Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 septembrie 2013

Bucurestiul si-a deschis sinagogile pentru o seara

Din cele 6 sinagogi care se mai pot vedea astăzi în Capitala României, una este depozit, două au statut de muzeu, alta se află într-un continuu proces de restaurare, iar una este deschisă doar pentru comunitatea evreiască, cealaltă fiind închisă din 2007 chiar și pentru evreii practicanți. Pe 24 septembrie 2013, cu începere de la ora 20:30, 3 dintre cele 6 sinagogi și-au deschis porțile pentru publicul curios. 

Sinagoga Mare, în care am avut deja prilejul să pătrund de două ori, Sinagoga Credința, care s-a redeschis în acea seară plăcută de marți, și Templul Ieșua Tova, cea mai veche dintre ele, s-au umplut până la refuz de oameni, într-o zi cu puternice semnificații pentru cultura mozaică. Hoșana Raba (în traducere aproximativă - "Multe rugăciuni") este ultima zi în care evreii pot cere îndurare de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite, în așteptarea verdictului (trecerea numelui lor în cartea celor vii sau celor morți), verdict care vine din cer, sub forma unor bucățele de hârtie care cad pe pământ. Această sărbătoare coincide cu încheierea toamnei și se aseamănă cu mai cunoscuta celebrare românească a "Zilei Recoltei".

Pentru toți vizitatorii a fost "Seara Sinagogilor Deschise și a învățăturii evreiești", o seară emoționantă, tare plăcută (mi s-a reconfirmat că mă simt extrem de bine alături de evrei), una în care am aflat că expresia "a ridica osanale" vine, de unde altundeva, dacă nu de la această sărbătoare - (H)osana Raba :)

bilet seara sinagogilor deschise

Pentru mine, a fost o seară importantă. Era de neratat, pentru că urma să fac cunoștință și cu interiorul a două sinagogi în care n-am avut ocazia să intru până atunci, în cea mai veche din București, dar și în cea unde un navigator de la bord, plecat în Israel din 1964, a avut propria ceremonie de "Bar Mitzvah", iar de asemenea aveam s-o întâlesc pe Cătălina, o călătoare fidelă la bord, care mă rugase de câteva ori s-o iau cu mine când mai vizitez sinagogile bucureștene.  

Seara dulce de toamnă a început la Sinagoga Mare, sub același candelabru de care mă îndrăgostisem deja, alături de oameni dragi (Cătălina, Elena, Georgiana și Bogdan, Monica), de ambasadorul Israelului și bodyguarzii săi, de la organizatori la rabini, enoriași și... mulți curioși. Au fost discursuri care au stârnit zâmbete, altele care au plictisit audiența neobișnuită cu tradițiile evreiești, care s-au succedat pe fondul unor imagini din câteva sinagogi din țară (mi-a rămas gândul la cea din Bacău!) și a unei muzici vesele. Lângă sinagogă, am remarcat un cort care miroasea a toamnă, cu un plafon împletit cu sălcii, ciorchine de struguri și alte roade ale anotimpului gustos. Aș fi stat mult acolo!

cort recolta sinagoga mare
sinagoga mare bucuresti seara sinagogilor deschise
De la Sinagoga Mare am pornit cu toții, în autocare, spre Sinagoga Credința, unde am descoperit o clădire simplă pe exterior, dar incredibil de aspectuoasă pe interior, unde am asistat la o scurtă ceremonie de inaugurare, cu o cutie care s-a introdus într-un perete de la intrare, apoi a urmat un discurs emoționant al unei doctorițe care ne-a vorbit despre cartierul Dudești, cartierul evreilor săraci, despre societatea "Credința", în jurul căreia s-a adunat comunitatea evreiască, societate care își propusese să ridice nivelul cultural al evreilor din cartier, prilej de a rosti numele celor 25 de locuitori ai zonei care au avut un impact semnificativ asupra comunității. Mi s-a părut un gest extraordinar de frumos și cum știu că rostirea numelui unui decedat îl reînvie măcar pentru câteva secunde, m-am bucurat să fac cunoștință, astfel, cu niște oameni, care fără îndoială, au fost minunați. Emoțiile nu s-au oprit aici, a urmat ceremonia de reînnoire a jurămintelor unui cuplu căsătorit de nici mai mult, nici mai puțin de 55 de ani! Au urmat urale de "Mazel tov" ("mă bucur că un lucru bun ți s-a întâmplat"), veselie care a răsunat în toată sinagoga și ne-am bucurat alături unii de alții, indiferent de religie. 


sinagoga credinta bucuresti sinagoga credinta bucuresti sinagoga credinta bucuresti
sinagoga credinta bucuresti sinagoga credinta bucuresti sinagoga credinta bucuresti

A treia oprire și ultima, de fapt, a fost la cea mai veche sinagogă din Capitală, inaugurată în 1840, pe strada Tache Ionescu nr. 9. Mirare mare pe mine când am observat că interiorul, deși cel mai vechi, părea cel mai nou! Splendid și acesta, deja era o obișnuință. Seara s-a încheiat cu discursul rabinului sinagogii, jumătate în ebraică, jumătate într-o română stricată, și mi-am luat la revedere savurând un pic din gastronomia israelită, din păcate neștiind exact ce am consumat, dar recunosc că plăcinta și checul au avut un gust interesant, cu care nu eram obișnuită, așa că nu m-am decis încă dacă mi-a plăcut sau... nu.

sinagoga iesua tova bucuresti sinagoga iesua tova bucuresti sinagoga iesua tova bucuresti sinagoga iesua tova bucuresti

Pe final, vă las în compania candelabrelor, adevărate bijuterii fără de care, sunt sigură, sinagogile n-ar fi fost aceleași. În partea stângă este candelabrul de la Sinagoga Credința, în dreapta sus - cel de la Sinagoga Mare, sub el fiind cel de la Templul Ieșua Tova.

candelabre sinagogi bucuresti

---

Pentru că a fost prima ediție și organizatorii își doresc să devină un eveniment cu tradiție, îmi permit să fac un scurt inventar al lucrurile bune, dar și a celor unde se putea mai bine. Cum eu ador sinagogile în general și mă simt foarte bine în dânsele, sper ca sfaturile mele să nu fie în zadar :)

Așa DA:

- tariful accesibil de participare: 5 lei/persoană
- asigurarea accesului între sinagogi cu autocare moderne
- buna organizare logistică (de la gustările disponibile la fiecare locație la numărul de locuri suficiente în autocare și orarul deplasărilor/evenimentelor respectat întocmai)
- ineditul/ocazia (singura dată când poți intra în ultimele două sinagogi)
- gratuit pliant cu informații despre cele 3 sinagogi + fotografiatul/filmatul
- crearea unui eveniment pe Facebook

Așa NU:

- ziua organizării evenimentului (în timpul săptămânii, seara)
- discursuri netargetate (și anume, multe trebuiau adresate doar enoriașilor, care cunosc semnificația cuvintelor în ebraică, iar celorlalți invitați ar fi trebuit asigurată posibilitatea explicării unor termeni, obiceiuri s.a., un ghidaj preliminar sau post-eveniment ar fi fost foarte indicat)
- în dreptul produselor tradiționale ar fi trebuit notate numele lor și ingredientele, mai ales pentru oaspeții cu alergii
- notificarea preliminară că este un eveniment cu anumit risc (prezența ambasadorului Israel, disperarea bodyguarzilor de a asigura perimetrul și insistențele la plecare de a face loc autovehiculelor Corpului Diplomatic indică faptul că o amenințare cu bombă, de exemplu, nu era un scenariu SF)
- incapacitatea de a procura bilete în niște ore rezonabile (8-15) și comunicarea telefonică reușită doar la un partener, nu și la celălalt, deși contactele erau și pe afiș

---

UPDATE 27/09/2013: Nebănuite sunt căile Internetului! Pentru că 3 comentarii au dispărut ca prin minune din secțiunea de mai jos și pentru că ele vin ca o completare necesară articolului de mai sus, le adaug aici:

Carmen:
As dori sa comentez putin legat de "Asa NU": 

-ziua aleasa n-a fost una intamplatoare, se sarbatorea Hoshana Raba. Ghinion ca n-a picat duminica? 

- din cate am observat, non-evreii constituiau totusi o minoritate si sunt sigura ca organizatorii/rabinii erau constienti de asta, si ca atare si-au permis sa vorbeasca in ebraica pentru ca se asteptau ca majoritatea sa inteleaga. De asemenea, faptul ca rabinul Deutsch a preferat sa vorbeasca in romana, chiar si stricata, mi se pare de admirat 

-legat de faptul ca e un eveniment cu risc: eu n-am avut absolut nicio problema sa plec de-acolo. chiar nu mi-a fost frica de amenintari cu bombe :D 

-si eu mi-am luat bilet de la JCC - mi s-a parut important ca am gasit de unde sa-l iau. 

-referitor la mancare, n-am fost la niciun eveniment unde sa mi se arate ingredientele, sincer. ce o sa fac in schimb este sa incerc sa aflu ce am mancat. pentru ca mie mi-a placut :)


Anda:
Multumesc, Carmen, pentru ca ti-ai expus ideile. Cu cat mai multe si mai diverse,cu atat mai bine, mai ales pentru organizatori. Si acum, s-o luam pe rand, pentru ca in articol n-am vrut sa ofer explicatii la fiecare idee in parte, pentru a nu aglomera povestea. 

1. Stiu ca ziua a fost aleasa pentru semnificatia ei, dar daca este un eveniment pentru publicul larg, nu doar pentru practicantii mozaici,si au tot insistat de-a lungul serii ca suntem multi si ar vrea sa fie si mai multi, ar putea organiza un eveniment asemanator in weekend, asa si religia, dar si sinagogile vor fi mai cunoscute in randul bucurestenilor 

2. Il felicit pe rabin,este un om minunat, dar am remarcat si reactia celor din jurul meu (ca asta mi-e meseria :D), carora le era greu sa-l urmareasca. 

3. Nici eu n-am avut mari probleme, in afara faptului ca m-am nimerit in masina fix cand pleca si ambasadorul, dar nu inseamna ca un anumit risc nu era. Mai ales cu problemele actuale din Siria. 

4. Am luat biletul dupa ce 2 zile m-am chinuit sa dau de cineva la telefon si pe Facebook ca sa procur biletul de pe strada Vineri, unde mi-era mai la indemana sa ajung. In principal, ma interesa sa aflu un orar in care pot sa fug de la munca sau dupa munca, pentru a lua bilet si chiar si la JCC a trebuit mai mult sa ghicesc orarul, sa trag de limba pe cel care imi raspunsese. In conditiile in care nr de telefon erau publice, pe afis. La JCC am luat bilet pentru inca 3 fete, care nu puteau ajunge acolo, in programul in care majoritatea lucreaza. Altii au renuntat sa mai vina, tocmai din aceste considerente. 

5.In aceasta seara, se promova si gastronomia israeliana,prin urmare nu erau preparate "clasice", pe care sa le recunoasca orice roman, de aceea n-ar fi stricat niste explicatii, macar verbale. Cand am fost la lansarea meniului de primavara la Satya, ni s-a explicat ce mancam, chiar daca nu era scris undeva. 

Per total, am zis, au fost lucruri foarte bune, dar ofer si cateva sugestii pentru cum poate fi si mai bine :)

Catalina Zainescu @ FB
Multumesc, Anda, a fost foarte frumos! Eu o sa mai merg :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

7 comentarii:

 1. Multumesc inca o data, Anda, ca m-ai luat si pe mine. Chiar nu aveam de unde sa aflu de eveniment din alta parte :)
  Mi-a placut si mie seara foarte mult, si pentru ca am vazut aceste locuri atat de interesante, cat si pentru ca am vazut oameni veseli si deschisi. Emotia din sinagoga Credinta a fost un bonus :)
  Eu n-as fi asa dura cu organizatorii, mi se pare ca s-au descurcat foarte bine pentru prima experienta, doar ca intr-adevar, ora si ziua au fost destul de dificile. Bine, pentru mine personal data a fost dificila, ca poate in alta perioada a lunii nu aveam o problema cu ora tarzie :)
  Si da, si eu cred ca se puteau prezenta mai bine traditiile si obiceiurile, succesiunea sarbatorilor si semnificatia lor. Dar poate data viitoare, acum s-a insistat pe cele de toamna :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ai venit si ca ai ajuns datorita mie :) Nu am vrut sa fiu dura cu organizatorii, doar am oferit cateva sfaturi cum sa fie si mai bine, nu ca si cum n-ar fi fost nimic ok. A fost prima editie, urmatoarele sigur vor fi si mai reusite, din toate punctele de vedere. Pe mine m-au (re)cucerit, oricum! :)

   Ștergere
 2. Din pacate, sarbatorile mozaice nu pot cadea mereu intr-o zi accesibila celorlalte credinte, iar ziua la evrei incepe seara, dupa apusul soarelui.
  Pe de alta parte sunt sigur ca si organizatorii vor corecta ceea ce poate fi imbunatatit, dar in ceea ce priveste securitatea participantilor - eu domeniul unde nu exista rabat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ora de incepere a fost bine aleasa, dar fiindca au insistat sa vina mai multa lume si vor sa devina un eveniment cu traditie, poate ca ar fi si mai bine daca nu s-ar organiza fix de o anumita sarbatoare, ci intr-o zi cand mai multi oameni pot ajunge sa cunoasca aceasta cultura si superbele sinagogi. Securitatea, insa, a fost doar a ambasadorului si tot ce am cerut este sa se fi anuntat inaintea evenimentului participarea sa. Eu n-as fi lipsit de la o asemenea seara, oricum :)

   Ștergere
 3. Salut,

  O mare curiozitate. In filmulet au aparut sinagogi foarte frumoase, precum cele din Siret, Oradea, Brasov, Botosani etc. Ce te-a atras la cea din Bacau? Chiar sunt curios..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe toate cele enumerate de tine le-am vazut cel putin din exterior, pe cea din Bacau n-am avut ocazia s-o admir, iar interiorul sau parea splendid, asemanator cu cel al Bisericii cu Luna din Oradea. Stiu, comparatia e oarecum deplasata, dar cine a vazut-o pe cea din urma stie la ce ma refer. Evident, daca n-am retinut, cumva, interiorul altei sinagogi ;)

   Ștergere
  2. cred ca le confunzi, de aia te si intrebasem . Sinagoga din Bacau e foarte simpla

   Ștergere