Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 16 octombrie 2013

Rose Marie (CatherineCrossroad.wordpress.com): "România e un ghem de culori, o diversitate de peisaje, o multitudine de tipuri de oameni, o nebunie"

Despre invitata de astăzi n-o să vă rețin cu prea multe cuvinte, căci are ea destule, iscusit rostite și cu atenție alese, încât mă grăbesc s-o las să se prezinte și să răspundă la întrebările adresate chiar de România. Va fi o lectură extrem de agreabilă, timpul tuturor e scurt, dar pentru câteva minute ce vor fi, vă promit, frumoase, merită să rămâneți la bord. 

Așadar, astăzi ne va încânta și ne va surprinde, poate, cu răspunsurile ei... Rosemarie, care scrie inspirațional, excelent și cu emoție pe blogul catherinecrossroad.wordpress.com. Pe Rose am cunoscut-o atunci când am descoperit, împreună, două sinagogi din București. O premieră pentru amândouă, sunt absolut sigură că mi-au plăcut foarte mult și datorită companiei sale agreabile. Alături de fiica ei, am pătruns într-un univers nou, de care ne-am îndrăgostit iremediabil, experiență care este imposibil să nu lege doi oameni. 

Vă invit s-o cunoașteți și voi pe Rose, să aflați care este cel mai frumos oraș din România după părerea ei sau în ce loc din Transilvania s-a simțit foarte bine:

Mi-am dorit dintotdeauna să scriu, despre orice, de la poveşti inventate, la scenete hazlii, poezii naive, descrieri de oameni, locuri, filme, cărţi. Apoi, mai târziu, mi-am dorit  să călătoresc. Şi am început încet-încet să străbat drumuri, să cunosc locuri, oraşe noi. Destul de târziu, cele două pasiuni s-au împletit şi am scris despre cele mai multe din călătoriile mele. Foarte subiectiv, fără prea multe detalii tehnice, uneori puţin romanţat. Nu am un blog  exclusiv de călătorie. Pe de o parte pentru că m-ar deranja aşa nişte limite, căci eu mai am şi altele de spus şi nu vreau să mă cenzurez (sau să-mi fac alt blog), pe de altă parte, pentru că nu călătoresc atât cât mi-aş dori, atât cât să am subiecte pentru articole frecvente. Aşa că, sunt Catherine, cea cu o mie de feţe…etc, etc

catherinecrossroad lacul maneciu cheia


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

E casa mea. Oricât de mult mi-aş dori să văd lumea, toată lumea dacă s-ar putea, oricât de tentant ar fi să zăbovesc în unele locuri de vis, oricât de tare mi-ar plăcea vreun alt colţ de lume, întotdeauna aş şti că aici e casa şi aici trebuie să mă întorc.

Căci până la urmă “Eu n-am cerut să fiu român! am avut noroc” (Petre Ţuţea)


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Of, sunt multe locuri frumoase în România în care n-am reuşit să ajung. Ar fi Cheile Nerei (de fapt tot Banatul rămâne pe lista de explorări, căci mi-a cam scăpat până acum), Gradina Zmeilor de lângă Zalău, Gura Portiţei, Alba Iulia (mi-e şi ruşine, sunt pe jumătate ardeleancă, am bântuit în lung şi-n lat Transilvania şi nu am văzut cetatea Alba Iulia). Mai sunt, cu siguranţă. Când am descoperit hailabord.ro ţin minte că-mi făcusem o listă în toată regula cu locuri de văzut. Nu mai ştiu unde e, dar asta nu înseamnă decât că ar fi bine să iau iarăşi blogul la frunzărit ;)


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

bastionul cositorarilor sighisoara
Există în Sighişoara lângă turnul Cositorarilor, o cafenea cu acelaşi nume. Acolo, sus în mansardă e ceva din podul bunicii combinat cu o poveste, o magie. În plus, e unul dintre localurile în care am avut parte de servire ireproşabilă. Nici nu mai pomenesc despre ceaiuri, cafele şi prăjituri… Am revenit de câte ori am avut ocazia.

Nu am un loc pe care să nu-l agreez. Sigur, sunt oraşe anoste, fără istorie, fără atracţii deosebite, dar eu cred că oriunde putem găsi ceva interesant sau inedit dacă vrem asta. Eu, una, chiar şi în delegaţii în cele mai banale locuri, încercam să mă simt ca-ntr-o vânătoare de comori şi căutam cu aviditate să înregistrez în memorie detalii, obiceiuri locale, imagini deosebite. Nici un loc nu seamănă cu altul.


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Prefer maşina personală. Sigur, sună mai boem să faci autostopul sau să sari din tren în tren, însă eu sunt o persoană comodă, recunosc. În plus, găsesc avantajos să te poţi opri ori de câte ori ai chef, să schimbi traseul sau să te rătăceşti de bunăvoie pe coclauri doar pentru a vedea “aici ce-o mai fi?”, fără să depinzi de nimeni.


5. Mare sau munte?

plaja vadu august 2013
În România, din păcate pentru că sunt o iubitoare de mare, prefer muntele. Nu-i vorbă că avem de unde alege, când e vorba de munţi. Am fost în Bucegi, desigur, în Retezat, Parâng (înaintea erei noastre, în studenţie), Rodnei, Apuseni, Vrancei, Făgăraş. Nici măcar nu i-am verificat pe toţi, probabil nici n-o să apuc. Însă cu marea noastră nu mă împac. Afară de atmosfera de Vamă (pentru care, fie vorba între noi, trebuie să faci muuulte compromisuri ca s-o poţi savura), afară de pustietatea întrucâtva incomodă de la Vadu, nu m-aş duce în nicio altă staţiune.


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

sibiu piata mare vedere gang
Grea alegere, mie îmi plac mai multe. Dar dacă ar fi să numesc unul acum, pentru că mi-e dor şi pentru că e atât de cochet şi liniştit şi sincer… Sibiul. E oraşul meu de suflet, dar sigur, nu pentru asta cred că e frumos, ci pentru că de câte ori l-am vizitat m-a surprins cu tot mai multe detalii (mici, dar care contează), cu o evoluţie vizibilă, cu eleganţa, atmosfera civilizată şi parfumul de istorie nealterat. Sunt multe de spus despre Sibiu, dar mă opresc aici, că tare mi-e că pun mâna pe bagaje şi fac o nebunie ;)


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

Ah, România e prea puţin omogenă, categorisibilă, ca să pot să fac aşa ceva. E un ghem de culori, o diversitate de peisaje, o multitudine de tipuri de oameni, o nebunie. Ce să alegi ca să simbolizeze toate astea la un loc?! Poate un mic glob pământesc, un turn Babel, o pasăre măiastră cu pene superbe în toate culorile şi glas de înger, dar şi cioc şi gheare ascuţite şi ochi vicleni şi limbă veninoasă. 


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Da, am făcut-o, dar cu măsură. Depinde întotdeauna de stilul lor de turism, de ceea ce caută. Nu poţi să le recomanzi România când ei caută resorturi luxoase ca în Antalia, ori safari, ori mai ştiu eu ce trăznaie. România e pentru oameni deschişi, rezistenţi (asta e, să nu minţim), isteţi, dornici să vadă frumuseţe pură, natură, tradiţii. Nu e pentru oameni care s-ar minuna ca la circ ori ar dispreţui valorile noastre.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Viajoa este un blog complet şi frumos, după părerea mea. Pare făcut cu mult suflet, pentru asta le admir foarte multe pe fetele care-l îngrijesc.

Un alt preferat al meu este blogul Ancăi Şerban, 1001 călătorii. Scrie şi despre România şi despre destinaţii mai îndepărtate şi o face într-un stil foarte elegant şi curat.

Aş menţiona şi trans ferro. Iulian e de apreciat pentru pasiunea pe care o pune în ceea ce face şi pentru îndârjirea cu care susţine mijlocul lui de transport preferat. Cât despre România, a umblat destul hai hui prin toată ţara şi a şi scris frumos despre asta.


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Ei, cu mesajele e dificil. Turiştii români sunt orgolioşi şi neascultători de mesaje, în marea lor majoritate. Au nevoie de educaţie, sunt un fel de baby-turişti. Probabil, în timp, şi prin ceea ce li se va oferi vor învăţa la rândul lor ce să caute, ce să ceară, cum să se bucure de o vacanţă, etc. Pentru cei care ştiu toate astea, nu ar mai fi multe de spus. Bucuraţi-vă de frumuseţile României, cu măsură şi grijă, desigur!

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!