Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 31 octombrie 2013

Sinagoga din Sibiu a mai facut doua "victime": Lucica si Radu, navigatori la bord

Când am pășit pentru prima dată într-o sinagogă, nu am fost foarte impresionată. Se întâmpla în prima sau a doua mea vizită în Budapesta și deși mă aflam în cea mai mare sinagogă din Europa, singurul lucru care m-a surprins a fost faptul că interiorul arată mult mai bine în poze decât în realitate. Nu știam atunci că peste niște ani, într-o dimineață leneșă de octombrie, luni, îmi va încolți în suflet o nouă pasiune, cea a sinagogilor. Când am pătruns în Sinagoga Neologă din Brașov, pot spune, fără niciun fel de exagerare, că viața mea s-a schimbat. De atunci caut, cu frenezie, în fiecare oraș în care îmi este dat să poposesc, o eventuală sinagogă. Fie ea o ruină sau încă o bijuterie, fie ea magazin de termopane (în Rădăuți) sau de închiriat (în Reghin), mi se umple sufletul de bucurie doar fiindcă am reușit să văd încă una, chiar și numai din exterior, de peste un gard sau trăgând cu ochiul pe vreo gaură a cheii.

Povestind la bord despre noua (și încă recenta) mea pasiune, am fost asaltată de felicitări și laude, de propuneri grozave și chiar am uitat numărul celor care mă așteaptă în Israel sau cărora ar urma să le fiu ghid în București. Nu mi-am închipuit, în octombrie 2012, când a început totul, că poveștile mele despre sinagogi (obiective deloc turistice în România) vor avea atâta succes. 

Se înțelege, așadar, bucuria mea când am fost contactată de Lucica, o navigatoare la bordul celor mai frumoase povești despre România, pentru a-i oferi numărul de telefon al simpaticei bunici care se ocupă de Sinagoga din Sibiu.

interior sinagoga sibiu

Cum să nu ajut pe cineva să simtă aceleași minunate trăiri pe care le-am avut când, din mai multe încercări eșuate, am reușit să vizitez acea sinagogă? Cum să-mi refuz să contribui la fericirea altuia? Am rugat-o doar, în loc de un simplu mulțumesc, să-mi spună, la întoarcere, cum a fost și... iată ce mi-a spus, exact cuvintele neretușate, încărcate de emoție:


Draga Anda,

Astazi am fost, eu si Radu, sotul meu, la Sinagoga. Ne-am simtit extraordinarrrrrrrrr! D-na Elena e o femeie deosebita, un inger. I-am spus ca am obtinut nr de la o d-soara (nu-ti stiam statutul :), sper ca n-am gresit), care a fost anul acesta in vizita, in perioada Targului de Paste. Nu-si amintea prea bine. A fost atat de draguta, ne-a oferit o multime de informatii. Am sunat-o azi (n.r. 26.10.2013) la ora 14 si am stabilit sa ne vedem la ora 15. Era acolo, la 14.57, cand am ajuns noi. Am facut cateva poze (caci ne-a lasat bateria :( ), am povestit si la final ne-a pupacit. Am intrebat-o daca putem s-o mai sunam, sa participam la evenimentele care se organizeaza, si a zis ca putem merge si pe la dansa pe-acasa.Super dragutaaaa!
Sinagoga ne-a impresionat enorm. "Farfuriile" acelea de pe tavan, care parca erau lucrate manual, TORA, faptul ca barbatii stateau jos, iar femeile sus, toata istoria...de vis. Mult, mult mai frumosa ca cea de la Bistrita, Sinagoga (insa fiecare biserica/monument are farmecul aparte). A fost o zi minunataaaa! Totul ti se datoreaza, caci daca nu postai articolul si nu-mi ofereai nr de tel, cred ca mergeam degeaba pana acolo. Inca o data iti multumim din suflet pt gest!
Si inca ceva: eu si Radu am trecut de zeci de ori prin fata Sinagogii, fara sa stim ce capodopera se ascunde acolo :)
In cazul in care mai vii pe la Sibiu, iti stam la dispozitie, cu mare drag :)
Sanatate si liniste sufleteasca din plin. Sa ai parte numai de zile minunate. te pup!

Cu drag,
Lucica


Vă mulțumesc, încă o dată, pentru împărtășirea acestei experiențe și mă bucur că am putut declanșa asemenea amintiri. Dacă din miile de turiști care frecventează Sibiul se vor abate câțiva și pe la sinagogă, vă asigur că și ea vă va mulțumi :)

radu si doamna elena sinagoga sibiu
lucica si doamna elena sinagoga sibiu 
foto: Lucica Rapan, prin e-mail. Lucica și-a dat acceptul pentru publicarea conversației

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!