Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 6 august 2013

Biserica Italiana din Bucuresti, pe langa care ai trecut de atatea ori, dar de acum incolo te vei opri s-o privesti mai bine

Nicolae Bălcescu este numele bulevardului din centrul Bucureștiului, "coafat" cu blocuri gri și "parfumat" de gaze de eșapament, unde găsești o comoară în mijlocul "iadului" citadin. Strâmtorată între două ziduri reci și fără personalitate, Biserica Italiană încearcă să "respire" în aerul poluat și în spațiul limitat în care i s-a permis să trăiască. Ridicată în stil romanic, în concepție lombardă, ea aduce atmosfera din nordul Italiei în capitala balcanică. 

biserica italiana bucuresti
Nefiind de rit catolic, într-o zi extrem de călduroasă a verii lui 2012, am pătruns în interiorul auster și răcoros mânată doar de curiozitate. Dacă îți este familiar sentimentul, îți recomand să descoperi informații, poate în premieră, despre orașul care adăpostește această frumusețe arhitectonică, așadar citeste mai multe despre Bucuresti.

Pe un perete știam că o să găsesc ceva unic în țară: copia Giulgiului din Torino. O copie, într-adevăr, dar neavând posibilitatea să văd originalul decât o dată la nu știu câți ani, m-am mulțumit cu această remarcabilă reproducere, "sărutată de mulți credincioși evlavioși, atinsă de multe persoane în suferință, stropită cu multe lacrimi și în multe biserici cu apă sfințită, incenzată cu tămâie și având o forță tainică", după cum frumos este menționat la baza sa. 

giulgiul din torino la biserica italiana bucuresti


Părând turistă deîndată ce am ridicat aparatul de fotografiat, o doamnă m-a abordat. "Oh, nu, să vezi că n-am voie să pozez!", mi-am zis în gând. Dar cum am început să-i povestesc că sunt din București și am ieșit la plimbare să mai cunosc orașul, s-a luminat toată la față și nu-i venea a crede ce fac :D Oare câți dintre bucureșteni, în agonia lor zilnică de stres, agitație și praf, au avut măcar curiozitatea să intre pentru câteva minute în interiorul unei biserici pe lângă care trec, poate, în fiecare zi?

biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
biserica italiana bucuresti
Chiar și eu m-am lăsat prinsă în capcana "treburilor urgente", ratând astfel un concert în Catedrala Catolică "Sfântul Iosif", la care mă invitase doamna în cauză. Am ascultat, însă, de îndemnul de a ieși afară, dar nu pe ușa principală, ci pe una laterală, trezindu-mă rapid într-o grădină minunată, unde până și claxoanele deveneau suportabile. Precum grădina bisericii Stavropoleos, și cea a bisericii italiene este un mic colț de rai, un loc care îndeamnă la reverie și care îți încarcă, instant, bateriile și te scutură de griji. Chiar dacă nu ești catolic/ă!

gradina biserica italiana bucuresti
gradina biserica italiana bucuresti
Acum, că știi ce se ascunde între blocurile de pe bulevardul Bălcescu și pe lângă ce frumusețe ai trecut, nepăsător/oare, grăbindu-te spre "lucruri mai importante", nu mai ai nicio scuză ca data viitoare să nu-i arunci nici măcar o privire un pic mai stăruitoare. Doar de atât va mai fi nevoie înainte să te convingi să intri :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!