Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 23 august 2013

Cea mai frumoasa gara din Romania?

Această scurtă poveste începe cu o provocare, pe care o lansez oricărui cititor ce poposește pe această punte: spune-mi o gară din România mai frumoasă decât Suceava-Burdujeni, atât în interior, cât și în exterior!

gara suceava iulie 2013


gara suceava iulie 2013


Greu, nu-i așa? Uite d'asta îmi place atât de mult România, pentru că putem să ne punem astfel de dileme, căci avem cu ce! Am descoperit această gară întâmplător, acum câțiva ani, împreună cu părinții mei și, trebuie să recunosc, a fost dragoste la prima vedere. Nu știu dacă reciprocă, dar mai bine să nu-mi bat capul cu astfel de detalii :D Atât de mult mi-a plăcut încât am considerat obligatoriu să i-o arăt și lui Ionuț, partenerul meu de viață și de călătorii, cu proxima ocazie în care debarcam prin nordul țării. Iar ocazia a sosit pe 25 iulie 2013. Și a doua oară am ajuns la ea fără să-i cunosc istoria. Pur și simplu, îmi plăcea și era de-ajuns. Dar de când am aflat că românii au fost în stare să ridice o asemenea minunăție pentru a le da peste nas austriecilor care construiseră o gară maiestuoasă la nici 10 minute distanță (actuala Suceava Nord), parcă o iubesc și mai mult.

Ador "competițiile" dintre monumente istorice*, pentru că au mereu ca rezultat ceva frumos pentru privit. 1892-1902, anii de construcție ai frumoasei mele gări, perioadă în care satele Burdujeni și Ițcani (azi cartiere ale Sucevei) erau localități de frontieră cu Imperiul Austro-Ungar. Dacă austriecii deja construiseră o gară splendidă (nu știam că e și ea minunată până n-am ajuns acasă, sâc!, poze aici și aici), românii, orgolioși cum ne știm și lăudăroși peste măsură, nu puteau fi mai prejos. Uite-așa s-a născut, după părerea mea, cea mai frumoasă gară din România. Ce-aș mai putea adăuga decât că sunt mândră că-s româncă? :)

Ah, ba ar mai fi ceva de spus. În corpul central al gării (foto 2), realizat în stil baroc, se organizau baluri și recepții, tradiție care a început să fie reluată din 2006, când în a doua zi de Crăciun toți sucevenii au petrecut la Balul Gospodarilor. Cine s-ar fi gândit că o gară poate fi și un loc de real divertisment?

gara suceava iulie 2013 gara suceava iulie 2013 gara suceava iulie 2013 gara suceava iulie 2013

Dacă încă te gândești la întrebarea de la începutul articolului, îți dau o mână de ajutor (chiar mai multe). Compară Burdujeni cu alte gări frumoase din România, precum Băile Herculane, Arad, Curtea de Argeș, Iași, Comănești, Cluj-Napoca, Teiuș, Jimbolia, Alba-Iulia.


Cum ajungi?

Gara Suceava (simplu, fără puncte cardinale sau Burdujeni) se află pe strada Nicolae Iorga nr. 7, în "orașul de jos", în spatele complexului Shopping City. La Gara Suceava Nord poți ajunge mergând pe strada perpendiculară pe intrarea în gara din cărămidă roșie (Jean Bart), iar la prima intersecție faci stânga pe Gheorghe Doja. După circa 2 km, ai ajuns la ea. Adresa? Strada Gării.


*gările Suceava-Burdujeni și Suceava Nord-Ițcani au această titulatură din 2004

---

Discuție pe Facebook, post-publicare articol:

Iulian Sirbu
E fără discutie cea mai frumoasa!

Monica Anghelovici
Asta e in România??

Iulian Sirbu
da, Monica, e in Romania, e cea mai inalta sala de asteptare din Europa! din pacate, este inchisa publicului si este folosita doar pt protocol :(

Daniel Tudor Munteanu
Calatorii circula pe culuarele mizerabile din lateral. In pur spirit romanesc, dupa terminarea restaurarii au inchis usile si au aruncat cheia, 'sa nu se strice'.

Traveller Rds
Cea mai frumoasă e cea din Curtea de Argeş

Hai la Bord
Wow, Iulian, nu stiam. Acum imi place si mai mult. Vezi, Monica, ce avem prin Romania? :) Daniel pe 25 iulie nu mi s-au parut deloc mizerabile, chiar era prea ok pt o gara din Romania, mult peste Gara de Nord din Bucuresti, de exemplu Traveller este si aceasta una dintre cele mai frumoase, o recomandasem in articol :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!