Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 22 octombrie 2013

Cacica: A doua cea mai frumoasa salina din Romania, dupa gusturile mele

Știam că o să-mi placă dinainte de a ajunge la ea. Văzusem imagini pe internet și am zis că merită, dar sigur nu era un obiectiv pe care să-l ratez având în vedere că mai trecusem o dată pe lângă ea, când m-am limitat să admir doar "rubinul" de vis-a-vis, nu și lumea din adâncuri. Știam că o comunitate de polonezi din Wieliczka a lucrat în ea, iar în Wieliczka se află o mină de sare splendidă. Nu mă așteptam să fie mai frumoasă decât favorita mea, Salina Turda, dar odată ce am făcut cunoștință simt că nu m-a dezamăgit. 

lacul de cristal salina cacica

A meritat să cobor 150 trepte (o plăcere față de liftul de la Prahova!) până în prima sală, la 29 m sub pământ, și alte câteva cărora le-am pierdut șirul până la capătul traseului turistic de cca. 500 m, să mă treacă fiorii când am zărit puțul prin care se cobora în coșuri împletite între anii 1791-1803 sau când am grăbit pasul pe un coridor slab luminat care părea să nu se mai termine... A meritat cu atât mai mult să trec prin toate spaimele și să mă treacă toate transpirațiile când am dat cu ochii de Lacul de Saramură (sau mai frumos spus - Lacul de Cristal), pe care s-a plimbat c-o plută regele Carol I și de la al cărui smarald nu puteam să-mi întorc privirea, ori când mi-am închipuit că port o rochie elegantă și dansez la infinit sub extraordinarele candelabre din Sala de Bal. A meritat să merg pe jos pe șinele care au suportat mari greutăți de-a lungul exploatării și regret doar faptul că a trebuit să plec mai repede decât mi-aș fi dorit, nu doar fiindcă timpul nu are niciodată răbdare, ci și pentru că m-a pus naiba să mă așez pe-un leagăn și să amețesc, corpul meu nesuportând probabil presiunea de la mare adâncime corelată cu o schimbare de centru de greutate. Am dat-o pe fizică pentru că pățania a avut loc chiar în fața unei reproduceri a pendulului lui Foucault. A meritat...

Vă las în compania fotografiilor din interiorul salinei Cacica, îndeajuns de puține pentru a vă face o poftă mare s-o descoperiți la rândul vostru. După cum spuneam merită, chiar dacă nu o cheamă Turda :)

scari salina cacica
coridor salina cacica
capela orizont salina cacica
capela sfanta varvara salina cacica
evolutie lunara sapare salina cacica
lacul de cristal salina cacica
sala bal salina cacica
sala mese salina cacica

---

Bine de știut:

*program de vizitare: zilnic 9-17
*tarife: adulți 10 lei/zi/pers; elevi 5 lei/zi/pers; 100 lei/h - închiriere teren sport
*temperatura constantă: 10°C


Cum ajungi?

Cacica este o comună din județul Suceava. Poți ajunge ușor la ea venind dinspre Gura Humorului pe DN 17 și cotești stânga pe DN 17/E 576, indicator spre Putna. În curând vei ajunge în comună, unde vei găsi indicator de "salină" și altul de "mină". Trebuie urmat cel din stânga (spre mină, nu spre salină - unde se lucrează de zor și nu e obiectiv turistic) și după câteva sute de metri se zărește spre stânga clădirea mare a salinei (vezi mai jos), iar vis-a-vis Biserica Romano-Catolică, care sigur va ieși mai mult în evidență. Se poate parca în fața salinei. În comună există și piscine cu apă sărată deschise în curțile localnicilor. Intrați cu încredere :)

salina cacica


Vizitare plăcută!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!