Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 30 octombrie 2013

Raluca si Ione (CartitaPlimbareata.ro): "Deschide bine ochii și hai la drum!"

Amușinăm ziua de miercuri și dăm nas în nas cu doi tineri simpatici, Raluca și Ione, cei care ne încântă pe blogul lor cu poveștile și imaginile extraordinare, adeseori din acea Românie necunoscută, uitată, necomercială. Amândoi iubesc România cel puțin la fel de mult ca mine și, recunosc, mă inspir des din călătoriile lor. Trebuie doar să accesez CartitaPlimbareata.ro și cu siguranță găsesc un loc din România de care nu știam sau unul care îmi este drag, văzut dintr-o cu totul altă perspectivă. Știați oare de Piramidele de pământ de pe Valea Stancioiului, de Băile Figa sau de Cheile Băniței? Dacă nu știați, e musai să aflați cum, așa că... fuguța la bordul Cârtiței!

Dar nu vă grăbiți prea tare! :) Pentru a vă face mai plăcută călătoria până spre celălalt blog, cei doi plimbăreți se pot lăuda că au absolvit testul dat de România și rezultatele sunt savuroase, așa că merită să le luați la pachet înainte să părăsiți puntea:

Cârtița Plimbăreață este România văzută de noi doi, Raluca și Ione. Cârtița Plimbăreață e o pată de culoare și o experiență. Este modul nostru de a spune "Deschide ochii!". 
Cartitaplimbareata.ro este o colecţie a locurilor bătute din România noastră cea de toate zilele, cu toate neajunsurile, dar şi frumuseţile ei. Bătute cu ochiul, cu bocancul, cu aparatul foto, cu şlapii, cu slipul, cu maşina sau cu trenul, cu zăpadă sau cu soare... Locuri bătute și fotografiate de noi doi, Raluca și Ione. 
De ce Cârtița? Pentru că așa suntem noi, românii, ca o cârtiță oarbă. Nu prea știm să “vedem” ce avem bun și frumos în țara asta și să folosim “bunul” și “frumosul” ăsta ca să ne fie mai bine nouă, ca neam, ca și comunitate locală, ca și individ. Aici, la doi pași de noi, Croația scoate 25% din PIB din turism. Noi nu putem? Și poate trebuie să învățăm fix de la cârtiță cum stau lucrurile. Chiar dacă nu vede, cârtița simte foarte bine (are auzul, mirosul și simul tactil foarte dezvoltate). Și poate ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facem: să învățăm să simțim.

Și cum suntem doi, cârtița Raluca și cârtițoiul Ione, o să dăm fiecare câte un răspuns :)
cartita plimbareata macin


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Raluca: Complexă, generoasă.
Ione: incredibilă și, mai ales, “multă” J


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Raluca: Iași
Ione: Aș vrea să văd câteva din cele mai frumoase peșteri ale României, care nu sunt accesibile publicului larg, ca Piatra Altarului, Huda lui Papară, Topolnița etc


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Raluca: Clar, locul preferat e satul Peștera din Culoarul Rucăr Bran. Iar locul cel mai puțin agreat e drumul către Cheile Corcoaiei. Nu Cheile Corcoaiei în sine, ci drumul până acolo. Când am fost noi, era dezastru curat.

Ione: Tare grea intrebare. Tare greu de ales. Hai să spunem Poienile de sus ale Cernei
Locul cel mai putin agreat – bâlciurile și aglomeratia de tipul "Barajul Vidraru de 1 Mai" J

rucar bran crovuri mehedinti cartita plimbareata


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Raluca: autoturismul, cu garda cât mai sus. E bună și o biclă sau un autostop, dar tot cu autoturismul ajungi oriunde.

Ione: autoturismul. Aici puteam să “o dăm” cu eco, bicicleta, trenul, bla bla. Dar hai să fim serioși, ca și rapididate și acces în zone mai dificile, “coclauri” cum le spunem noi, mașina e pe primul loc.


5. Mare sau munte?

Raluca: Munte
Ione: Munte


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Raluca: Sighișoara, datorită aerului medieval și al felului special cum te simți acolo. De la bastioane, la pasaje, la contraforturi și până la Turnul cu Ceas și toată cetatea locuită.

Ione: Sibiu – o combinație fantastică de medieval, modern, “european”, cultură și natură. Iar de împrejurimi nu mai vorbim: Cisnădioara, Muzeul ASTRA, Ocna Sibiului.

sighisoara sibiu cartita plimbareata


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

Raluca: Brâul împletit de pe Mănăstirea Putna, semn al unității și complementarității
Ione: Stejarul


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Raluca: Sigur că da. I-aș duce prin culoarul Rucăr-Bran, prin Crai, pe la niște cetăți săsești, prin Sighișoara, pe la Lacul Sfânta Ana, cu mocănița prin Maramu’ și pe la niște biserici maramureșene, cum ar fi Săpânța, pe la Putna, Văratec și Voroneț, prin Ceahlău. Și dacă aș putea, mai apoi, să-i teleportez, i-aș mai duce și prin Delta Dunării, prin Cluj, să bea o palincă tradițională și să-i cazez într-o căpiță plină de greieri, pe la Peștera Urșilor, pe la Roșia Montană și Sarmizegetusa Regia, ca să vadă vestigii de 2000 de ani… și uite-așa m-aș tot teleporta până nu m-aș mai opri! Și când s-ar termina anul, aș lua-o de la capăt.

Ione: Păi, să vedem... I-aș duce puțin prin Rucăr-Bran și pe la poale de Bucegi ori Crai, să le cadă basca de pe cap de câte frumuseți văd acolo, i-aș plimba puțin cu bicicletele între două-trei biserici fortificate din Transilvania și, când li se face foame, le-aș da o pălincă și o bucată de slană pe la Cimitirul Vesel și printre bisericile de lemn maramuresene, i-aș duce apoi în Deltă, unde i-aș obosi cu ceva peisaje asezonate cu mult pește și câteva paharele tradiționale de votcă ori rachiu, așa, ca între lipoveni... Au ei timp să se dezmeticească atunci când ajung acasă J


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Raluca:

Ione: 


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Raluca: Treceți peste aparențe, peste drumurile mai puțin bune și peste imaginea uneori dezarmantă a unor locuri din România și mergeți și descoperiți-le. Veți fi răsplătiți cu vârf și îndesat.

Ione: Să învețe că nu doar ce au alții e frumos. Da, un concediu sau o excursie în afara țării sunt binevenite oricând, mai ales dacă știi să și caști ochii și te întorci mai deștept, însă la fel de bine trebuie să știm să ne lăudăm și cu un concediu în țară.

Și încă un mesaj de la Cârtița - Deschide bine ochii și hai la drum!


---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!