Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 27 august 2013

Cel mai usor mod de a ajunge la cea mai celebra cabana din Romania

În România, în ciuda unei infrastructuri deficiente, nu este o mare performanță să atingi norii. Oricine, fie gras, slab, bătrân sau tânăr, cu niscaiva bani în buzunar (dar nu exagerat de mulți) poate ajunge la 2500 m deasupra nivelului mării, mai exact la cabana Omu din masivul Bucegi, pe care o consider cea mai faimoasă din țară, după ce am văzut cât de aglomerat poate fi traseul până la ea, într-o sâmbătă când vremea era destul de nesimțită și ora destul de matinală. Se-nțelege marele interes, căci este cabana plasată la cea mai mare altitudine din Carpați și, totodată, la doi pași de cel mai înalt punct locuit permanent din România! Și când nici traseul nu impune mari dificultăți, iar peisajul nu te lasă să te plictisești, ce ai altceva mai bun de făcut într-un week-end, mai ales dacă vii dinspre București, decât (vorba cântecului) să fii plecat pe vârful Omu. 

hailabord cabana omu


Dar cum de se ajunge așa de ușor aici? Și cum pot ajunge și eu?

Varianta cea mai simplă și ușoară: odată ajuns în Bușteni, te urci în telecabină (lângă hotelul Silva) și, după circa 10 minute, vei fi ajuns deja la peste 2200 m, la stația telecabinei (atenție, nu la cabana Babele!). De aici, în 5 minute, ajungi la Babele sau, un pic mai încolo, la Sfinx. De unde te lasă telecabina, abordezi traseul marcat cu bandă galbenă (nu o să-l vezi din prima, așa că o bucată din drum poți merge liniștit pe cruce roșie), ca după 2 h 30', hai 3 ore, să ajungi la Omu. Detalii, în rândurile care urmează.

Varianta aleasă de noi, cu plecare de la ora 9 a.m., sâmbătă, 24 august 2013, cu 1 oră în plus de mers (se înțelege: mers lălăit, sesiuni foto, intrări în ritm, reconfigurări de traseu :D), a fost: Piatra Arsă (de la intersecția cu barieră de la drumul asfaltat DJ 713) - Babele - salvamont Bucegi - La Cerdac/Cerdacul Obârșiei (poteca de vară) - cabana Omu (cu urcare opțională pe Vârful Ocolit, by Ionuț). Noi am făcut de la Babele: 1 h 50' (și chiar ne gândeam că se poate face mai puțin), dar conform indicatorului, traseul durează între 2 h 30' și 3 h. Iarna se ocolește urcându-se pe o pantă, sub Vârful Colții Obârșiei, în acest caz adăugându-se, clar, măcar jumătate de oră. De asemenea, dacă prindeți o zi superbă (ceea ce vă doresc din toată inima), mai adăugați timp la traseu, pentru că o să vă bată soarele-n cap și pe platou nu e prea plăcut, iar sesiunile de fotografiat se vor înmulți considerabil. 

Traseul, în general, este ușor, cu destule cărări line și câteva pante mai abrupte, dar nu ceva de speriat și nu foarte lungi. Nu vă așteptați, însă, să aveți unde să vă adăpostiți dacă plouă sau căutați umbră. De la Piatra Arsă la Babele veți avea o pantă în serpentine (dacă nu vreți să ocoliți prin dreapta, pe cărarea vizibilă, dar nemarcată) și una mai scurtă chiar în fața stației de telecabină. 

magarusi babele august 2013


 În fundal, Crucea Caraiman
peisaj piatra arsa spre babele


telecabina babele ceata


traseu piatra arsa spre babele


traseu piatra arsa spre babele


De la Babele, veți întâlni în câteva minute, pe partea stângă, Sfinxul, așa cum (poate) nu l-ați mai văzut până acum.

sfinxul vedere din spate


Iar drept în față veți zări clădirea Salvamontului Bucegi, pe care o veți ocoli prin dreapta, pe o mică pantă.

salvamont bucegi august 2013


traseu babele cabana omu august 2013


De aici, cărarea continuă liniștit o bună bucată de vreme...

traseu babele cabana omu august 2013


traseu babele cabana omu august 2013


traseu babele cabana omu august 2013


...ca în momentul în care ajungi la panta din foto de mai sus și lași releul de la Coștila undeva în spate, să știi că la capătul ascensiunii te așteaptă o panoramă superbă, în dreapta, spre Colții Morarului și Valea Cerbului (între Coștila și Colți), iar în stânga, bifurcația dintre poteca de iarnă și poteca de vară (care se va face la dreapta).
coltii morarului august 2013


traseu babele cabana omu august 2013


valea cerbului bucegi


Aici începe cea mai frumoasă parte a traseului. Și cea mai periculoasă, totodată. Aveți mare grijă pe unde călcați, pietrele sunt pe alocuri ude, iar prăpastia e mai aproape decât poate părea la prima vedere:D Acesta-i Cerdacul Obârșiei!

cerdacul obarsiei traseu babele omu


cerdacul obarsiei traseu babele omu


traseu babele cabana omu august 2013


După ce treceți de această porțiune mai dificilă, întâlniți în stânga bifurcația spre Padina și Hotel Peștera (1 h 30', interzis iarna din cauza avalanșelor) și Mecetul Turcesc, apoi urmează în față ultima pantă spre Omu. 

cabana si statia meteo omu


mecetul turcesc bucegi


traseu babele cabana omu august 2013


La un moment dat, veți vedea un marcaj undeva sus, pe o culme din partea stângă. Dacă aveți condiție fizică, nu vă grăbiți și vremea e bună, puteți urca pe Vârful Ocolit, așa cum a procedat Ionuț. Direct spre Omu se urmează poteca vizibilă și lată.

cabana si statia meteo omu


panorama varful ocolit bucegi


...și iată-te la cabana Omu! 2507 m! La doi pași este și stația meteo. Locul unde 16 °C a fost maxima înregistrată, unde vânt calm găsești doar 9 zile anual și unde în doar două luni pe an (în zile cumulate) nu găsești ceață! 

cabana omu august 2013


cabana omu august 2013


panorama cabana omu bucegi


panorama cabana omu bucegi


Bine de știut

* în interiorul cabanei Omu, fotografiatul este interzis, pe motiv de proprietate privată! (până acum, este singura cabană la care am întâlnit această interdicție)

* prețuri:
-telecabină Bușteni-Babele, la data de 24.08.2013, urcare/adult: 34 lei
-Bușteni-Sinaia-(pe DJ 713)-Piatra Arsă, cu mașină luată din fața telecabinei: 35 lei/persoană, plecare cu minim 4 persoane
-ciorbă la cabana Omu: 13 lei
-1 sticlă Coca-Cola la 0,5L: 7 lei
-cazarea la cabana Omu (faceți rezervare!) se face la priciuri (adică paturi comune din scânduri, precum se găseau în lagărele de exterminare, scuzați analogia); recomand să aveți la voi sac de dormit; 35 lei/persoană la pat de 2 locuri

harta traseu omu bucegi
click pe imagine pentru vizualizare în detaliu. Cu mov este desenat traseul descris mai sus
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!