Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 21 august 2013

Iulia (BlogdeBucuresti): "Manastirile vechi de pe la noi reunesc cel mai bine caracteristicile acestui popor: credinta si rabdare, demnitate, statornicie, dar si maiestrie, arta autentica, puterea de a construi ceva durabil chiar si atunci cand imprejurarile nu sunt cele mai bune"

Iuliei de la BlogdeBucuresti.ro o să-i rămân mereu recunoscătoare, pentru că de la ea am aflat că domeniul Stirbey de la Buftea se putea vizita, după ani de zile în care el fusese închis accesului public, un loc în care îmi dorisem foarte mult să ajung, poate doar așa, pentru că mi-era imposibil :D. Că și astăzi, deși plătești taxă de vizitare ori masa la restaurantul aflat în incinta palatului, tot nu e atracția turistică la care aș fi sperat, asta e o altă poveste.

Pe Iulia am cunoscut-o în jurul unei mese bogate în prea mult zahăr (după cum ne-am pus amândouă de acord), la primul restaurant vegetarian din București. Am stat de vorbă și despre lucruri vesele, și despre altele mai triste, dar cert e că mi-a schimbat total părerea despre constănțeni, de care știam doar că sunt proști șoferi (scuze, băieți!). Mi s-a reconfirmat impresia în penultimul week-end de vară din 2013, când taxatoarea de la parcarea de lângă plaja Modern din Constanța m-a scutit de plata a 1.5 lei pentru o întârziere de jumătate de oră. Un gest mic, care contează! :)

Pe blogul Iuliei revin mereu cu încântare, căci știu că urmează să mă inspir. Fie aflu de un eveniment care se va petrece, unde altundeva, dacă nu în București, mai descopăr vreo biserică veche care s-ar fi ascuns de mine atât de bine că n-aș fi descoperit-o nici în încă 20 de ani de conviețuit în Capitală sau îmi notez datele de contact ale unei firme cu care Iulia a avut plăcerea să colaboreze și, care, cândva, mi-ar putea fi și mie de folos.

Astăzi este rândul Iuliei să fie luată la întrebări de România:

blog de bucuresti turnul alb brasov
la Turnul Alb din Brașov


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Țara MEA.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Cu regret mărturisesc că sunt mai multe. Pentru că mi-ai cerut una singură, cred că la Alba Iulia mi-aș dori cel mai mult să ajung și probabil că voi face acest lucru cât de curând.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Faleza din Constanța. Are un fel de noblețe a ei, în ciuda lucrurilor mai puțin frumoase care se întamplă acolo (și mă refer aici la lăsarea Cazinoului în paragină – din fericire am înțeles că există un proiect acum de restaurare, faleza fiind și ea inclusă, motiv pentru care în această perioadă este inaccesibilă*).

Când eram copil, mă îmbrăca mama frumos și mergeam cu tata să ne plimbăm “pe Faleză”. Ne opream apoi la o cofetărie care mie mi se părea cea mai elegantă cu putință, undeva în spatele statuii lui Eminescu și care îmi pare tare rău că nu mai există.

Și nu sunt doar oamenii eleganți, mai e și mirosul acela inconfundabil, de sare și alge, e zgomotul pescărușilor și al valurilor care se sparg. 


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

A fost trenul, până nu demult. Din păcate, experiențele din ultima vreme m-au făcut să mă orientez către autobuze, deși cu un pic de teamă, chiar și înainte de tragedia din Muntenegru. Așa că nu mai am un mijloc de transport preferat în România. Probabil va fi mașina personală, în momentul în care o să ne decidem să o achiziționăm (n.r. Iulia și cu soțul ei).


5. Mare sau munte?

Mare ȘI munte.


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Categoric, Constanța. Pentru că este și va rămâne mereu orașul meu. Îmi place vara, când freamătă de mulțimea de turiști, dar îmi place și toamna, când îl regăsesc parcă un pic trist, dar mult mai aproape de orașul copilăriei mele.

Îmi place să mă plimb pe străduțele din orașul vechi și apoi să urc în moschee și să le admir de sus, pe ele și marea ce domină orașul. Și-mi pare rău. Îmi pare rău că un oraș cu un potențial turistic atât de mare – lăsând la o parte atracția principală, care nu are cum să nu fie marea, să nu uităm că vorbim despre cel mai vechi oraș de pe teritoriul țării noastre-, nu reușește să și-l valorifice pe deplin.


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

Mănăstirile seculare. Și asta nu doar pentru că noi, românii, suntem unul dintre cele mai credincioase popoare din Europa, și nici pentru că mănăstirile sunt printre cele mai admirate obiective turistice din România, sau pentru că albastrul Voronețului nu îl mai întâlnim niciunde în altă parte.

Mai degrabă pentru că mănăstirile vechi de pe la noi reunesc parcă cel mai bine caracteristicile acestui popor: credință și răbdare, demnitate, statornicie, dar și măiestrie, artă autentică, puterea de a construi ceva durabil chiar și atunci când împrejurările nu sunt cele mai bune… 


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Categoric. România are enorm de multe de oferit turiștilor străini și mă bucur că din ce în ce mai mulți aleg să își petreacă vacanțele aici.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Primul ar fi Turist de Romania - știu că e mai mult un site decât un blog, însă informațiile de aici sunt foarte utile și culese în ani buni de plimbări prin țara noastră-, apoi Blogul de calatorii și blogul lui Romulus – Turist in tara mea.


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Să acorde o șansă și României atunci când își planifică vacanțele. 


---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.


*o informație mai recentă, pe 18 august 2013 se putea circula pe faleza de la Constanța, printre molozuri, garduri de protecție și alte bălării, DAR se putea circula! :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!