Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 2 septembrie 2013

De unde se vede Constanta cel mai bine, chiar si cand este intr-un santier general?

Din Marea Moschee Carol I, situată în zona peninsulară a Constanței, la nici 5 minute distanță de Piața Ovidiu, la intersecția străzilor Crângului cu Arhiespicopiei. Este unul dintre acele locuri unde religia nu mai contează și nu diferențiază oamenii, toți fiind la fel când ne uităm la o priveliște uimitoare. Privită de la 40 m înălțime, România devine, brusc, mai frumoasă, chiar și pentru cel mai exigent privitor. Iar Constanța cu atât mai mult, cu cât chiar și cel mai indulgent vizitator nu poate trece, cu zâmbetul pe buze, prin "tranșeele" săpate fix în centrul istoric și inima turistică a orașului.

panorama moschee constanta

140 de trepte e musai să urci, ca să admiri panorama din imaginea de mai sus. Mult, puțin, depinde de condiția fizică a fiecăruia, cert este că dacă scara în spirală nu a reușit să-ți taie răsuflarea, priveliștea va izbuti cu siguranță! 

Pe fundalul semilunei se profilează marea cea albastră... Turnurile dimprejur încearcă să se ridice la înălțimea de la care privești, dar nu izbutesc. Agonia istoriei... Pe vremea influenței Imperiului Otoman, nicio altă clădire nu trebuia să fie mai înaltă ca lăcașurile de cult musulmane. Acoperișurile, la care de obicei ridici privirea, aici trebuie să te apleci ca să le privești. Fă-o! Vei descoperi detalii interesante: o grădină sinonimă cu relaxarea, coloane grecești, culori ispititoare, reflexii vrednice de fotografiat. Și portul turistic. Vechiul Tomis. Yachturi care stau aliniate într-o ordine deranjată doar de valurile calmate de diguri. E frumos și n-ai mai vrea să pleci!

vedere in jos moschee constanta

acoperis vedere moschee constanta casa cu lei vedere moschee constanta marea moschee carol constanta panorama moschee constanta
panorama moschee constanta panorama moschee constanta panorama moschee constanta panorama moschee constanta
panorama moschee constanta panorama moschee constanta panorama moschee constanta panorama moschee constanta
panorama moschee constanta vedere in jos moschee constanta
Legendă: 2 - Casa cu Lei; 4 - Cazionul, 7 - Biserica Romano-Catolica "Sfantul Anton"; 9 - Catedrala Ortodoxa "Sfintii Petru si Pavel"; 10 - Biserica bulgara "Sfantul Nicolae"; 11 - Geamia Hunchiar; 12 - Piata Ovidiu

Pe 18 august 2013 aveam și eu aceeași priveliște sub ochi și, bineînțeles, mă minunam! Era a treia oară când încercam să urc aici (prima dată am vrut într-un 1 Ianuarie, a doua oară aproape mi s-a închis ușa în nas, pe motiv de oră de închidere), dar acum nu a ținut de noroc, ci de ajutor. Ajutor primit de la Diana Slav (Hai-Hui Stângaci), constănțeancă tare amabilă, care și-a făcut timp să meargă până la moschee, special pentru mine, să întrebe de orar (nu am găsit nicio informație clară pe internet). Ea oferă și tururi gratuite prin Constanța, așadar, când vă săturați de plajă, ieșiți la plimbare printr-un oraș fain de tot.

Nu mai fusesem niciodată într-o moschee, dar din ce aflasem pe internet, trebuia să fiu decent îmbrăcată și să mă descalț la intrare. Așadar, pe o vreme de îți venea să dai și pielea jos de pe tine, am pornit spre moschee în bluză cu mânecă lungă și pantaloni negri, ca să descopăr odată ajunsă la obiectivul vizat că nu trebuie să mă descalț, vizitarea interiorului lăcașului de cult fiind limitată de o bandă despărțitoare, iar alte fete care au venit între timp erau îmbrăcate de vară și nimeni nu le-a reproșat nimic, nici nu le-a dat cârpe negre să se acopere, cum se procedează la mănăstirile ortodoxe. Totuși, fetelor, nu exagerați, dacă vreți să vizitați moscheea! :) 

Odată ajunsă sus în turn, straiele nu mi s-au mai părut atât de inutile, căci un vânt foarte, dar foarte puternic, m-a izbit și părea că vrea să mă arunce din minaret (așa se numește turnul din care muezinul cheamă enoriașii la rugăciune, turnul de unde se deschide panorama)! Dar am rezistat, pentru că nu puteam să plec atât de repede când imaginile erau splendide oriunde întorceam privirea.

4 lei m-a costat biletul de intrare și, vorbind cu doamna care se ocupă de tăierea biletelor, am aflat că, practic, nu există un orar-stas de vizitare. Ar fi cineva aici zilnic, de luni până duminică, cu deschidere undeva în jurul orelor 8-9 până spre ora 20. Ca să nu pățiți ca mine în încercările eșuate de a o vizita, vă recomand să veniți în sezon estival, în jurul prânzului.

Dacă panorama nu v-a convins să vă abateți spre dânsa (mă îndoiesc, totuși :D), în drumul de la sau spre plajă, veniți totuși la ea pentru că este prima construcție civilă de beton armat din România și adăpostește unul dintre cele mai mari covoare orientale din Europa, având 144 mp și cântărind circa 490 kg. A fost construită între anii 1910-1913, în stil arabo-bizantin, la inițiativa Regelui Carol I, în semn de respect față de comunitatea musulmană din oraș. 

marea moschee carol constanta

ceas moschee constanta interior marea moschee carol constanta marea moschee carol constanta marea moschee carol constanta
marea moschee carol constanta marea moschee carol constanta scara marea moschee carol constanta tavan marea moschee carol constanta

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!