Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 17 septembrie 2013

Lungul drum spre casa via La Prepeleac, Pichetu Rosu, Cabana Poiana Izvoarelor

Cea mai directă cale de a ajunge înapoi la civilizație, a se citi o localitate de unde poți pleca ușor spre casă când nu dispui de o mașină, odată părăsit Paradisul, a se citi Cabana Mălăiești, este traseul La Prepeleac - Pichetu Roșu - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Gura Diham - Bușteni. Semnificația cuvântului "direct" este alterată, însă, pe munte, unde ca să ajungi de la 1720 m la 850, ești nevoit să urci (!), să te cațeri, să fii la un pas (sau mai mulți) de o alunecare fatală și să dai din picioare circa 5-6 ore, după puteri :)

Cu toate acestea, dacă muntele îți este un prieten, nu o să te superi pe el pentru ruta pe care ți-o așterne înainte, cu atât mai mult cu cât este una extrem de spectaculoasă. Vă avertizez, însă, dacă îndrăzniți să acceptați provocarea muntelui, nu colindați pe aici iarna (traseul este strict interzis în acest anotimp, pe bună dreptate), fără încălțăminte cu aderență bună și fiți mereu cu ochii pe cărare, nu la peisajul care vă înconjoară! Ah, și dacă vedeți că vremea e cam nasoală, ploioasă și cețoasă în special, mai bine nu riscați și alegeți traseul prin valea Glăjăriei - cabana Diham.

Eu, împreună cu Ionuț, am îndrăznit să facem cunoștință cu acest traseu pe o ploaie mocănească, având pelerinele pe noi și frica în suflete, ca nu cumva să ne prindă furtuna din ajun fără să fi ajuns la adăpost, de preferat în Bușteni, la capătul traseului.

Era 25 august 2013, o nouă aventură se contura la bord...

traseu malaiesti prepeleac august 2013

De la Cabana Mălăiești puteți ajunge la Predeal (5 ore), în orașul Râșnov (4-5 ore) sau la Pârâul Rece, ori, de ce nu, la Cabana Omu (circa 3 ore). Cu părere de rău, duminică dimineața, am părăsit cabana din visul oricărui montaniard și am pornit pe traseul marcat cu triunghi roșu. 

Traseul s-a dovedit mai deosebit decât mă așteptam, dar deopotrivă de enervant, având în vedere că urci și cobori de nenumărate ori. Până la Pichetu Roșu, orice pantă ce-o ia la vale e motiv de supărare, pentru că sigur o vei urca la loc, la un moment dat :). În ciuda acestui aspect, traseul este extrem de interesant, destul de dificil și, pe alocuri, chiar periculos.

Am plecat când ploaia se mai domolise, dar nu încetase, cocoțându-ne ba pe pietre alunecoase, ba pe pante înnoroiate. Trecând pe sub stânci maiestuoase și privind înapoi spre cabană, spre Râșnov ori Diham, soarele s-a arătat nițel, ridicând ceața spre Bucșoiu, căruia i-am promis că o să-l vizităm într-o zi din viitor, mai puțin capricioasă. Coborârile erau accentuate, noroc că aveam bețe de trekking, dar aventura și-a arătat potențialul de-abia când poteca se ițea deasupra unor prăpăstii amenințătoare și, mai ales, când cărarea lipsea cu desăvârșire, fiind înlocuită de podețe și scări. O minunăție de traseu, dar care, după numărul mare de cruci întâlnite pe drum, a făcut destule victime, chiar și vara.

Odată ajunși la Prepeleac, nimic deosebit nu s-a arătat, ci doar o intersecție. De la 1760 m, poți ajunge la Omu în 3h 30' și 6 pante accentuate de urcat sau te poți întoarce la cabana Mălăiești - 1 oră.

După Prepeleac am intrat puternic în pădure, răcoarea învăluindu-ne discret și revigorându-ne în așa fel încât am mărit pasul. În curând, ceața avea să ne salute din nou, mai-mai să trecem prin Poiana Bucșoiu fără să ne dăm seama! Noroc că din sens opus a venit un grup de tineri care intenționau să urce pe Bucșoiu. Cred că nu se uitaseră în jur, dar mai ales în sus! Sper să se fi răzgândit...

Când am ajuns la Pichetu Roșu, am insistat să fac fotografia de mai jos, pentru că era a treia oară când ajungeam aici, dar era prima dată când vedeam această intersecție neacoperită de zăpadă! Vă zic, este un sentiment ciudat, dar e atât de plăcut să vezi locurile familiare în alte veșminte... Am remarcat cu bucurie, și țin să precizez asta, că s-a schimbat indicatorul spre Bușteni, prin Poiana Coștilei. De la 2 ore (nerealiste) la 3h 30', mult mai aproape de realitatea de pe teren.

pichetu rosu august 2013


Ca și data trecută când am mers în direcția cabanei Poiana Izvoarelor (acum total cufundată într-o ceață groasă), nu am făcut chiar 10 minute așa cum încă stă scris pe indicatoare, dar cel puțin nu ne-a lătrat vreun câine. Probabil nu ne puteau zări prin ceața care ne camufla. Dacă-mi permiteți un sfat, atunci când ajungeți aici și intenționați să mergeți spre Diham, abordați traseu via Pichetu Roșu, nu direct spre cabana Diham. Este mai ușor, nu mai sunteți nevoiți să urcați un deal inutil, doar dacă-i vremea bună și aveți poftă de panorame. De asemenea, de la Gura Diham, mergeți spre cabana Diham prin șaua Baiului, nu pe la cabana Poiana Izvoarelor. Traseu mai ușor, mai direct, mai fotogenic.

Închizând paranteza cam lungă, de la Poiana Izvoarelor până la Gura Diham, deși pădurea nu era defel atractivă cu acea ceață ce-i ținea companie, ne-am distrat la maxim. Vă recomand să vă întoarceți într-o duminică de vară pe acest traseu și veți avea parte de aceeași porție de distracție. Tot ce trebuie să faceți este să coborâți din această direcție! Veți fi asaltați, la fiecare 5 minute, de aceeași întrebare rostită de cei care urcă - "Cât mai este?". Bineînțeles, voi veți întreba "Cât mai este... până unde?". Nedumerirea de pe fețele lor vă va face să uitați orice dram de oboseală. Sau... vă veți enerva cumplit, când îi veți vedea cum după 5 minute vor să se întoarcă, fiind istoviți, sau că nu au habar unde vor să ajungă, dar speră să nimerească la o cabană unde să poată... mânca. Doi tineri neechipați, gâfâind din plin, voiau să ajungă de unde veniserăm noi, dar plecaseră la ora 12. Deci, de-abia pe la ora 17, în cel mai bun caz, ar fi ajuns la Mălăiești. Când să se mai întoarcă? Ei bine, ne-au zis că "ajung ei cândva". Inconștienți!

Odată ajunși la Gura Diham, probabil veți dori să vă întoarceți înapoi în munte, deși este dispărut în ceață, pentru că duminica veți găsi atâta lume și atât de pestriță, încât sigur nu vă veți regăsi. Probabil veți fi singurii echipați corespunzător (presupun că navigatorii de la bord așa sunt mereu :D), astfel atrăgând multe priviri curioase. Dacă sunteți obosiți sau pur și simplu nu vreți să pierdeți o oră printr-un peisaj nu foarte atrăgător, puteți lua un taxi până în Bușteni (circa 25 lei/cursă, după unele surse de pe internet) sau un trenuleț care pleacă din jumătate în jumătate de oră (dacă nu mă înșel, 5 lei/pers). De la Gura Diham la Bușteni ne-a așteptat un drum lin, pe lângă care treceau mașini în rafală, iar de o parte și de alta erau "cartiere" de rulote, în jurul cărora se puseseră garduri cu flori, lângă care se improvizaseră dușuri și se frigeau fripturi. Vă scutesc de poze odioase!

Muntele, însă, să se pregătească, căci nu va scăpa de noi prea curând. Vom reveni.

cabana diham vedere traseu prepeleac cabana malaiesti vedere traseu prepeleac cabana malaiesti vedere traseu prepeleac cabana malaiesti vedere traseu prepeleac
poezie traseu prepeleac bucegi poiana bucsoiu august 2013 poiana bucsoiu august 2013 prepeleac bucegi august 2013
traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013
traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013
traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013
traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013
traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013 traseu malaiesti prepeleac august 2013
traseu poiana izvoarelor gura diham traseu poiana izvoarelor gura diham traseu poiana izvoarelor gura diham valea malaiesti august 2013

valea malaiesti august 2013


---


Traseul (pe scurt):

Cabana Mălăiești - La Prepeleac:  1h 20'
La Prepeleac - Poiana Bucșoiu: 1 h (cu tot cu pauză de masă circa 15 min)
Poiana Bucșoiu - Pichetul Roșu: 30 min
Pichetul Roșu - Cabana Poiana Izvoarelor: 20 min
Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Gura Diham: 50 min
Cabana Gura Diham - Bușteni (DN 1): 1 h
_________________________________________________________

TOTAL: 5h

! ATENȚIE: Orele sunt prezentate doar ca să vă faceți o idee, nu vă luați exclusiv după ele. Variază în funcție de condițiile meteo, condiția fizică, echipament etc !


harta traseu malaiesti prepeleac
// cu mov este marcat traseul descris mai sus; click pe imagine pentru vizualizare în detaliu //
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!