Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 octombrie 2013

Cel mai frumos drum spre locul de unde ai tot Brasovul la picioare

Brașovul, spre deosebire de alte orașe turistice și foarte vizitate din România (Sibiu, Sighișoara s.a) nu are nevoie de un turn în vârful căruia să te urci pentru a vedea orașul în ansamblu. Are deja tot ce-i trebuie de la "mama natură". Drumul care urcă pe o coamă de deal spre vestita și scumpa stațiune Poiana Brașov oferă o panoramă extraordinară care în noaptea de Revelion este cu atât mai magică, dar aceasta nu se poate compara cu imaginea mai panoramică pe care o puteți admira de pe "acoperișul" orașului - vârful Tâmpa - sau de pe platforma de belvedere din dreptul literelor gigantice de tip hollywoodian - BRAȘOV.

Există mai multe căi prin care se poate ajunge la 960 m deasupra mării și circa 400 m deasupra splendidului oraș transilvănean, dar cu siguranță cel mai spectaculos traseu este cel marcat cu triunghi galben (triunghi albastru înainte de reabilitarea din 2008), care începe cu ascensiunea pe Treptele lui Gabony. 

Astăzi vă invit să mergem împreună chiar pe acest traseu. Vă asigur că merită, așa că încălțați-vă corespunzător, luați o gură de aer necesară în prima porțiune mai abruptă și pregătiți-vă aparatele de fotografiat, pentru că veți avea ce poza!

panorama brasov tampa

Nu am găsit nicăieri pe internet explicat accesul pe traseu așa cum urmează să vi-l prezint eu, prin urmare, dacă nu sunteți familiarizați cu orașul și nici timp de pierdut nu aveți, vă recomand să-mi calcați pe urme, așa cum am mers eu, împreună cu Ionuț și buna mea prietenă Andreea, duminică, 13 octombrie 2013.

harta traseu tampa gabony
click pe imagine pentru vizualizare în detaliu

De la gară (sigur o găsiți, sunt indicatoare sau poate chiar coborâți acolo) luăm autobuzul 32 (2 lei călătoria, capătul de linie - Valea Cetății) până la stația Școala Generală 20 (dacă nu prindem trafic, maxim 10 minute de la plecare, prima după ce trecem de un părculeț nou, dintre blocuri, pe stânga - Parcul Trandafirilor). După ce am coborât, ne întoarcem câțiva pași spre intersecția de care tocmai am trecut și facem stânga, pe strada Dobrogeanu Gherea, urmând să urcăm destul de pieptiș până în vârful dealului, unde în dreptul străzii Cincinat Pavelescu (care va fi pe dreapta), vom găsi pe stânga o săgeată și marcajul de triunghi albastru. Bineînțeles, îl urmăm :) 

Vom trece prin spatele unor gospodării și foarte curând vom ajunge la o bifurcație prevăzută cu indicatoare. În stânga putem face o plimbare ușoară la baza muntelui Tâmpa, dar în dreapta este calea ce trebuie urmată spre ascensiunea pe vârf, călcând pe treptele reabilitate cu 34.000 € în 2008 și construite inițial între anii 1930-1931.

Eu vă invit spre dreapta, unde indicatorul spune că peste o oră sau 1 h și 45 min ajungem la 960 m. Să pornim! Ne strecurăm tot prin spatele caselor brașovene, ca în foarte scurt timp să cotim spre stânga, unde vom găsi banca ridicată în cinstea senatorului de Kronstadt Oskar Alesius și pornesc primele trepte.

banca alesius brasov


Ascensiunea este destul de abruptă, treptele fiind pe alocuri chiar înalte, dar vara nu întâmpinăm mari probleme, dacă nu căscăm ochii fără să ne uităm pe unde călcăm și dacă, bineînțeles, nu avem ciocate în picioare :) Iarna, însă, scările se acoperă de gheață și traseul poate deveni dificil.

treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna
treptele lui gabony toamna

Mai ne oprim să ne tragem sufletul, mai admirăm toamna (care arată senzațional în această părticică de Românie) și după circa jumătate de oră (ce repede trece timpul când ai asemenea frumusețe în față!) ne izbește căldura de care uitasem în timp ce urcam pe treptele ce se cocoțau prin pădurea tâmpenească. Am ajuns într-o poieniță de unde vestitul cartier într-ale carnivorelor cu patru labe, blană și vorbe ca "morrr, morrr" ni se deschide la picioare. Răcădău, un cartier nou al orașului, cu blocuri care par desprinse dintr-o machetă a unui proiect imobiliar, așezate într-o ordine desăvârșită la baza sălbaticului munte.

panorama poiana tampa brasov


panorama poiana tampa brasov
  

Dacă nu mai suportați căldura izbitoare chiar și într-o zi de toamnă, ne putem grăbi înapoi în pădure, unde după alte 25 de minute zărim releul. 

releu tampa brasov


Nu, nu acesta este vârful Tâmpa, până la el mai avem nițel. Sub releu funcționează Restaurantul "Panoramic", primul și singurul loc unde vă puteți face nevoile nestingheriți și fără să aduceți daune rezervației naturale și de unde vă puteți alimenta/hidrata, după nevoi. 

De aici, după aproximativ 5 minute și o scurtă coborâre, ajungem la punctul de belvedere, unde pe mine mă vor năpădi mereu amintirile majoratului petrecut atipic, nu în oraș, ci deasupra lui :)

După alte 5 minute sau mai puțin, suntem la 960 m. Vârful nu are nimic deosebit, este marcat de o platformă rotundă din beton, dar sub el s-au adunat stânci numa' bune de șezut pe ele și admirat priveliștea care nu diferă foarte mult de cea de la punctul de belvedere, însă îți oferă o privire mai largă spre Șchei, cartier al Brașovului unde odinioară locuia doar populația săracă, adică românii, sașii fiind cetățenii orașului, care trăiau după Poarta Șchei.

panorama schei brasov tampa


panorama varf tampa


Acestea fiind spuse, sper că v-a plăcut călătoria noastră virtuală și de-abia aștept să mă anunțați când o veți face și în realitate. Dacă nu o să vă placă și pe viu, știți pe cine trebuie să trageți la răspundere ;)

toamna tampa brasov

macese tampa brasov


Mulțumiri agenției de incoming travel ClassyRomania pentru suportul acordat acestei călătorii

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!