “tinerețile” sale a fost, de fapt, un vulcan! 

Dacă te încumeți să pășești, încetișor, pe lângă traseul prestabilit sau întinzi mâinile spre vegetația pufoasă, vei simți cum... plutești, deasupra unui...vulcan! Este o senzație incredibilă pe care, sincer, n-o pot descrie în cuvinte, oricât m-aș strădui.


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!