Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 14 august 2013

Madalina (Xplorio.ro): "Romania este absolut senzationala de cascat ochii, de colindat!"

Pe Mădălina am cunoscut-o relativ recent, în cadrul infotripului #litoralulmeu, când am avut onoarea să împart cu ea emoția, teama și extazul de a naviga la bordul unui caiac pe lacul Limanu, de lângă Mangalia. De la ea am aflat atunci cât de mult îi place Dobrogea și chiar mi-a făcut o recomandare pe care, recunosc, încă n-am reușit s-o urmez, și anume cetatea Libida. Având în vedere că este singura cetate prin interiorul căreia trecea un râu, sigur voi ajunge și acolo! Mădălina călătorește alături de soțul ei, Adrian, și scrie (bine!) pe Xplorio. Este o fire aventuroasă, cu un zâmbet larg care o însoțește mereu, de asemenea cu un ochi critic și altul care caută frumosul, culmea, chiar și în România! Era imposibil ca tocmai ea să nu fie chestionată de însăși țara noastră, nu de alta, dar are multe să-i spună, după cum veți vedea în rândurile care urmează. 

Mădă, ai cuvântul!

Suntem doi tipi care formarăm, de fapt, blogul - parteneri de viață și de drumuri, pasionați de locuri nevăzute și, în general, de viraje nebănuite, care plănuim circuite și ne abatem deseori de la drum când dăm de puncte pe hartă ce promit cetăți sau conace sau ruine care respiră trecuturi. 
Ne place să facem tone de poze (deloc artistice, nu-ți face iluzii :P) și să povestim impresii. Iar pentru că familiile noastre nu sunt dintre cei mai amatori ascultători, ne-am apucat să punem impresiile pe monitor ca să citească tot doritorul. Și uite așa ni s-a născut, acum 6 ani, blogul nostru de familie.


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

AVENTURĂ. HARTĂ.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

În Munții Apuseni.
Realitatea este că după câteva tururi de țară îți dai seama că nu ai văzut nimic! Căci niciodată nu vezi suficient și nu guști complet niște locuri atât de "exotice" ca cele din România. Ultimul tur l-am terminat cu un traseu prin Apuseni. Apoi m-am uitat pe hartă și am realizat că am vazut nici un sfert din câte ne propusesem.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Preferințele vin în funcție de starea de spirit. Dacă vreau zacere, prefer plaja de nisip. I mean... cearceaf pe nisip cu mâinile înfipte în senzația de sare și cald și nisipos. Cam de o veșnicie mergem la Olimp. Indiferent de vară-iarnă, ci de chef. Ne place să oprim la restaurantul "Rosemarie" din Mangalia, au o bucătărie excepțională. Dobrogea își are locul ei în inima noastră, o iubim în mod deosebit, e plină de cetăți și situri arheologice, iar atmosfera ei e una aparte.

xplorio cheile rametuluiPe lista zonelor de evitat, în acest moment, Valea Prahovei. Sinaia, în mod special, se află la loc de frunte.


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

4x4 :D


5. Mare sau munte?

Oriunde. România este absolut senzațională de căscat ochii, de colindat! Cu condiția de a avea mașina potrivită și o listă de cazări verificate. Iar dacă ești cumva și însoțit de un cunoscător al locurilor bifate pe hartă, poți spune că ți-a pus Dumnezeu mâna în cap!

6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?


Pentru că aici m-am născut, iar amintirile mele din copilărie sunt savuroase, petrecute alături de niște caractere de-a dreptul caragialești, care mi-au transmis pofta de viață, de bucuria momentelor, de gustul întâlnirilor la ceai și cafea.

Pentru că în București am întâlnit cei mai frumoși și mai toleranți oameni, pentru că este probabil cel mai modest oraș al României care nu-și țipă valorile, pentru că are o istorie fenomenală, pentru că este plin de terase deschise până la răsăritului soarelui, pentru că este plin de evenimente, spectacole și stand-up comedy în parcuri, pe străzi, în stațiile de metrou.


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

Avem câteva cu care ne putem lăuda fără rezerve. Ca de pildă, Cetatea Neamțului sau Castelul Huniazilor. Așa am eu impresia că ne reprezintă – ca stil de viață simplă, aspră, cu încăperi brute ca pentru oameni simpli, călcați permanent de hoarde distrugătoare, încercând să se apare în spatele unor ziduri deloc maestru lucrate, cu scop unic de apărare.


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Absolut da!
Știu că sunt multe prejudecăți în ceea ce privește siguranța în România, nu le comentez, însă sunt convinsă că dacă ar apela măcar la niște pachete turistice cu grup organizat care să le mai taie din emoțiile aventurii într-o țară africană cu nume de Budapesta, ar putea sparge gheața. Și sigur vor reveni, apoi, în fiecare an, tot mai relaxați și tot mai fermecați de locurile noastre! :)


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

De ceva timp i-am descoperit pe Adriana (Traveling Hawk), care este o enciclopedie ambulantă, pe munțomana Alexandra (BloguldeCalatorii), mireasa pe vârf de munte, și pe infomaniacul Florin (DrumLiber), care dispune de o simbioză a reportofonului cu mâna.

Le recomand articolele cu căldură, sunt niște tipicari desăvârșiți în ale locurilor văzute!


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

xplorio transalpina
M-aș bucura să îmbinăm dorința de confort all-inclusive cu spiritul de aventură pe care îl oferă România, să savurăm natura ei și cultura atât de diversă care se schimbă la o simplă traversare de munți, să ne cunoaștem mai mult istoria fără a o pune pe piedestal. dar cât să ne ajute să ne regăsim valorile și locul nostru pe lumea asta.

Să ne bucure ideea de comunitate și să nu mai fugim unii de alții și de gena noastră, așa cum o moștenim, cu bune și rele.

Suntem ceea ce suntem și merităm să ne promovăm pe noi înșine, să nu mai depindem de părerea și aprecierea altora cu ochii căscați la ei și veșnica întrebare timidă pe buze: "Și? I-a plăcut la noi?"

M-ar bucura să aud că nu se mai bate atâta monedă pe clasicele 3-4 orașe de multe ori supraevaluate, când în realitate, noi avem  mult mai multe, enorm de mult mai multe locuri de vizitat în România.

Da, poate nu dispunem cu toții de un 4x4, dar garantez că o viteză decentă și adaptată permite mașinilor de orice fel să se descurce pe plaiurile noastre. Am fost și cu o nucă de Sandero care s-a purtat excepțional pe râpe, deși eram convinși că vom ajunge să fim tractați de cai...

Da, poate serviciile turistice din România nu se ridică toate la pretențiile de 3 margarete afișate, dar fluxul de turiști, treptat, va ridica nivelul și pretențiile, conform cererii și ofertei.

Da, nu sunt indicatoare și nici prea multe informații ale obiectivelor turistice, dar internetul ne oferă tone de pagini de bloguri românești ale maniacilor de călătorii care sunt dispuși oricând să dea informațiile de care dispun. Și de multe ori le dau suplimentar, neîntrebați și necitiți. pentru că interesul general pentru splendorile din România este destul de scăzut.

Și e păcat de îndrăgostiții ăștia de călătorii care își strigă bucuriile singuri :)

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.


// foto 1 - pe balta Limanu; foto 2 - la Cheile Râmețului; foto 3 - Transalpina //

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!