Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 octombrie 2013

Lacul lui Eminescu: Probabil singurul obiectiv turistic din Romania creat din... nimic

Nu știu cum arăta "lacul codrilor albastru" când poetul național își găsea inspirația pe malurile sale, dar știu sigur că nu se prezenta în halul în care arată o băltoacă oarecare de la marginea unui sat botoșănean care, culmea, nu are nicio legătură cu fantezia lui Eminescu în afara unei povești frumos cusute în jurul său de comuniști, pentru atragerea turiștilor și în acest colț de Românie, în apropierea satului unde artistul a copilărit.

În urmă cu niște ani (destui cât să le pierd numărul), am poposit pe malurile faimosului lac al lui Eminescu, împreună cu părinții mei, într-o vară toridă. Cea mai pregnantă amintire de atunci este legată de multitudinea de bube cu care m-am ales din plimbarea scurtă prin pădurea ce ducea spre lac, înțesată de țânțari, amintire urmată de imaginea total neîngrijită a lacului. Dar cum sunt optimistă din fire și iubesc România, cu bune și cu rele, am revenit aici pe 24 iulie 2013, cu mari speranțe ce s-au spulberat rapid când am auzit primul bâzâit... Nici măcar coșurile de gunoi înfipte pe marginea aleii din piatră nu au fost în stare să-mi ridice starea de spirit... Dar nu știam atunci că mergeam, din nou, spre o nălucă. Acesta NU este lacul lui Eminescu!

lac eminescu iulie 2013

La prima vedere, locul este turistic. Există indicator chiar din fața Casei Memoriale Mihai Eminescu din comuna Mihai Eminescu, satul Ipotești, județul Botoșani...

casa memoriala mihai eminescu ipotesti

(orar de vizitare L-D: 15 mai-15 sept 9-17; 16 sept-14 mai 8-16; 
4 lei/adult; taxă foto: 5 lei; ghidaj pentru grup de minim 10 pers)

....drumul este asfaltat până în dreptul unei parcări, apoi turistul pornește prin pădure pe o alee amenajată cu plăci de beton și flancată de coșuri de gunoi. 

alee spre lacul lui eminescu


Curând, după circa 10 minute, ajunge la lac, pe care poate să-l admire de pe o pasarelă. Și toată vizitarea este gratuită! La o a doua privire, mai aprofundată, pe propria piele, locul devine automat un respingător de turiști. Parcarea nu oferă niciun fel de siguranță, fiind situată în fața unei clădiri dărăpănate și sinistre (probabil un fost magazin de pe vremea lui Ceașcă), pe o rută frecventată de localnici în căruțe, care nu se sfiesc să arunce un ochi în și în jurul mașinilor. Plimbarea prin pădure, ce s-ar vrea plăcută, devine rapid un coșmar, când miliarde de țânțari te întâmpină gata de atac și nu te slăbesc până nu te întorci la mașină. Când ajungi la lac, frumusețea pe care o anticipai din poeziile lui Eminescu este înlocuită de un peisaj dizgrațios, de un lac murdar unde natura se chinuie să trăiască. Iar când te încumeți să urci pe acea pasarelă, nu știi cum să cobori mai repede, de teama prăbușirii ei. Atenție! Dacă sari pe platforma din dreapta ei, s-ar putea să dai nas în nas cu un șarpe de apă, întâmplare reală, pățită de Ionuț.

Recunosc, din păcate, că nu ai cum să nu pleci dezamăgit de aici și cu gândul de a nu te mai întoarce. Dar mai stai nițel. Ești la bordul celor mai frumoase povești despre România, așadar găsim ceva de bine și în această încrengătură de lucruri respingătoare. Așa este și în acest caz. Noi, românii, nu știm să apreciem obiectivele cu potențial turistic de la noi din țară, pe când străinii transformă orice piatră într-un obiectiv de mare interes (must see), îi încropesc rapid și o frumoasă legendă, pregătiți fiind deja să încaseze banii turiștilor veniți din toate colțurile lumii pentru, de multe ori, locuri care în România sunt de 'nșpe mii de ori mai frumoase și mai autentice. Ei bine, am reușit și noi performanța străinilor în cazul acestui lac. 

Povestea sa a început de-abia în era comunistă, deci la circa un secol de la trecerea în neființă a poetului, când în zonă se organizau tabere și era "necesar" ca pionierii să vadă lacul despre care citiseră în poezia lui Eminescu. Dar ia lacul de unde nu-i, căci adevărata băltoacă secase încă din 1916, când boierul Goilav a tăiat toată pădurea din jurul lacului, pentru a-i face zestre fiicei sale, iar apa ce l-a inspirat pe marele nostru poet a secat. Lacul a devenit islaz, actuala pășune comunală din satul Ipotești. Un lac, însă, exista în zonă, dar la o distanță considerabilă pentru vremurile lui Eminescu, în satul Cătămărăști Vale. Unde am mers eu de două ori fără să știu la ce mă duc, de fapt, și unde merg anual destui turiști? La lacul fals al lui Eminescu, unde poetul n-a poposit niciodată și care nu i-a servit drept muză. Lacul fals și pădurea din jurul său sunt proprietatea veterinarului Puiu Vasiliu, care nu se îngrijește defel de un loc din care chiar ar putea scoate bani, și refuză să vândă Consiliului Județean pe mai puțin de 200.000 de lei, deși valoarea locului este estimată la "doar" 70.000 lei. 70.000 pentru o iluzie! Astfel se explică starea sa deplorabilă, dar și mândria de a avea și noi un loc "turistic" creat din pura noastră fantezie...

broasca lac eminescu
lac eminescu iulie 2013
lac eminescu iulie 2013
lac eminescu iulie 2013
lac eminescu iulie 2013
pod lac eminescu

Închei povestea de față într-o notă mai pragmatică. Pe 24 iulie 2013, când m-am întors de la vestitul lac, am realizat că ora era destul de târzie și cum aveam deja experiența negăsirii de cazare în Botoșani (singura opțiune dacă veniți la lac și aveți nevoie de un loc unde să înnoptați), am apelat la soluția pe care vi-o recomand și vouă cu încredere, Trivago - cel mai mare comparator online de prețuri hoteliere din lume. Spor la rezervat cea mai bună cazare pentru voi!


Cum ajungi?

Din DN 29B (drumul care leagă Dorohoiul de Botoșani), la circa 7 km de reședința de județ, găsiți indicator spre comuna Mihai Eminescu. După aproape 2 km de la DN, ajungeți în dreptul casei memoriale și în acea intersecție găsiți și indicator spre lac. 3 km vă mai despart de parcarea din apropierea lacului, ieșiți din Ipotești, intrați în Cătămărăști Vale și cam la mijlocul satului cotiți dreapta. Există indicatoare, dacă nu vă descurcați, orice localnic vă poate ajuta. Vedeți și secțiunea "Locația", imediat sub articol.

harta lacul lui eminescu__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!