Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 septembrie 2013

Andrada (UrbanKid.ro si TurismMarket.com): "Dincolo de prejudecati, de critici bazate pe comparatii si de analize care utilizeaza criteriul perfectiunii, se afla Romania frumoasa. Romania incredibila"

Dacă vrem să vorbim despre turism din punctul de vedere al specialistului, la Andrada Crânguș trebuie să apelăm. Actualmente freelancer, fost director de marketing la TransilvaniaTravel, 6 ani și jumătate la Ministerul Turismului, din care o scurtă perioadă la Biroul de promovare turistică a României la Bruxelles, o vreme la Perfect Tour și de câțiva ani specialistă în turismul de familie, de "nevoie", fiind mama simpaticei Sabina. Neconvențională din fire, Andrada îmi împărtășește opinia că stațiunile balneare din România nu mai sunt demult exclusiv o destinație "bătrânicioasă", datorită ei reușind să redescopăr turismul balnear, timp de o săptămână, sau să revin pe litoralul românesc, pe care l-am privit cu alți ochi, mai aventuroși. Și ca și mine, iubește România la nebunie!

Dacă doriți să descoperiți destinații prietenoase cu familiile, citiți-o pe UrbanKid. Dacă vreți să priviți dintr-un unghi obiectiv și mai îndeaproape industria de turism, aruncați un ochi pe articolele sale de pe TurismMarket. Sau dacă vreți să vedeți cât de bine s-a descurcat provocării de a răspunde întrebărilor adresate de România, mai rezervați-vă câteva minute la bord:

andrada crangus urbankid turismmarket


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Diversitate

Nu neapărat pentru că are și munte și mare, Delta și parcuri naturale, vara și iarna. Ci pentru că are câte ceva și pentru când suntem veseli și pentru când suntem triști, și pentru când călătorim singuri și pentru când avem familia sau prietenii cu noi, și pentru când suntem îndrăgostiți și pentru când suntem părăsiți, și pentru când suntem tineri și pentru când suntem obosiți, si pentru când ne e cald și pentru când ne e frig, și pentru când vorbim română și pentru când nu vorbim română, și pentru când vrem confort și pentru când ne-am săturat de confort.

Revelație.

Pentru că e mai mult decât o imagine construită pe prejudecăți. Dincolo de prejudecăți, de critici bazate pe comparații și de analize care utilizează criteriul perfecțiunii, se află România frumoasă. România incredibilă.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?


Maramureș, mi-ar plăcea să zăbovesc câteva zile pe-acolo. Până acum am fost doar în trecere, o singură dată, cu un mic stop la Săpânța.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Mi-e greu să aleg un singur loc. Sunt profund atașată de zona în care m-am născut și am crescut și unde revin, indiferent de modul în care evoluează turismul acolo: Muntele Mic, Semenic, Cazanele Dunării, Herculane. Alte zone care îmi plac mult: Măgura Branului (are și conotație sentimentală J), Poiana Negri (Bucovina). Altfel, m-am simțit foarte bine cu familia mea la Viscri 125, frecventăm periodic Hotel Orizont din Predeal, plănuiesc să revin la Moșia "Cai de Vis" din Vârful Câmpului și mă întorc, din când în când, în Micul Golf din 2 Mai, pentru conexiunea cu marea J.

4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Nu am preferințe, depinde de obiectivul deplasării și de accesibilitatea locului în care am de ajuns. Între avion și rata intercomunală, orice (inclusiv cele două) J.


5. Mare sau munte?

Mare ȘI munte, ordinea nu contează. Plus orice altceva din România.


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Probabil nu e cel mai frumos, dar mie mi-e foarte drag în acest moment: Constanța. Mă fascinează co-existența comunităților entice din Dobrogea, care se regăsesc și în acest oraș: români, turci, tătari, greci, armeni, aromâni. Și modul în care ei își intersectează și își influențează viețile. M-am plimbat de curând prin Cimitirul Central din Constanța și a fost o experiență foarte interesantă să văd, alături de mormintele părinților președintelui Băsescu, adevărate monumente funerare ale unor vechi familii de armeni, de aromâni etc.


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

O inimă.


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Fac asta de mulți ani, de când am început să-mi reprezint țara prin lume. Și o fac din convingere, nu ca pe un job.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Îmi place cum scrie Mira Bălan pe Calatorii la singular și face niște poze foarte frumoase.

Florin Arjocu de la Drum liber scrie mult și bine documentat despre România, mi-a stârnit curiozitatea cu câteva locuri.

Citesc cu plăcere Bialog. Și o recomand cu drag pe Andreea, prietena mea care scrie pe Calatorul social.


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Perfecțiunea nu există nici în turism: nu există destinații perfecte, vacanțe perfecte sau turiști perfecți. Să călătorești prin România, această destinație imperfectă, nu e un act de curaj, ci de curiozitate. Curiozitatea de a ști cine suntem și de unde venim, încotro ne îndreptăm și în ce fel. Opinia despre România turistică este ceva foarte personal, bazat pe experiență, nu împrumutat de la televizor sau de la vecini. Ca români, avem dreptul și cumva și obligația de a ne forma propria opinie despre țara asta. De a o mai certa sau de a o lăuda, de a o mai da din când în când și pe alte destinații, de a o critica sau de a o privi cu indulgență, dar de a reveni iar și iar la ea. Pentru că România e ceea ce spuneam la punctul 1.

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!