Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 13 septembrie 2013

Aveati habar de Gradina Zoologica din Radauti?

Acesta este unul dintre articolele pe care urăsc să le scriu. 

Am încercat din 2010 încoace, de când navigăm împreună la bord, să surprind cu precădere lucrurile frumoase pe care le-am întâlnit în România și, Slavă Domnului, au fost destule, încă neapucând să vă povestesc despre toate. Despre rău, în toate formele sale, se scrie mult și zilnic, accentuându-se prea mult și uitând că, de fapt, România este extrem de frumoasă, dacă știi unde și cum s-o privești. Din păcate, frumusețea nu a avut puterea să pătrundă peste tot în lumea asta mare și unul dintre locurile unde a uitat să poposească este... Rădăuți. 

Dacă ați avut ocazia să mergeți până acolo, la capătul nordic al României, probabil ați ridicat deja din sprâncene. Orașul mic și cochet ți-a lăsat deja un gust de ciorbă rădăuțeană sau te-a impresionat la Mănăstirea Bogdana, principala atracție și prima necropolă a Moldovei, loc unde își dorm somnul veșnic Bogdan I (întemeietorul Moldovei), Lațcu (fiul său), doi Bogdani (fratele și fiul lui Alexandru cel Bun), Ștefan I (nepotul lui Bogdan I), Costea și Petru I.

Rădăuțiul, însă, mai are o atracție turistică, semnalizată prin diverse indicatoare (o bilă albă), care au făcut copilul din mine curios să descopere ce animale trăiesc în Bucovina de Sud. Din păcate, entuziasmul și zâmbetul anticipativ mi s-au șters complet, înlocuindu-se aproape cu lacrimi, deîndată ce am intrat în Grădina Zoologică.

tigru zoo radauti

Nu mai țin minte cât am plătit, știu că era o sumă modică, pe care n-am avut ocazia s-o plătesc integral, taxatorul (un tip tuciuriu) făcându-ne o "reducere" (mie și lui Ionuț) pe care a băgat-o în propriul buzunar. Apoi a urmat crunta dezamăgire! 

Nu aveam cum să nu fiu impresionată având o pisică acasă, atunci când am văzut-o pe una sălbatică, prinsă într-o cușcă minusculă, betonată (deși felinelor le place iarba, pământul), fără nicio posibilitate de a sta undeva cocoțată (din nou, ceva ce adoră), învârtindu-se de colo-colo în câțiva mp, cu o coadă zdrelită. Apoi urșii, care aveau un spațiu mai mare și iarbă la discreție, dar erau slabi (unde dispăruse forța lor de temut?) și mă întrebam: ei de ce n-au ajuns încă la rezervația de la Zărnești? Tigrii și lupii căzuți lați pe singurele petice unde mai prindeau umbră, leii în cuști mici, fără pic de iarbă, dar cu beton din plin. Maimuțele, laolaltă cu păsările, într-un spațiu absolut infect, în care îngrijitorii n-aveau nicio jenă, făcându-și treaba ignorându-ne pe noi și mirosul care, totuși, putea fi mai suportabil cu un pic mai multă grijă. Și cam atât! O grădină zoologică mică, care ar trebui închisă, cu toată părerea de rău a copiilor rădăuțeni, care probabil mă condamnă acum.

Speram, de dragul turismului românesc, ca pe internet să găsesc și impresii bune, din vremuri poate mai îmbelșugate, dar spațiul virtual abundă de relatări negative ale unei turiste mușcate de un leu! Dacă aveți puterea să ajutați acele ființe captive într-o viață de netrăit, făceți-o! Dacă vreți să protestați crezând că așa se schimbă ceva, făceți-o și pentru Zoo Rădăuți. O găsiți pe strada Ștefan cel Mare, vis-a-vis de cimitir și strada Gării. Dacă vreți să cunoașteți animale cărora poate le e mai bine la adăpost decât în sălbăticie, mergeți la Sibiu, Timișoara, Pitești sau Brăila. Dar dacă nu vreți să vă stricați concediul, limitați-vă la o ciorbă rădăuțeană și o reculegere la Mănăstirea Bogdana...

caprioara zoo radauti cerb zoo radauti leu zoo radauti maimuta zoo radauti
pui leu zoo radauti urs zoo radauti tigru zoo radauti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!